Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hovioikeus päästi Jari Aarnion ja Keijo Vilhusen vapaaksi odottamaan tuomiota – silmin nähden ilahtunut ex-jengipomo poistui silti tutusta takaovesta

Jari Aarnio tuomittiin käräjillä 10 vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio ja hänen rikoskumppaninaan käräjillä tuomittu Keijo Vilhunen on päästettävä vapaaksi, totesi Helsingin hovioikeus. Hovioikeus katsoi, että poikkeuksellisen pitkän tutkintavankeusajan vuoksi vangittuna pitäminen olisi kohtuutonta, koska tuomion antaminen siirtyy ensi vuoden puolelle. Muutoin pitkä käräjätuomio antaisi edellytykset vangittuna pitämiseen.

Sekä Aarnio että Vilhunen tuomittiin käräjillä 10 vuoden vankeuteen. Aarnio tuomittiin käräjillä muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista ja Vilhunen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Molemmat hakevat hovissa muutosta tuomioon.

Jari Aarnio ei tiistaina ollut oikeussalissa. Kun Vilhunen oli poistumassa vangittujen tapaan salin takaovesta, puheenjohtaja huomautti, että tämä voi lähteä myös etuoven kautta. Silmin nähden ilahtunut Vilhunen valitsi kuitenkin tutun ja turvallisen takaoven.

Käräjätuomion lisäksi Aarniolla on kolmen vuoden lainvoimainen tuomio seurantalaiteyhtiön haarasta.

Oikeus katsoi, että Aarniolla oli kaksoisrooli seurantalaiteyhtiö Trevocissa ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Oikeuden mukaan yhtiötä omisti bulvaanirakenteen avulla myös ex-jengipomo Vilhunen.

Tiistaina viimeisetkin syytetyt antoivat oikeudessa loppulausuntonsa eli viimeiset puheenvuorot ennen tuomiota, minkä jälkeen hovioikeus vetäytyy ratkaisemaan juttua ja kirjoittamaan tuomiota.

Syyttäjä: Odotetaan rauhassa tuomiota

Jutun syyttäjän Mikko Männikön perusteena vankeuden jatkamisvaatimukselle oli käräjäoikeuden tuomion pituus.

– Käräjätuomion pituuden nojalla olisi selvät perusteet pitää Aarnio vangittuna, mutta yleinen sääntö on se, ettei pakkokeinoja saisi käyttää kohtuuttomasti.

Aarnio on istunut käsittelyn aikana Vantaan vankilassa.

Männikkö kertoo, ettei hänellä ole käynyt mielessäkään, että Aarnio lähtisi esimerkiksi ulkomaille vapauduttuaan.

– Hänhän oli välissä vapaanakin eikä poistunut. Odotetaan rauhassa tuomiota, Männikkö sanoo.

Puolustusasianajaja: Luulen, että kaikilla on huojentunut olo

Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi pitää hienona, että vapautumisvaatimukseen suostuttiin.

– Hänhän on istunut poikkeuksellisen pitkän ajan, kolme ja puoli vuotta tutkintavankina.

Leppiniemi kertoo, että Aarnio tietää jo päätöksestä, mutta hän ei ole vielä ollut päämieheensä yhteydessä.

– Siellä nyt paljon niitä käytännön järjestelyjä. Siellä on tietysti valtava määrä jo ihan tätä materiaalia, asiakirjoja ja muuta.

Leppiniemi aikoo nyt pitää kunnon kesäloman.

– Luulen, että tässä on kaikilla osapuolilla huojentunut olo siitä, että ollaan saatu poikkeuksellisen pitkä pääkäsittely päättymään. Toimeksiantoni on alkanut syyskuussa 2013, onhan tämä aika intensiivinen jakso tässä jutussa ollut.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi