Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Politiikan tutkija ei toivo hallituksen kaatumista – "Kyllähän Suomen hallituksella on muitakin asioita kuin sote"

Pääministeri ilmoitti, että jos sote kaatuu, kaatuu hallituskin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kytkee hallituksen jatkon sote-valmistelun jatkoon. Kuva: Tiina Mutila

Jos sote-uudistus kaatuu, samalla päättyy myös hallituksen taival, ilmoitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aamupäivällä tiedotustilaisuudessa. Pääministeri odottaa saavansa tänään hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä tiedon, ovatko ne yhä uudistuksen takana.

Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta toteaa, että Sipilä on aiemminkin uhkaillut hallituksen kaatumisella.

– Pitäisin aika turhana ja valitettavana, jos tässä mentäisiin ennenaikaisiin vaaleihin. Kyllähän hallitukset niin Suomessa kuin ympäri maailmaa ovat aiemminkin kohdanneet vastoinkäymisiä. Ei kai sitä nyt heti pidä heittää pyyhettä kehään, jos tulee epäonnistuminen. Kyllähän Suomen hallituksella on muitakin asioita kuin sote.

Raunion mukaan jo 70–80-luvulta on totuttu siihen, että hallitukset istuvat kautensa loppuun. Se on hänestä hyvää poliittista kulttuuria. Ennenaikaiset vaalit olisivat hänestä harmilliset siksikin, että normaalin syklin mukaiset vaalit ovat jo ensi keväänä.

– Mieluummin näkisin niin, että meillä on vaalit ensi keväänä ja sitä ennen käydään perusteellista keskustelua ja puolueet tuovat selkeästi kantansa esiin soteen ja maakuntamalliin.

Raunio huomauttaa, että presidentti Sauli Niinistö on vihjannut saattavansa puuttua peliin, jos hallitus kaatuu. Tähän perustuslaki antaa mahdollisuuden.

– Minä olen sitä mieltä, että presidentin ei pidä millään tavalla sotkeutua näihin asioihin. On perustuslain henki, että presidentti ei puutu sisäpolitiikkaan.

Sote-lykkäys huomenna

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi tiistaina sote-uudistusta medialle. Kuva: Vesa Moilanen

Juha Sipilä tuo sote-lykkäyksen eduskuntaan huomenna pääministerin ilmoituksella, kun hän aiemmin on puhunut tiedonannosta. Tiedotustilaisuudessa Sipilä sanoi näiden olevan "käytännössä sama asia", minkä opposition edustajat heti tyrmäsivät viestipalvelu Twitterissä. Tiedonanto päättyy äänestykseen, ilmoituksen yhteydessä vain keskustellaan.

– Täytyy muistaa, että voihan hallitus hävitä äänestyksiä. Ei ole mihinkään perustuslakiin kirjattu, että hallitus eroaa, jos häviää äänestyksen. Se on tietysti eri asia, jos pääministeri etukäteen ilmoittaa, että hallitus ei jatka, jos häviää äänestyksen, kommentoi Raunio.

Soten lykkäytymisessä on Raunion mielestä se hyvä puoli, että eduskuntavaalikampanjat keskittyisivät soteen.

– Se olisi demokraattisen hyväksyttävyyden kannalta tärkeää, koska vuoden 2015 vaaleissahan ei puhuttu sotesta tai maakuntamallista, vaan kestävyysvajeesta ja julkisen talouden tilasta. Nyt ollaan toteuttamassa isoa sote-pakettia, johon liittyy sekä yksityisen sektorin roolin laajentaminen että kuntien korvaaminen maakuntatasolla. Nämä ovat niin isoja asioita, että mielestäni on ehdottomasti hyvä, että kansalaiset pystyisivät ottamaan niihin suoremmin kantaa. Eduskuntavaalit olisivat paikka, jossa näin tapahtuisi, pohtii Raunio.

Jos sote-uudistus lykkäytyy vuodella, kuten Sipilä kaavailee, ensi keväästä on tulossa varsin vilkas vaalikevät. Suomalaiset ottavat ensin kantaa eduskunnan tulevaan kokoonpanoon huhtikuussa ja sen jälkeen tulisivat ryppäänä eurovaalit ja maakuntavaalit. Jälkimmäiset kaksi saatettaisiin Sipilän mukaan yhdistää.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi