Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yhä useampi hankkii poliisilta henkilökortin, syitä on monia

Passihakemusten määrä väheni viime vuonna.

Mahdollista on myös hakea passia ja henkilökorttia samalla kertaa samalla valokuvalla. Kuva: Seutuneloset

Henkilökortteja haetaan poliisilta yhä enemmän. Vaikka passeja haetaan yhä eniten, henkilökorttihakemusten määrät ovat isossa kasvussa.

Viime vuonna henkilökortteja haettiin 23 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Henkilökorttihakemuksia jätettiin poliisille lähes 196 000 kappaletta, kun edellisvuonna määrä oli noin 159 000.

Passihakemusten määrä laski sen sijaan vajaalla kymmenellä prosentilla. Poliisille passihakemuksen jätti netissä tai lupakansliassa yhteensä noin 768 000 ihmistä. Hakemusten määrä väheni viime vuonna lähes 80 000 kappaleella edellisvuodesta.

Henkilökorttien suosion kasvun syytä ei varmuudella tiedetä. Yksi syy voi olla, että nuoret aikuiset hankkivat henkilökortin henkilöllisyystodistukseksi esimerkiksi ravintolaan pääsemistä varten.

Ajokortin ajaminen on etenkin isoissa kaupungeissa vähentynyt, joten kaikki nuoret eivät aja ajokorttia ja toisaalta passi on isokokoinen kuljettaa mukana baarissa.

Henkilökortteja hankkivat myös iäkkäät ihmiset, jotka esimerkiksi jo palauttavat ajokorttinsa poliisille. Kun ajokorttia ei ole eikä passille ole tarvetta, henkilölle suositellaan henkilökortin hakemista.

Lisäksi pankit vaativat yleensä henkilöllisyystodistukseksi jompaa kumpaa virallista asiakirjaa: henkilökorttia tai passia, sillä ajokorttia ei katsota viralliseksi henkilöllisyystodistukseksi.

Osa pankeista vaatii henkilöllisyystodistukseksi jompaa kumpaa.

Vaikka passien ja henkilökorttien hakumäärät ovat todella suuria, poliisin lupakanslioiden ruuhkat ovat vähentyneet. Viime vuonna jo yli 70 prosenttia passihakemuksista jätettiin poliisin nettisivun kautta.

Henkilökorttihakemuksista laitettiin sähköisesti vireille 54 prosenttia.

– Poliisiasemalla ei tarvitse enää jonottaa tuntikausia. Suurin osa varaa ajan netistä. Nykyään vapaita aikoja löytyy yleensä viikon sisällä. Yksittäisiä aikoja voi olla tarjolla parin päivän sisällä, lupaesimies Kaija Kajan Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Kajanin mukaan ajokortti osoittaa vain ajo-oikeutta eikä se ole virallinen henkilöllisyyttä osoittava asiakirja.

Monella on passi, mutta mahdollista on myös hakea passia ja henkilökorttia samalla kertaa samalla valokuvalla. Niin kutsutut yhteismyönnöt eivät ole kuitenkaan kovin yleisiä.

Molempien hankkimista yhtä aikaa voi rajoittaa esimerkiksi niiden hinta.

Viralliset henkilöllisyystodistukset

Kaksi vaihtoehtoa asiakirjaksi

Suomessa virallisia henkilöllisyyttä osoittavia asiakirjoja ovat passit ja henkilökortit.

Henkilökortti on kuvallinen todistus haltijansa henkilöllisyydestä. Nykyisin poliisin myöntämä henkilökortti on voimassa pääsääntöisesti viisi vuotta.

Pohjoismaissa suomalainen ei tarvitse matkustusasiakirjaa, mutta henkilön on vaadittaessa kyettävä osoittamaan henkilöllisyytensä ja kansallisuutensa.

Henkilökortti käy matkustusasiakirjaksi 28 Euroopan maassa. Muualla ulkomailla mukaan tarvitaan passi.

Henkilökortti maksaa kortista riippuen 48–58 euroa ja passi 49–53 euroa. Sähköinen haku on halvempaa.

Poliisi hoitaa noin 1,1 miljoonaa lupa-asiaa vuodessa.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi