Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Oikeus määräsi 115 väärennettyä taulua valtiolle, tutkinta ulottui Päijät-Hämeeseen

Tamperelaismies myi 1,3 miljoonalla eurolla väärennöksiä 34 ostajalle ympäri Suomen.

Muun muassa tämä Sigrid Schaumanin teokseksi väitetty maalaus Vehreyttä todettiin väärennökseksi. LEHTIKUVA / HANDOUT

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona valtiolle menetetyiksi 115 väärennettyä tauluja, joita tamperelainen Kari Kantola, 66, oli myynyt ympäri Suomen.

Oikeuden tuomion mukaan Kantolan ja hänen apureidensa uhreina oli yhteensä 34 varakasta henkilöä tai yritystä Lapista Etelä-Suomeen yli 20 eri paikkakunnilla. Poliisi tutkii rikoksia myös Päijät-Hämeessä.

Kantolan organisaatiolta ostamansa taulunsa menettivät myös kaksi pohjoissavolaista miljonääriä, joista toinen saa taulustaan korvausta 41 000 euroa ja toinen 13 000 euroa.

Oikeuden mukaan Kantola apureineen myi väärennöksiä noin 1,3 miljoonalla eurolla.

Hänet tuomittiin maksamaan 1,2 miljoonaa euroa takaisin uhreilta viemäänsä rahaa yhteisvastuullisesti rikoskumppaneidensa kanssa.

Uhrit saavat ainakin suurimman osa korvauksista, sillä keskusrikospoliisi onnistui esitutkinnan aikana saamaan Kantolalta ja tämän apureilta takavarikkoon omaisuutta noin 740 000 euron arvosta.

Lähes 800 taulun varasto

Käräjäoikeuden tuomio oli Suomessa myös hyvin poikkeuksellinen siinä, että oikeus määräsi menetetyksi valtiolle laajennettuna rikoshyötynä myös taulukauppiaan satojen taulujen tauluvaraston.

KRP:stä arvioitiin Savon Sanomille, että varastoon kuuluu arviolta lähes 800 taulua. Niitä kaikkia ei ole tutkittu eikä poliisi ja Kansallisgalleria pysty tutkimaan niin isoa taulumäärää.

Isossa määrässä arvioidaan olevan sekä aitoja että väärennettyjä teoksia.

Käräjäoikeuden mukaan Kantola oli tehnyt väärennöksillä bisnestä ainakin kymmenen vuotta. Hän oli syyllistynyt törkeisiin petoksiin väärennöksiä myymällä ja jättänyt samalla myös verot maksamatta.

Oikeus katsoi, että koko tauluvarasto oli hankittu rikollisesta toiminnasta peräisin olevilla varoilla, joten se tuomittiin valtiolle.

Jos ratkaisu tulee lainvoimaiseksi valitusten jälkeen, valtiolla tulee joskus vielä myyntiin joukko aitoja taideteoksia, jotka pystytään kokoelmasta tunnistamaan.

Väärennösten hallussapito rangaistavaa

Petos- ja väärennösrikoksissa käytetyt 115 taulua tuomittiin valtiolle, koska oikeuden mukaan väärennetyt taulut ovat erityisen soveliaita rikolliseen käyttöön.

Väärennettyjen taulujen hallussapito on rangaistavaa. Lisäksi laajassa väärennösvyyhdissä tauluihin oli laadittu tekijämerkintöjä ja asiapapereita, joita selvästi käytettiin väärennösten myyntiin eli luomaan niille väärennettyä tekijä- ja omistajahistoriaa.

Väärennökset tarinoineen olivat niin hyviä, että niitä saatiin myytyä muun muassa Bukowskin arvotaidehuutokauppojen kautta.

Käräjäoikeus tuomitsi Kantolan 28 törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä ja kahdesta petoksesta viideksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Taulukauppaa Kantolan kanssa tehnyt Juha Kaistinen, 52, tuomittiin 13 petos- ja väärennysrikoksesta kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen ja Vesa Gummerus, 62, viidestä törkeästä petoksesta ja väärennyksestä 2,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Pentti Koivumäki, 65, tuomittiin törkeästä petoksesta kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Lisäksi yksi nainen ja yksi mies tuomittiin ehdollisiin rangaistuksiin. Nainen määrättiin korvausvelvolliseksi petoksista. Yhden miehen syytteet hylättiin.

Tausta

Useita tutkintoja

Keskusrikospoliisin taiderikosten tutkintavyyhti alkoi vuonna 2009, kun poliisi paljasti M.O.R.E-jengin jäsenten väärennettyjen taulujen kaupan.

Seuraavaksi KRP paljasti suuren taidepetoksen Keski-Suomessa, jossa rikkaalle ostajalle myytiin useita väärennöksiä. Kolmas haara oli petossarja Päijät-Hämeessä, Helsingissä ja Savossa.

Pirkanmaan myyjien tuomiot annettiin keskiviikkona. Syyskuussa on tulossa tuomio Suomen kaikkein suurimmasta taiderikossarjasta. Se on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa.

KRP:n tutkintojen lisäksi Itä-Suomen poliisi tutkii parhaillaan kahta kuopiolaista. Heidän epäillään myyneen ison määrän väärennöksiä etenkin ortodoksipiireissä.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi