Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lappi on lämpimintä Suomea alkavalla viikolla – mittari voi hipoa jopa 28:aa astetta

Lappi on alkavalla viikolla Suomen lämpimintä aluetta, jossa rikotaan yleisesti hellerajat, kertoo Ilmatieteen laitos. Lämpötilat pohjoisessa ovat laajalti yli 25:n, ja paikoin saavutetaan jopa 27–28 asteen helteet.

Odotettavissa on maan pohjoisosien kannalta yksi kesän toistaiseksi lämpimimmistä viikoista. Sen sijaan etelässä alkuviikko on pilvistä, viileää ja paikoin sateista.

– Alkuviikolla Pohjois-Suomessa on poutaista ja helteistäkin, helleraja rikkoutuu yleisesti maanantain ja tiistain aikana. Maan etelä- ja keskiosissa vallitsee koillisvirtaus, eli pilvisyys on runsaampaa ja lämpötila jää 15–20 asteen välille, eikä sateiltakaan vältytä, kertoo päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila.

Etelässä lämpötila voi viileimmillään laskea paikoin alle 15 asteen. Tiistaista odotetaan viikon sateisinta päivää maan etelä- ja keskiosissa. Erityisen sateista ja pilvistä sää on pääkaupunkiseudulla.

Loppuviikosta lämpöä ehkä myös etelään

Loppuviikosta on mahdollista, että lämpö leviää myös maan eteläisiin osiin, eivätkä hellelukemat ole mahdottomia etelässäkään.

– On se ihan mahdollisuuksien rajoissa, että hellettä tulee myös etelään, mutta loppuviikosta on kyllä huomattavaa epävarmuutta säämalleissa. Yhdessä mallissa on laajalti hellettä, mutta toinen on selvästi epävakaisempi, kuvailee Jylhä-Ollila.

Voimakkaita ukkosrintamia tai tuulenpuuskia viikolle ei odoteta. Veneilyolosuhteet ovat hyvät erityisesti pohjoisessa järvivesillä ja merellä.

Maan keski- ja eteläosissa sateet ja tuulet voivat haitata veneilyä maanantaina ja tiistaina.

– Merellä on hyvä näkyvyys ja tuulta lähinnä maanantaina. Sateita on alkuviikon aikana eteläisillä ja lounaisilla merialueilla, meteorologi kertoo.

Kokonaisuutena heinäkuun ensimmäinen viikkoa näyttää kuitenkin hyvältä, päivystävä meteorologi arvioi.

– Lomalaisten kannalta ihan hyvältä näyttää, pois lukien nuo maanantai ja tiistai. Varmasti alkuviikon lukemista sää lämpenee myös etelässä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi