Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hämeenlinnalaispoliisi lähtee turvaamaan suurvaltojen päämiesten vierailua kokemuksen tuomalla rutiinilla – "Työ on muotomääräistä, sooloilua ei sallita"

Poliisi huolehtii tapahtumassa muun muassa liikenteenohjauksesta ja saattueista. Sooloilua ei myöskään sallita, vaan työtä tehdään tietyn kaavan mukaan.

Arkityössään Ari Pinomäki valvoo muun muassa rekkojen kuntoa. Helsingissä hän pitää osaltaan huolen siitä, että isot, mustat autot saavat kulkea vapaasti. Kuva: Timo Forsblom

Hämeen poliisissa ylikonstaapelina työskentelevä Ari Pinomäki on yksi niistä poliisimiehistä, jotka siirtävät tai keskeyttävät lomansa voidakseen osallistua valtionpäämiesten tapaamisen turvaamiseen ensi maanantaina Helsingissä.

Hän ei ole koskaan aiemmin siirtänyt jo sovittua lomaansa.

Hämeenlinnan poliisiasemalla liikennesektorin ryhmäjohtajana työskentelevän Pinomäen ei tarvinnut miettiä hetkeäkään, kun häneltä kysyttiin halukkuutta tehtävään.

– Isot valtiovierailut ovat harvinaisia. Haluan olla läsnä ja osaltani vaikuttamassa siihen, että vierailu sujuu hyvin, hän perustelee.

Pinomäki on 30 vuotta kestäneen virkauransa aikana ehtinyt osallistua useisiin vastaaviin tehtäviin. Kokemusta on muun useista valtiovierailuista ja Suomen kahteen EU-puheenjohtajakauteen liittyvistä tehtävistä – jotka saanevat jatkoa ensi vuoden jälkipuoliskolla.

– Yleisurheilun MM-kisoja (2005) unohtamatta, vanha kilpaurheilija lisää.

Ari Pinomäki on voittanut SM-kultaa 400 metrillä viimeksi vuonna 1994 Tuusulassa.

Kaavan mukaan, sooloilua ei sallita

Poliisi huolehtii muun muassa tapahtumien liikenteenohjauksesta ja saattueista. Vaikka jokainen korkean tason vierailu on tapahtuma sinänsä, Ari Pinomäki tietää selviytyvänsä ensi viikon tapaamisesta kokemuksella. Hän ei usko sen tuovan mitään uutta.

– Tapaukset toistavat itseään. Työ on muotomääräistä, sooloilua ei sallita.

Toisin oli virkauran alussa, kun kokemusta ei ollut vielä ehtinyt kertyä. Työ Helsingissä liikenteenohjaustehtävissä jännitti nuorta poliisimiestä "ihan hirvittävästi".

– Nyt valmius on 100 omaan toimenkuvaan.

Mitä poliisimies maakunnasta sitten tekee Helsingissä?

– Poliisitehtävä. Sen tarkemmin en voi kertoa.

Hän ei kommentoi sitäkään, alkaako tehtävä Helsingissä jo sunnuntaina, jolloin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ainakin osa poliisimiehistä aloittaa, vai vasta varsinaisena vierailupäivänä maanantaina.

– Todennäköisesti teemme pitkiä työvuoroja. Minulla on valmius tehdä niin pitkiä vuoroja kuin on tarpeen.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi