Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sote-valiokunta keskeytti valmistavan keskustelun – oppositiolta ankaraa kritiikkiä hallitukselle

Asiantuntijoita on ollut hankala saada kuultavaksi. Valiokunnan seuraava kokous on maanantaina 20.8.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta istui viikon ylimääräistä aikaa sote-lakien käsittelyn vuoksi. Valmistava keskustelu keskeytettiin kuitenkin perjantaina. Kuva: Jussi Nukari

Sosiaali- ja terveysvaliokunta lähti kesätauolle, sillä valiokunnan valmistava keskustelu keskeytettiin perjantaina, kertoo vasemmistoliiton Anna-Kaisa Pekonen Facebook-sivuillaan. Alun perin tarkoituksena oli, että valiokunta olisi saanut valmistavan keskustelun käytyä ennen kesätaukoa, jolloin valiokuntaneuvokset olisivat voineet kirjoittaa mietinnön valmiiksi ennen kesätauon päättymistä.

Opposition edustajien mielestä valmistavaa keskustelua ei saatu käytyä, koska hallitus ei toimittanut kaikkea valinnanvapauslakiin liittyvää olennaista materiaalia ajoissa.

– Valiokunta odotti tälle viikolle hallitukselta vielä puuttuvia vastineita ja muutoksia esitykseen, mutta niitä emme saaneet. Aloitimme siis tärkeän valmistavan keskustelun ilman monia olennaisia tietoja, Pekonen kirjoitti Facebookissa.

Pekonen kertoo kyseenalaistaneensa valiokunnassa aloitetun valmistavan keskustelun, sillä eduskunnan työjärjestyksen mukaan keskustelu voidaan aloittaa vasta kun kaikki tarvittava materiaali on kasassa.

– Tänään valmistava keskustelu keskeytettiin. Jatkamme syksyllä. Emme päässeet viikossa siihen tavoitteeseen mikä meille oli annettu, mutta tämä viivästys ei ole opposition syy. Tälläkään kertaa.

Valiokunnan valmistavan keskustelun pohjalta kirjoitetaan valiokunnan mietintö, jonka pohjalta eduskunta lopulta sotesta päättää. Mietintö lähtee sosiaali- ja terveysvaliokunnasta perustuslakivaliokuntaan arvioitavaksi.

Lue myös: Sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntyminen tuo harmia Päijät-Hämeelle – "Aiheuttaa syvempää tuskaa palveluiden tasosta"
 

– Sote-valiokunta on tehnyt kolmen vuoden työt kolmessa kuukaudessa. Ja sen kyllä huomaa, Pekonen kirjoitti.

– Hallitus ei ole vieläkään antanut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kaikkea valinnanvapauslakiin liittyvää olennaista materiaalia. Ne annetaan kuulemma vasta elokuun lopussa. Kertooko hallituksen oma jarrutus #sote n etenemiseen sen omasta epäluottamuksesta uudistuksen läpimenoon? vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto tviittasi aamupäivällä.

Alanko-Kahiluoto peräsi aiemminkin hallituksen tahtotilaa edistää omaa esitystään: – Asiantuntijoiden lausunnot olleet erittäin kriittisiä. Perustuslakivaliokunnan osoittamat ongelmat yhä ratkaisematta.

– Me emme tule kannattamaan soteuudistusta tällaisenaan, myös valiokunnan jäsen Arja Juvonen (ps.) tiedotti kokouksen jälkeen.

Uutissuomalaisen saamien tietojen mukaan varsinkin oppositiossa on arvosteltu heinäkuun ylimääräisen käsittelyviikon olleen pelkkää silmänlumetta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositiojäsenet arvostelivat voimakkaasti asian käsittelyä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi kokoomuksen Sari Sarkomaa kertoi Twitterissä valiokunnan kahvittelevan leppoisasti puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) jalkakipsin poiston vuoksi.

Valiokunnan on ollut hankala saada asiantuntijoita kuultavaksi kesälomien ja muiden esteiden takia. Torstain kuulemiseen saapui kahdeksasta kutsutusta asiantuntijasta vain kaksi paikalle. Alkuviikosta tilanne oli samankaltainen, sillä keskiviikkona asiantuntijoista oli estynyt kuusi ja tiistaina kaksi.

Valiokunnan seuraava kokous on maanantaina 20.8.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi