Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Naton huippukokouksesta Brysselissä odotetaan myrskyisää - lue yön uutiskooste

Tänään alkavassa Naton huippukokouksessa seurataan poikkeuksellisen tiiviisti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esiintymistä. Kuva: Lehtikuva

Tänään alkavassa Naton huippukokouksessa seurataan poikkeuksellisen tiiviisti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esiintymistä.

Nato-johtajat 29 maasta aloittavat Brysselissä kaksipäiväisen huippukokouksen, jossa virallisen agendan mukaan pitäisi keskittyä sotilasliiton puolustuksen ja pelotteen vahvistamiseen. Kahden vuoden välein järjestettävä kokous on hyvin jännitteinen, koska Trump on arvostellut sotilasliittoa voimakkaasti.

Kesäkuinen G7-maiden kokous on tuoreena muistissa esimerkkinä siitä, miten huonosti kokous voi sujua. Trump irtisanoutui tuolloin jo neuvotellusta loppulauselmasta.

Tiitinen ja Salmi: Supo voisi hyvin tehdä turvallisuusselvitykset tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenistä

Suojelupoliisi (supo) voisi hyvin tehdä tarvittaessa turvallisuusselvitykset tulevan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenistä, arvioivat eduskunnan entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen ja sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi.

Eduskunnassa selvityksiin on suhtauduttu kriittisesti. Huoli on herännyt siitä, voisiko supo estää itselleen epämieluisan edustajan nousemisen valiokuntaan, jonka on tarkoitus valvoa supoa. Tiitisen ja Salmen mukaan vaaraa ei ole, sillä turvallisuusselvitykset eivät tuota kantaa ihmisen sopimisesta tiettyyn tehtävään.

Tiitinen ja Salmi ovat supon entisiä päälliköitä.

Oikeus antaa tuomion tai välituomion sarjakuristajan murhajutussa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään kello 14 joko tuomion tai välituomion sarjakuristajaksi kutsutun Michael Penttilän murhajutussa. Välituomio tarkoittaisi samalla määräystä mielentilatutkimukseen.

Puolustus on pyytänyt uutta mielentilatutkimusta Penttilälle, jolle sellainen on tehty viimeksi 1990-luvun alkupuolella. Syyttäjä vastustaa uutta mielentilatutkimusta.

Penttilä kuristi huhtikuussa Helsingissä 52-vuotiaan naisen ja on myöntänyt teon tappona. Syyttäjä vaatii hänelle rangaistusta murhasta.

Penttilällä on myös runsaasti aiempaa väkivalta- ja henkirikostaustaa.

Pirkanmaan käräjiltä tuomio taideväärennösjutusta

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa niin sanotun taideväärennösjutun Sisä-Suomen haarasta. Syyttäjän mukaan väärennettyjä teoksia on väitetty aidoiksi ja myyty ammattimaisesti vuosien ajan. Taidekauppiaat kiertelivät ympäri Suomea.

Väärennettyjen taulujen joukossa on muun muassa Ellen Thesleffin, Helene Schjerfbeckin, Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen teoksia.

Syyttäjän mukaan rikoshyödyn kokonaismäärä on yli miljoona euroa.

Kysely: SDP halutaan eniten hallitukseen, vihreät ja kokoomus perässä

SDP olisi suosituin puolue hallitukseen, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kysely, johon vastanneista noin 45 prosenttia on tätä mieltä. Perässä tulevat kokoomus ja vihreät, joita hallitukseen toivoo 37 prosenttia vastaajista. Keskusta on aivan niiden tuntumassa 36 prosentin tuella.

Perussuomalaisten ja sinisten suosio jää reiluun kymmenesosaan.

Vastaajilta kysyttiin, minkä puolueiden tulisi olla maan hallituksessa.

Kyselyn toteutti Kantar TNS. Haastatteluja tehtiin internetpaneelissa yhteensä 1004. Tulosten virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kysely: Suomalaiset ottavat "kesälainaa" harvemmin kuin ruotsalaiset ja norjalaiset

Suomalaisista noin 14 prosenttia ottaa lainaa kesälomasuunnitelmiaan varten, kertoo Tiedon teettämä pohjoismainen lainabarometri.

Lähinaapureissa lainaa otetaan useammin. Ruotsalaisista ja norjalaisista yli 20 prosenttia on lainannut rahaa lomaansa.

Suomalaiset lainaavat rahaa eniten lomamatkoihin ja auton tai moottoripyörän oston. Suurin osa ei kuitenkaan harkitse minkäänlaisen lainan ottamista kesämenoihin.

Lainabarometri perustuu markkinatutkimusyhtiö YouGovin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kesäkuussa tekemän kyselyn tuloksiin. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 3 075 yli 18-vuotiasta naista ja miestä. Virhemarginaali on 1,4 prosenttiyksikköä.

USA uhkaa asettaa kiinalaistuotteille lisää tulleja - uusien tullien kohteena 200 miljardin arvosta tuontia

Yhdysvallat on julkistanut listan uusista kiinalaistuotteista, joille se uhkaa asettaa tuontitulleja. Listan tuotteita tuodaan Yhdysvaltoihin vuosittain 200 miljardilla dollarilla eli noin 170 miljardilla eurolla.

Uudet tullit voivat tulla voimaan aikaisintaan syyskuussa.

Uhkaus uusista tulleista on uusin käänne kauppasodassa, johon Yhdysvallat ja Kiina ovat ajautuneet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin aloitteesta.  (Lähde: AFP)

Rajalla erotettujen perheiden yhdistäminen takkuaa USA:ssa

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat epäonnistuneet tavoitteessaan palauttaa tiistain aikana vanhemmilleen 54 perheistään rajalla erotettua alle viisivuotiasta lasta. Viranomaiset arvioivat, että Yhdysvaltojen aikaa tiistai-iltaan mennessä vanhemmilleen saadaan palautettua 38 lasta.

Liittovaltion tuomari oli määrännyt valtionhallinnon palauttamaan tiistai-iltaan mennessä perheilleen kaikki 102 rajalla vanhemmistaan erotettua alle viisivuotiasta. Maanantaina hän myönsi hallinnolle lisäaikaa, kun hallinnon asianajaja oli sanonut oikeudessa, että tiistaina onnistuttaisiin palauttamaan perheilleen 54 lasta. (Lähde: AFP)

Englanti ja Kroatia pelaavat paikasta jalkapallon MM-finaaliin

Englanti ja Kroatia kohtaavat tänään jalkapallon MM-kilpailujen välieräottelussa. Moskovassa pelattava ottelu alkaa kello 21 Suomen aikaa. Englanti on pelannut MM-välierissä edellisen kerran vuonna 1990 ja Kroatia 1998.

Meneillään olevissa MM-kilpailuissa Kroatia on voittanut kaikki ottelunsa. Englanti on kärsinyt yhden tappion. Kroatia on voittanut kaksi ottelua peräkkäin rangaistuspotkukilpailussa.

Puolustaja Umtiti puski Ranskan MM-finaaliin

Ranska kukisti myöhään tiistaina Pietarissa pelatussa jalkapallon MM-kilpailujen välieräottelussa Belgian maalein 1–0 ja eteni loppuotteluun. Ranskan edellinen MM-finaalipaikka on vuodelta 2006, jolloin se hävisi Italialle.

Pietarin välierän ratkaisijaksi nousi keskuspuolustaja Samuel Umtiti, joka pukkasi ottelun ainoan maalin kulmapotkutilanteesta. Kamppailua oli tuolloin takana 51 minuuttia.

Ranska kohtaa finaalissa Englannin tai Kroatian. Englanti ja Kroatia iskevät yhteen keskiviikkona Moskovassa. Pronssipeli on lauantaina ja finaali sunnuntaina.

Riyad Mahrez siirtyy Manchester Cityn riveihin - algerialaispelaajasta tulee seuran historian ennätysostos

Algerialainen Riyad Mahrez siirtyy Manchester Cityn riveihin, seura kertoi tiistaina. Reilut neljä vuotta Leicester Cityssä pelannut Mahrez siirtyy manchesterilaisseuraan 60 miljoonalla punnalla eli lähes 68 miljoonalla eurolla, kertoo muun muassa ESPN. Hänestä tulee seuran historian kallein ostos, ESPN kertoo.

27-vuotias Mahrez juhli vuonna 2016 Valioliigan mestaruutta Leicesterin paidassa. (Lähde: AFP)

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi