Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Romakkaniemi: Uudet oppimistiet saatava vakituisiksi

Suomen hyvin virinnyt kasvu uhkaa tulevaisuudessa jäädä osaajapulasta kiinni. Jo tällä hetkellä yrityksillä eri puolella Suomea on vaikeuksia löytää ammattitaitoista työvoimaa. Samaan aikaan työttömyysaste on koko maassa 8 prosenttia ja useilla alueilla enemmänkin.

Työvoiman kohtaanto-ongelma tulee tulevaisuudessa syvenemään, mikäli muutoksia ei tehdä. Työelämää odottaa tulevina vuosina niin raju teknologian, digitalisaation ja tekoälyn johtama murros, että haasteisiin tulee vastata jo nyt.

Jatkuvaa oppimista

Hurjimpien arvioiden mukaan joka viidennen suomalaisen on kouluttauduttava ensi vuosikymmenen aikana uudelleen. Suuruusluokka kertoo siitä, ettei asiaa ratkaista väliaikaisilla pikkutempuilla.

Tarvitsemme kouluttautumisen rakenteisiin meneviä uudistuksia, jotka ovat käyttökelpoisia pitkään. Emme voi enää ajatella, että ihmisen on joka kerta kouluttauduttava alaa vaihtaessaan pohjakoulutusta myöten uudelleen. Tulevaisuudessa tarvitaan elinikäisestä oppimisesta pohjaavaa, ajassa kiinni olevaa koulutustarjontaa, joka palvelee ammatinvaihtajia joustavasti ja kaikille avoimesti.

Pikakoulutuksia käyntiin

Hallituksen kehysriihen yhteydessä päätettiin jatkuvan oppimisen uudistuksesta. Sen tavoite on tehdä eri tutkintojen osien tai sitä pienempien kokonaisuuksien suorittamisesta helpompaa.

Opetusministeriö myöntääkin 3,3 miljoonaa euroa yliopistoille ja ammattikorkeakouluille 30–60 opintopisteen pikakoulutuksia varten. Useat korkeakoulut ovat jo ilmoittaneet aloittavansa maksuttomia pikakoulutuksia, joilla yritetään helpottaa työvoimapulaa erityisesti teknologian aloilla.

Helsingin yliopisto vastasi haasteeseen avaamalla tietojenkäsittelytieteen ensimmäisen vuoden opinnot kaikille avoimiksi.

Ei saa jäädä kokeiluksi

Suunta on oikea. Hallituksen on budjettiriihessä varattava rahaa myös ensi vuoden budjettiin. Mutta erityisen tärkeää on, ettei uudistus jää väliaikaiseksi kokeiluksi eikä rahoitus kertaluonteiseksi panostukseksi.

Tarvitsemme lainsäädännön, jolla tutkintoon johtamattomien koulutusten kehittämisestä tehdään korkeakoulujenkin näkökulmasta pitkäjänteisesti houkuttelevaa ja järkevää. Tällaisen koulutuksen painoarvoa tulee lisätä korkeakoulujen taloudellisessa ohjauksessa.

Nykyhallituksen on edistettävä tarvittavan lainsäädännön toimeenpanoa niin, että se saadaan voimaan ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Muutoin mikään ei sido seuraavaa hallitusta toimimaan asian hyväksi. Huonoimmassa tapauksessa lainsäädännön uudistaminen venyy vuosien päähän, kun se käy läpi hallitusohjelmakirjausten ja erilaisten komiteoiden ja työryhmien mankelin. Tällaiseen odotteluun meillä ei ole varaa.

Juho Romakkaniemi
Toimitusjohtaja, Keskuskauppakamari

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi