Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yllätys perheelle: Nainen sai esikoisensa, ei tiennyt olevansa raskaana – harvinainen yllätysraskaus voi jäädä huomaamatta jopa lääkäriltä

Joskus tilanne huomataan vasta synnytyksessä.

Erikoislääkäri Heli Saarelainen (vas.) on kuullut tapauksissa, joissa raskaus on jäänyt lääkäriltäkin huomaamatta ennen röntgeniä. Kuva: Marko Happo

Jyväskyläläisperhe koki äskettäin yllätyksen Keski-Suomen keskussairaalassa. Pariskunnan nainen meni vatsakipujen takia lääkäriin, mutta vielä saman päivän aikana tämä saikin esikoislapsensa. Nainen ei ollut tajunnut olleensa raskaana.

Keski-Suomen keskussairaalassa yksikin yllätysraskaus vuodessa on jo paljon, äitiys- ja sikiötutkimuspoliklinikan osastonylilääkäri Kirsi Väyrynen sanoo. Hän on itse törmännyt 12 vuoden urallaan kahteen tapaukseen.

Kuopion yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heli Saarelainen kertoo, että heillä yllätyssynnytyksiä on yleensä vuodessa 3–4 kappaletta.

Saarelainen ja Väyrynen arvioivat, että yleensä kyseessä on ihmisen psyykestä: moni kieltää raskauden itseltään, vaikka jollain tasolla tajuaisikin kantavansa vauvaa kohdussaan.

"Yllättävän moni ihminen ei mitenkään usko, että voisi olla raskaana"

Joskus raskaus jää huomaamatta jopa hoitohenkilökunnalta. Saarelainen on kuullut tapauksista, joissa nainen on tullut vastaanotolle, ja lääkäri on huomannut vauvan kohdussa vasta röntgenkuvista, vaikka olisi tutkinut vatsan alueen jo käsin painelemalla.

– Siinä voi olla kyseessä joukkosuggestio, jossa potilas kieltää mahdollisen raskautensa jyrkästi, ja lääkäri uskoo. Yllättävän moni ihminen ei mitenkään usko, että voisi olla raskaana, Saarelainen kertoo.

Raskauden aikana naisen estrogeenitaso nousee monikymmenkertaiseksi, ja rinnat ja kohtu kasvavat. Toisilta muutokset voivat jäävä huomaamatta.

Raskaus voi jäädä huomaamatta myös epäsäännöllisen kuukautiskierron takia. Jos kuukautiset tulevat harvoin ja epäsäännöllisesti, ei niiden tuleminen raskausaikana välttämättä poikkea normaalista.

Kuukautisvuotoja voi tulla myös raskaana oleville naisille, ja toisaalta usein raskauden alkuvaiheessa esiintyy veristä vuotoa, jonka helposti sekoittaa kuukautisiksi.

– Se voi johtua vaikka kohdunsuulle tulleesta haavasta, eikä ole yleensä kovin vakavaa. Joka viidennellä naisella esiintyy tällaista vuotoa raskauden alkuvaiheessa, Väyrynen kertoo.

Ruumiinrakenne vaikuttaa

Toisilla ruumiinrakenne peittää raskauden merkit tehokkaasti: ihminen voi olla joko ylipainoinen, jolloin raskaus peittyy, tai pitkä henkilö, jolla kohtu mahtuu vatsaonteloon hyvin ja peittää jopa täysaikaisen raskauden.

– Pitkillä naisilla vatsa voi olla ulospäin litteä ja pieni, vaikka kohdussa olisi täysikasvuinen sikiö. Toiset voivat luulla vauvan liikkeitä kohdussa suoliston liikkeiksi tai vatsavaivoiksi. Jos istukka on kohdun etuseinässä, se voi vaimentaa vauvan liikkeitä kohdussa, Väyrynen summaa.

Joonatan Hulkkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi