Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

SDP ja vihreät korjaisivat laajan valinnanvapauden, jos ovat seuraavassa hallituksessa

Sote-uudistuksen lykkääntyessä nousee kysymys siitä, mitä seuraava hallitus sille tekee. Suurimmat oppositiopuolueet SDP ja vihreät korjaisivat mahdollisuuksien mukaan ainakin uudistukseen liittyvää laajaa valinnanvapautta, jos ovat seuraavassa hallituksessa. Molemmat vieroksuvat kokoomuksen ajamaa niin sanottua markkinamallia.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä nykyisessä sote- ja maakuntamallissa on paljon valmista tavaraa, jonka voisi jättää muuttamatta. SDP:llä on kaksi isoa asiaa, jotka se korjaisi nyt vuodella siirtyvässä uudistuksessa.

Ensiksi SDP korjaisi hallituksen mallia, jossa erotetaan sote-palvelujen tilaaja ja tuottaja toisistaan. Malli avaa markkinat yksityisille yrityksille perusterveydenhuoltoon.

Toiseksi SDP laittaisi elinkeinopalvelut ja erityisesti työvoimapalvelut maakuntien sijaan kuntien hoidettavaksi.

Rinne pitää mahdollisena, että lainsäädäntötyössä palattaisiin niin kutsuttuun komiteavalmisteluun, jossa olisi sekä asiantuntijoita että hallituksen ja opposition edustajia.

– Sillä tavalla, että (hallituksen) esitykset tulisivat mietittyinä, pohdittuina ja harkittuina eduskunnan käsittelyyn.

Vihreät haluaisi maakuntiin verotusoikeuden

Myös vihreiden Touko Aalto puhuu komiteavalmistelun puolesta. Hänen mukaansa menettely toimisi suurissa uudistuksissa, kuten sotessa sekä sosiaaliturvan remontissa.

– Niin jokainen vaalikausi ei kuluisi siihen, että kukin hallitus vuorotellen tekee tyhjäksi edellisen vaalikauden työtä.

Aallon mukaan maakuntahallinto sote-palveluiden järjestämiseksi on selkeä ratkaisu, mutta 18 maakuntaa on liikaa.

– Vihreiden mielestä 12 aluetta turvaa parhaiten ihmisten palvelut ja rahoituksen. Mutta emme tee siitä kynnyskysymystä.

Vihreät haluavat lisäksi verotusoikeuden maakuntiin ja kaupungeille mahdollisuuden työllisyys- ja kasvupalveluihin. Vihreät ei myöskään hyväksy sitä, että ympäristöhallintoa hajautetaan niin voimakkaasti.

– Ensi töiksi katsotaan, mikä on poliittinen ja juridinen edellytys korjata laajan valinnanvapauden markkinamallin aiheuttamia ongelmia ennen kaikkea palveluketjujen pirstoutumisiin ja kustannusten nousuun. Sitten korjataan, mitä korjattavissa on, Aalto sanoo.

SDP:n Lindtman sotesta: Hallituksessa pasmat sekaisin

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtman arvostelee hallituksen päätöstä jättää luottamus mittaamatta eduskunnassa sote-uudistuksen lykkääntymisen takia. Lindtmanin mukaan hallitus joutui selvästi perääntymään asiassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo viedä asian eduskunnan suureen saliin huomenna pääministerin ilmoituksena. Tämä tarkoittaa, että kansanedustajat voivat keskustella sote- ja maakuntauudistuksesta, mutta hallituksen luottamuksesta ei äänestetä.

Vielä eilen Ylen haastattelussa Sipilä piti mahdollisena, että hallitus saattaisi antaa asiasta eduskunnalle tiedonannon. Tällöin hallituksen luottamuksesta olisi voitu äänestää suuressa salissa.

– Näyttää siltä että hallituksessa on pahemman kerran pasmat sekaisin, Lindtman kommentoi eduskunnassa.

Hallitus perustelee ratkaisuaan aikataulusyillä. Tiedonantoa seuraava luottamusäänestys olisi kuitenkin voitu yhtä lailla järjestää tällä viikolla, mahdollisesti jo torstaina. Pääministeri Sipilä on lähdössä torstaina EU-huippukokoukseen Brysseliin.

– Jos on aikataulusyitä, ne ovat ilmeisesti enemmän selitysosastoa, Lindtman kommentoi.

Hallituksen luottamus voitaisiin mittauttaa eduskunnassa myös opposition tekemän välikysymyksen kautta. Lindtmanin mukaan SDP ei ole sellaista heti suunnittelemassa. Hän huomauttaa, että valtiovarainvaliokunnasta on jo esitetty hallitukselle epäluottamusta sote-pilotteihin liittyen.

– Se on tällä hetkellä sisällä eduskunnassa. Nyt katsomme tämän päivän ja mikä on hallituksen seuraava liike.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi