Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomi tavoittelee edelleen arktisen huippukokouksen järjestämistä

Jos huippukokous järjestyisi, Trump ja Putin tulisivat uudestaan reilun puolen vuoden sisällä Suomeen.

Mikäli arktinen huippukokous järjestyy, presidentit Putin ja Trump nähdään vuoden sisällä uudestaan Suomessa. Kuva: Saul Loeb

Suomi tavoittelee edelleen arktisen huippukokouksen järjestämistä Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudellaan, vaikka Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat kahdenkeskisessä huippukokouksessa maanantaina.

Suomen kaksivuotinen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus päättyy ensi toukokuussa Rovaniemellä pidettävään ulkoministerikokokseen.

Arktisten maiden huippukokoukseen olisi tarkoitus saada kaikkien arktisten valtioiden johtajat. Mikäli kokous järjestyisi, se tarkoittaisi, että reilun vuoden sisällä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tulisivat uudestaan Suomeen ja tapaisivat muiden arktisten valtioiden, Suomen lisäksi Kanadan, Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan johtajat.

– Ulkoministeriö ja Suomen-edustustot Arktisen neuvoston jäsenmaissa käyvät edelleen keskusteluja arktisen huippukokouksen järjestämisestä, sanoo arktisen yhteistyön johtava asiantuntija René Söderman ulkoministeriöstä.

Södermanin mukaan Trumpin ja Putinin maanantainen tapaaminen ei vie pohjaa arktiselta huippukokoukselta ja siltä, että presidentit tapaisivat pian uudestaan Suomessa.

– Maailma on tänä päivänä hyvin erilainen kuin vielä vähän aikaa sitten, joten eihän sitä koskaan tiedä, Söderman toteaa.

Pienten askelten politiikkaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi kesäkuun puolivälissä Helsingissä Finlandia-talolla järjestetyssä ilmastokokouksessa, että Suomi ajaa kaikkien aikojen ensimmäisen arktisen huippukokouksen järjestämistä, johon osallistuisivat arktisen neuvoston kaikkien kahdeksan jäsenmaan valtion- ja hallituksen päämiehet.

Vain viikko tämän jälkeen Niinistö sai kyselyn, voisiko Suomi järjestää Trumpin ja Putinin tapaamisen pikaisella aikataululla.

Niinistö tapaa maanantain huippukokouksen alla molemmat presidentit kahden kesken ja on luvannut keskusteluissa tuoda esille myös arktisia asioita.

Niinistö on puhunut voimakkaasti mustan hiilen päästöjen vähentämisen puolesta, ja siitä puhuttaneen nytkin.

– Jos pystymme vähentämään mustan hiilen päästöjä – esimerkiksi meriliikenteestä, vanhanaikaisista voimalaitoksista sekä öljy- ja kaasukenttien soihdutuksesta – voimme merkittävästi tehostaa ilmastonmuutoksen torjuntaa arktisella alueella. Ja Arktiksen pelastaminen on oleellista koko maapallon pelastamisen kannalta, Niinistö totesi ilmastokokouksessa.

Södermanin mukaan mustasta hiilestä puhuessaan Niinistö noudattaa omaksumaansa pienten askelten politiikkaa.

– Siinä pienetkin asiat voivat viedä suuria asioita eteenpäin.

Etenkin keskusteluissa Trumpin ja Putinin kanssa Niinistö puhuu ennemmin mustan hiilen päästöjen vähentämisestä kuin ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, koska sekä Putin että Trump ovat epäilleet ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Lisäksi Trump on ilmoittanut vetävänsä Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi