Aiheet
Kotimaa

Lemmikkikoira tappoi omistajansa – pitbulleja on myös Suomessa, mutta tarkkaa määrää ei tiedetä

Pitbull on Yhdysvaltain purutilastojen ykkönen.

Pitbull on yhdysvaltalainen koirarotu, jota on käytetty alun perin työkoirana. Myöhemmin rotua on jalostettu aggressiiviseksi koiratappeluita varten.

Kun 22-vuotiaan Bethany Lynn Stevensin ruumis löydettiin metsiköstä Goochlandin kaupungista Yhdysvalloista, sitä vartioi kaksi pitbullia. Ne olivat Stevensin lemmikkikoirat, joita hän oli lähtenyt lenkittämään edellisenä päivänä. Poliisi totesi, että Stevens oli menehtynyt lemmikkiensä hampaisiin.

Koiran purema on Suomessa erittäin harvinainen kuolinsyy. Tilastokeskuksen mukaan 22 ihmistä kuoli koiran hyökkäykseen tai puremaan vuosina 1998–2016.

Yhdysvalloissa on tilastoitu ihmisen kuolemaan johtaneita puremistapauksia koiran rodun perusteella. Vuosina 2005–2017 tapauksia oli yhteensä 433. Tilastoista selviää, että yli 65 prosenttia kuolemista on peräisin pitbullien hampaista.

Seuraavaksi eniten oli rottweilereita, 10,4 prosenttia, ja saksanpaimenkoiria, 4,6 prosenttia. Tilasto on koiran puremien uhreja edustavan järjestön (Dogsbite.org) kokoama, eikä koiran rotua ole välttämättä aina varmistettu asianmukaisesti.

Myös Yhdysvaltojen eläinlääkäriliitto AVMA on kerännyt tilastoja puremistapauksista vuosina 1971–2009. Vakavissa tapaturmissa koiran roduksi määriteltiin useimmiten ”pitbull-tyyppinen koira”.

Pitbullien lisäksi ihmistä purivat saksanpaimenkoirat, sekarotuiset, rottweilerit sekä jackrusselinterrierit. Rodun varmistaminen onnistui tosin ainoastaan 18 prosentissa tapauksista.

"Eleetön ja raju hyökkääjä"

Pitbull on yhdysvaltalainen koirarotu, jota on jalostettu käytettäväksi koiratappeluihin. Sen aggression tulisi kohdistua muihin koiriin.

– Pitbull ei räyhää, hauku tai murise ennen hyökkäystä. Se on eleetön ja raju hyökkääjä, tietokirjailija ja koira-asiantuntija Salme Mujunen kuvaa.

Erityisen aggressiivista koiratappelupitbullia kutsutaan ”game-pitiksi”.

– Ääriesimerkki game-linjan jalostuksesta on koira, jonka sukutaulussa koiratappeluissa käytetty uros on astunut oman tyttärensä, Mujunen kertoo.

Joskus koirista tulee niin aggressiivisia, että astutus täytyy hoitaa keinosiemennyksellä ja emo on vaarallinen omille pennuilleen.

Tavallisesti aggressio ei kohdistu ihmisiin. Pitbull-tyyppisiä koiria pidetään jopa lapsiperheissä niiden korkean kipukynnyksen vuoksi.

Pitbullilla on myös maine ”pahojen ihmisten koirana”, kertoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Pitbulleja on jalostettu myös ihmisille vihamielisiksi, jotta niitä voi käyttää muiden pelottelemiseen.

– Tällaiset koirat ovat äärimmäisen vaarallisia ympäristölleen. Ne ovat vahvoja ja niiden puruote pitävä, eikä koira epäröi sen käyttöä, Mujunen toteaa.

Pelottelumielessä pidetään myös rottweilereita ja saksanpaimenkoiria, joiden viettejä voi hioa aggressiiviseen suuntaan.

Tanska ja Norja kieltäneet

Pitbullien kasvatus ja omistaminen on kiellettyä lukuisissa maissa, lähimpänä Tanskassa ja Norjassa. Suomi ei ole asettanut rotukieltoja millekään koirarodulle. Kennelliiton mukaan syynä on valvonnan vaikeus.

Poliisilla tai eläinsuojeluviranomaisilla ei olisi mahdollisuuksia erottaa rotuja toisistaan, sillä yleisesti tunnistettuja koirarotuja on yli 400. Lisäksi tulevat sekarotuiset koirat.

– Maallikko ei osaa erottaa esimerkiksi pitbullia ja samasta alkuperästä jalostettua amerikanstaffordshirenterrieriä, Lehkonen sanoo.

Tavallisesti koira ei pure ihmistä.

– Kynnys on iso jopa silloin, kun ihminen hyökkää koiraa kohti, Mujunen toteaa.

Jos koira puree, johtuu se monesti saalis- ja puolustusvietistä.

Saalisviettinen koira aktivoituu, kun joku liikkuu siitä poispäin. Samalla herää puolustusvietti eli pureminen, minkä tarkoituksena on varmistaa, että metsästetty saalis säilyy koiralla.

Esimerkiksi saksanpaimenkoira ja rottweiler ovat puolustavia rotuja. Jos tällainen koira kokee uhkaa, se käyttäytyy aggressiivisesti ja puree pitkään ja voimakkaasti.

Lue myös: Poliisilta harvinainen ulostulo Heinolan ongelmakoirista: "Voitaisiin yhtä hyvin puhua ongelmaomistajista"
 

Koiria voi verrata auton moottoriin, Mujunen esittää.

– Pitbulleilla on Ferrarin kiihtyvyys ja kyky käyttää hampaita lajitovereihinsa tai ihmisiin. Seurakoirilla taas on pienet kierrokset ja korkea kynnys puremiseen.

Koiraa kutsutaan ”teräväksi”, jos se reagoi voimakkaasti kaikkiin mahdollisiin uhkiin. Tällainen koira päätyy puremaan pienestäkin ärsykkeestä.

Omistajalla on aina vastuu koirastaan.

– Koiralla ei ole käsitystä oikeasta ja väärästä. Ihmisen pitää toimia koiransa moraalin jatkeena ja huolehtia siitä, ettei koira pääse aiheuttamaan tuhoa tai vahinkoa ympäristölleen, Mujunen painottaa.

Pitbullit Suomessa

Tilastokeskuksen arvion mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa.

Koirista 510 000 on rekisteröity, joten noin 200 000 koiraa jää tilastojen ulkopuolelle. Suomeen tuodut pitbullit ja pitbull-tyyppiset koirat lukeutuvat näihin.

Pitbullien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, sillä rotua ei voi rekisteröidä Suomen Kennelliittoon.

Kennelliitto
Aino Elomäki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments