Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Keskustan Kaikkonen: Sote-uudistus lykkääntymässä vuodella

Hallitukselle tärkeän sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntyminen alkaa näyttää entistä todennäköisemmältä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) arviota poliittisesta tilanteesta odotetaan puolenpäivän aikoihin eduskunnassa.

Pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo Twitterissä, että sote-uudistus siirtyy vuodella eteenpäin, ellei ihmeitä tapahdu. Näin olleen sote- ja maakuntauudistus alkaisi vasta vuoden 2021 alusta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta tarvitsee vielä syyskuussakin aikaa soten mietintöpapereiden laatimiseen. Näin arvioi valiokunnan varapuheenjohtaja, keskustan Hannakaisa Heikkinen aamupäivällä eduskunnassa.

Kaikkonen pitää hyvänä, että valiokunta sopi lisäpäivistä työhönsä, mutta hänen mukaansa vauhti ei riitä.

– Sote-uudistus siirtyy vuodella eteenpäin, ellei ihmeitä tapahdu. Harvemmin niitä tapahtuu, Kaikkonen kirjoitti Twitterissä.

Tuleeko hallitukselta tiedonanto?

Sipilä myönsi jo eilen toimittajille eduskunnassa, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta näytä saavan sote-mietintöluonnosta valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä. Näin ollen sote- ja maakuntauudistus lykkääntyisi vuodella.

Myös sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tviittasi eilen, että maakuntien järjestämisvastuu siirtyy vuoteen 2021.

Sipilä sanoi lisäksi eilen illalla Ylen A-studiossa, että jos uudistus lykkääntyy, pitää harkita hallituksen tiedonannon antamista. Sipilän mukaan hallitus voisi tiedonannon avulla mitata, onko eduskunta valmis viemään uudistusta eteenpäin muutetussa muodossa.

Mahdollisen tiedonannon yhteydessä eduskunnassa voidaan äänestää hallituksen luottamuksesta. Näin ollen myös uudistukseen kriittisesti suhtautuvien hallitusryhmien kansanedustajien pitäisi arvioida, ovatko he yhä valmiit tukemaan hallitusta ja sen uudistusta mahdollisessa luottamusäänestyksessä.

Sipilän mukaan ei ole mahdotonta, että hallituksen tiedonanto tulisi vielä ennen eduskunnan kesätaukoa eli tämän viikon aikana.

Valiokunta jatkaa ensi viikon

Sosiaali- ja terveysvaliokunta työskentelee sote-asioiden parissa vielä ensi viikon perjantaihin asti. Sen jälkeen valiokunnalla on seuraava kokous 20. elokuuta.

– Valiokunta on nyt yksimielisesti päättänyt näistä kesäaikatauluista, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) aamukahdeksan jälkeen eduskunnassa.

Kiurun mukaan valiokunta odottaa vielä muun muassa täydentäviä pykäläesityksiä sekä lakivaliokunnan lausuntoa valinnanvapaudesta.

– Ensin pitäisi kaikkien materiaalien olla kasassa ennen kuin valiokunta voi työskennellä loppuun asti, sanoi Kiuru aamulla valiokunnan huoneen ulkopuolella.

Kiurun mukaan 20. elokuuta pidettävässä kokouksessa aiotaan käydä läpi, missä vaiheessa sote-uudistuksesta laadittavat mietinnöt ovat. Tiiviimpi kokoustyöskentely jatkuu syyskuussa.

Viime viikolla kerrottiin, että valiokunnassa on ollut tavoitteena varata virkamiehille heinä–elokuussa neljä viikkoa vuosilomaa ja kolme viikkoa sote-mietintöjen kirjoittamiseen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi