Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Juhannuskokko potenssiin 10" – Padasjoella loimuaa Metsähallituksen juhlakaski

Yleisö on tervetullut seuraamaan kaskenpolttoa paikan päälle.

Metsähallituksen metsänhoitoesimies Tanja Oksala kantaa paloletkuja Vesijaon tutkimusmetsän kaskialueella. Paloturvallisuus on otettu tarkasti huomioon. Kuva: Keijo Kallunki

Metsänpohja roihuaa tänään maanantaina Padasjoella Vesijaon tutkimusmetsässä, kun Metsähistorian seura, Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus polttavat hehtaarin laajuiselle alueelle juhlakasken. Polttoa saa tulla seuraamaan paikan päälle.

Metsähallituksen tiedottaja Keijo Kallunki kertoo, että kasken poltossa kuluu koko päivä. Kerrallaan kaskenpolttajia eli viertäjiä on töissä toistakymmentä. Lisäksi paikalla on kastelijoita ja jälkivartioinnista vastaavia ihmisiä.

Kaskialueen metsä on kaadettu jo vuosi sitten. Nyt maassa on oksistoa ja kuivia runkoja, jotka sytytetään palamaan alueen reunoilta käsin.

– Ensimmäinen roihahdus polttaa kuivimman maa-aineksen pois. Isoimmat puut jäävät kytemään ja niitä sitten viertäjät siirtelevät eri paikoille sen mukaan, mistä maa on palanut heikoimmin. Maan pitää palaa usean sentin syvyydeltä, jotta saadaan aikaan lannoittavat tuhkakerros ja hyvä kasvualusta viljelyksille.

Runkojen nostelun lisäksi kuumuus, savu ja ilmassa pöllyävä noki tekevät työstä raskaan.

Sää venytti suunnitelmia

Alun perin kaski oli tarkoitus polttaa jo vuosi sitten Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi, mutta silloin suunnitelma peruuntui sateisen kesän vuoksi. Tänä kesänä ajankohtaa oli soviteltu kesäkuun alkuun, jolloin puolestaan poikkeuksellinen kuivuus pakotti siirtämään tapahtumaa.

Metsäpalovaroitus päättyi viimein viikko sitten keskiviikkona.

– Olisimme voineet aloittaa kaskenpolton jo seuraavana päivänä, mutta päätimme venyttää ajankohtaa maanantaihin, jotta kasken jälkivartiointi ei jäänyt viikonlopulle.

Kallungin mukaan turvatoimet on tehty huolella. Aamupäivän aikana kaskialueen reunamat kasteltiin runsaalla vedellä ja vesikuopat täytettiin. Paikalle on myös tuotu sammutusvesisäiliöitä.

Lisäksi koko aluetta kiertää palokuja, josta puusto kaadettu, jotta tuli ei leviäisi ympäröivään metsään.

Puuskittainen tuuli herätti järjestäjissä aluksi huolta, mutta paloviranomaiset antoivat kasken sytytykselle luvan. Sen sijaan yleisölle tuuli voi aiheuttaa epämukavia yllätyksiä.

– Pysäköintialue on onneksi melko kaukana kaskesta, mutta jos tuulen suunta on oikea, niin kyllä tässä melkoinen tuhkakerros laskeutuu autojen päälle. Voi olla, että autot pitää viedä pesuun, Kallunki sanoo.

Aivan kasken viereen ei autolla pääse, sillä alueelle kulkeva metsäautotie on polton ajaksi suljettu.

Hikistä hommaa

Kaskenpolton tarkoituksena on tarjota yleisölle välähdys menneistä ajoista, jolloin kaskeaminen oli kiinteä osa maanviljelyä. Suomen ja Hämeen viimeisiä kaskia poltettiin samalla seudulla 1900-luvun alussa.

Yksi viimeisistä kaskista sijaitsee juhlakaskialueen vieressä. Vuonna 1917 poltetun Heikinheimon kasken kohdalla kasvaa nykyään komea männikkö.

Kallunki kertoo, että kiinnostuneita kyselyitä kaskesta on tullut maakunnan ulkopuoleltakin.

– Minuun on oltu yhteydessä Luumäen suunnilta ja Nokialtakin. Kaski kiinnostaa yllättävän laajasti. Ehkä kyse on siitä, että tällaista perinnettä ei enää nykyisin pääse kovin usein näkemään.

Kallungin mukaan kaskenpoltto on näyttävä tapahtuma.

– Kuumimmillaan palaessaan kaski on kuin juhannuskokko potenssiin 10. Kun on itse kokenut sen savun, hajun ja tunnelman, oppii näkemään aivan uudella tavalla Eero Järnefeltin maalauksen Raatajat rahanalaiset. Kuumuutta taulu ei tosin paljasta, tämä on hikistä hommaa.

Kun poltto on valmis ja alue jäähtynyt, kaski otetaan viljelykäyttöön. Todennäköisesti jo ensi viikolla sinne kylvetään kaskinaurista ja elokuussa ruista.

Kaskenpolttoa voi mennä seuraamaan tänään maanantaina Vesijaon tutkimusmetsään. Autojen pysäköintialue sijaitsee osoitteessa Koeasemantie, Padasjoki. Sama paikka löytyy myös osoitteella Romontie 360. Paikalla on opasteet ja pysäköinninohjaus.

Pysäköintialueelta kaskelle on noin 200 metrin kävelymatka tietä pitkin. Järjestäjät suosittelevat varaamaan juomavettä mukaan.

Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi