Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Hallitus ei uskalla mitata, nauttiiko se yhä eduskunnan luottamusta" – Pääministerin sote-ilmoitus herätti oppositiosta kritiikkiä

Paavo Arhinmäki: "Kukaan ei tainnut ymmärtää kysyä, minkä vuoden ja kenen kesälomista hän mahtoi silloin puhua."

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne syytti Twitterissä hallitusta siitä, ettei se uskalla mittautaa kannatustaan eduskunnassa. Kuva: Vesa Moilanen

Sote-uudistuksen uusin käänne keräsi oppositiosta tuoreeltaan piikittelyä pikaviestipalvelu Twitterissä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti, että uudistus siirtyy vuodella ja vaalit järjestetään ensi toukokuussa.

– Muistatteko, kun pääministeri Sipilä vähän aikaa sitten uhosi, ettei kesälomille jäädä ennen kuin sote-uudistus on valmis. Kukaan ei tainnut ymmärtää kysyä, minkä vuoden ja kenen kesälomista hän mahtoi silloin puhua, irvaili kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.).

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan huomautti, että nyt kuultiin jo neljäs mahdollinen ajankohta maakuntavaaleille.

– Ensin piti yhdistää pressavaaleihin 28.1.2018, sitten piti olla 28.10.2018, noin kuukausi takaperin Sipilä ilmoitti tammikuun 2019 ja nyt toukokuu 2019. Herättää luottamusta valmisteluun.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo puolestaan vieritti syytä hallituksen ulkopuolelle.

– Nyt on tiedossa, että kuinka suuri hintalappu on sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyn asiattomalla viivyttämisellä. Järjestämisvastuun alkamisen lykkääntyminen vuodella aiheuttaa veronmaksajille arviolta noin 200 miljoonaa euron lisäkustannukset.

Monissa Twitter-kommenteissa kuitenkin pidettiin sote-uudistuksen siirtämistä hyvänä ratkaisuna. Kaiken kaikkiaan keskustelua voisi kuvata melko laimeaksi.

Osa oppositiopoliitikoista tarttui siihen, että Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa tuovansa asian eduskuntaan pääministerin ilmoituksella tiedonannon sijaan.

– Päivässä tiedonanto muuttui pmin (pääministerin) ilmoitukseksi. Hallitus ei siis uskalla mitata, nauttiiko se yhä eduskunnan luottamusta. Kaiken tämän sotkun & pääministerin sekoilun keskellä on hyvä, että eduskunta pääsee käsittelemään asiaa julkisesti, aivan kuten SDP vaati viikko sitten, kommentoi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Lue myös: Politiikan tutkija ei toivo hallituksen kaatumista – "Kyllähän Suomen hallituksella on muitakin asioita kuin sote"

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto puolestaan tarttui Sipilän kommenttiin, että pääministerin ilmoitus ja pääministerin tiedonanto nämä ovat "käytännössä sama asia".

– No ei ole. Ilmoitus tarkoittaa keskustelua, tiedonanto puolestaan myös luottamusäänestystä.

– Pääministerin ilmoitus ei tarkoita juuri mitään. Ainoastaan keskustelua. Hallituksen rivit pysyvät yhtä hajallaan kuin ennenkin eikä kenenkään tarvitse sitoutua mihinkään, Aalto jatkoi.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi