Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Marmorista pärekoria muistuttavan Finlandia-talon pintaan yritetään löytää yli 20 vuotta kestävää ratkaisua

Rakennuksen pintaan asennettiin viime remontissa testipaloja eri materiaaleista. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Samalla kun Finlandia-talo valmistautuu tehtäväänsä viikonvaihteen huippukokouksen lehdistökeskuksena, sen kuulut marmorilaatat jatkavat käyristymistään. Alvar Aallon suunnitteleman, vuonna 1971 valmistuneen rakennuksen julkisivu uusittiin 1990-luvun lopussa, mutta rakennus muistuttaa taas siinä määrin marmorista pärekoria, että laattojen vaihto on jälleen käsillä.

Se tarkoittaa uutta vääntöä siitä, täytyykö materiaalin olla alkuperäistä, italialaista Carraran marmoria, joka on tähän mennessä kestänyt huonosti pohjoista ilmanalaa. Vuonna 2021 alkavassa remontissa uusittavan julkisivun materiaalia pohtivat parhaillaan Helsingin kaupunki yhdessä Museoviraston ja Alvar Aalto -säätiön kanssa.

Uusia testipaloja katolle talveksi

Rakennuksen pintaan asennettiin viime remontissa testipaloja eri materiaaleista. Niitä asennetaan elokuussa lisää ensi talvea varten pakkaskestävyyden selvittämiseksi, kertoo Helsingin kaupungin tilapalvelupäällikkö Irmeli Grundström. Lopullinen päätös pintamateriaalista siirtynee siis ensi kesään.

– Että me pystyisimme tekemään sellaisen ratkaisun, joka kestäisi vähän enemmän kuin 20 vuotta, tai sanotaanko, että aika paljonkin enemmän kuin 20 vuotta.

Ongelma on, ettei sopivaa, yhtä valkoista materiaalia kuin Carrara ole helposti saatavilla. Esimerkiksi kestävämpi graniitti on tummempaa. Grundstöm ei paljasta, onko Carrara edelleen mukana vaihtoehdoissa, ja mitä muut vaihtoehdot ovat.

– On ainakin yksi marmori mukana.

Kalliiksi käyvästä marmorin uusimisesta vuosien varrella käyty kalabaliikki on vaikuttanut julkisivumateriaalin selvitysryhmään siinä määrin, että se on päättänyt, että projektista tiedottaa vain Helsingin kaupunki.

Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh ei siis kerro, mikä on säätiön kanta pintamateriaaliin.

– En voi sanoa siihen mitään. Mutta voin sanoa, että 90-luvun alussa kun Elissa Aallolta kysyttiin, niin hän oli sitä mieltä, että Finlandia-talon julkisivuun Carrara-marmori kuuluu.

Alvar Aallon puoliso Elissa Aalto osallistui myös Finlandia-talon suunnitteluun.

Julkisivuremontti on vain yksi osa Finlandia-talon mittavaa peruskorjausta, joka ajoittuu vuosiin 2021–24.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi