Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pihkaniskojen joulu ja juhannus – "Jukolassa maailmanhuiput ja kuntoilijat suorittavat samat tehtävät ilman helpotuksia"

Maailman suurimmassa suunnistusviestissä riitti tunnelmaa, vaikka kilpailu ei kärjen osalta suurempaa jännitystä tarjonnutkaan. Espoon Suunnan nuorukaiset pääsivät ennätyskirjoihin.

Tampereen Kooveen voittoisa joukkue Timo Sild, Oleksandr Katov, Daniel Hubmann, Joni Hirvikallio, Lauri Sild, Topi Anjala and Kenny Kivikas jaksoi vielä tuulettaa kilpailun jälkeen. Kuva: Emmi Korhonen

70:s Jukolan viesti ei ollut ollut jännittävyydeltään juhlavuoden väärti. Viime vuoden voittaja IFK Göteborg hallitsi kilpailua siihen asti, kun Tampereen Kooveen ukrainalaisvahvistus Oleksandr Kratov sai neljännelle osuudella loikkarin päälle.

Kratov rynnisti metsään yli viisi minuuttia Göteborgin Jonas Pilbladin perässä, mutta hyvästeli tämän, kun osuudesta oli juostu kaksi kolmannesta.

Vaihdossa joukkueiden ero oli jo toista minuuttia, eikä voitosta syntynyt enää kunnon taistelua.

Kooveen, toissa vuoden mestarin, voittoaika kirjattiin 7.27. IFK Göteborg tuli maaliin toisena reilut neljä ja puoli minuuttia myöhemmin.

Mestarijoukkueessa juoksivat Joni Hirvikallio, Topi Anjala, Lauri Sild, Oleksandr Kratov, Kenny Kivikas, Timo Sild ja ankkuri Daniel Hubmann.

Maalissa perinteisen Jukolan sanoman, 100-vuotiaalle Puolustusvoimille, luki Anjala.

Paimion Rasti oli kolmas yli kahdeksan ja puoli minuuttia voittajasta.

Norjan Halden SK, Ruotsin Södertälje Nykvarn Orienter ja Kalevan Rasti veivät seuraavat sijat.

Kuva: Aku Isotalo

Kaksituhatsiläinen kiiltomato hehkui kesäyössä

Jos ei kilpailu kärjen osalta suurempaa jännitystä tarjonnutkaan, oli Jukolan yössä edelleen taikaa.

Juoksijat lähtivät matkaan hurjassa huutomyrskyssä, kun katsojat olivat kansoittaneet pitkän lähtösuoran ääriään myöten ja enemmänkin. Osa oli kiivennyt puiden oksille nähdäkseen paremmin kaksituhatsilmäisen kiiltomadon lähestyvän. Osa joutui tyytymään paikkaan kauempana, jonne ääni kuului paremmin kuin valo näkyi.

Otsalamppuisten sukellettua näkymättömiin leijui autioituneen lähtösuoran yllä aavemainen pölypilvi auringon viimeisten säteiden pehmeässä kajossa.

Poljetut kanervat tuoksuvat yleisön kadottua hakemaan parempia katselupaikkoja kilpailukeskuksen jättinäyttöjen edustoilta tai syvemmältä metsän siimeksestä.

Mika Kulmala heräsi aamuvarhain viemään Emitin toiseksi viimeisen osuuden. Kuva: Aku Isotalo

Suksilta tuttuja Jukolan yössä

Myös Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmalalle Lahti-Hollola Jukola oli tavallaan juhlakilpailu.

– 40:s kerta paikan päällä Jukolassa, 33. juoksukerta, hän laskeskeli.

Kulmala juoksi monikansallisessa Emit-joukkueessa, jonka oli kasannut entisen kilpahiihtäjä Sami Jauhojärven pikkuserkku Tommy Jauhojärvi.

– Kolme suomalaista, tsekki, norjalainen, ruotsalainen ja ankkuri on Isosta-Britanniasta.

Sami Jauhojärvi oli luonnollisesti yksi joukkueen viestinviejistä. Muitakin suksilta tuttuja Jukolan yössä jolkotti.

Lari Lehtonen, Anssi Pentsinen, Risto-Matti Hakola, Lauri Vuorinen ja Kari Varis ainakin, Kulmala pudotteli.

Kokeneena Jukola-kettuna Kulmalalla osasi miettimättä sanoa, mistä Jukolan taika syntyy – taika, joka saa tulemaan tapahtumaan kerta toisensa jälkeen ja joka houkuttelee puoleensa joka vuosi sankoin joukoin ensikertalaisia.

– Täällä maailmanhuiput ja kuntoilijat suorittavat samat tehtävät samassa kilpailussa ilman minkäänlaisia helpotuksia. Missä muussa urheilulajissa se on mahdollista? Kaikille on samat palvelut, eikä kukaan ole toista ylempänä. Sää tuo aina viikonloppuun omat mausteensa. Noista lähtökohdista ne tuhannet tarinat syntyvät.

Espoon Suunnan nuoret Olli Tiainen, Kristian Boström, Oskar Haapala ja Antti Sorsa olivat hiestorian nuorin osallistunut joukkue. Kuva: Aku Isotalo

Historian nuorin joukkue Espoosta

Espoon Suunta teki Jukola-historiaa. Sen kolmosjoukkue on nyt kilpailuhistorian kaikkien aikojen nuorin. Kaikki juoksijat ovat syntyneet vuonna 2002 ja joukkueen keski-ikä oli alle 16 vuotta.

Seitsikon avausosuuden juossut Olli Tiainen sanoi, että heti lähdössä tuli roppakaupalla kokemusta kokeneemmilta, nopeammilta ja fyysisesti vahvemmilta.

– Meillä oli aika pieni lähtönumero. Alussa tunsin jääväni jyrätyksi, kun porukkaa meni ohi molemmilta puolilta. Liikaa yritin porukan mukaan. Omaan suunnistukseen ymmärsin keskittyä vasta ekan rastin jälkeen. Sen jälkeen kulki ihan hyvin.

Toisella osuudella joukkue hylättiin väärästä rastista.

– Kukaan ei ole nähnyt Otsoa vaihdon jälkeen, Tiainen sanoi kakkososuuden viejästä.

Nykysääntöjen mukaan kilpailun saa kipittää loppuun hylsystä huolimatta.

Viidennelle osuudelle valmistautui Oskar Haapala.

– Tsemppiä. Pidä itsesi lämpimänä, suunnistajan äiti Mari Haapala jakoi odottavalle ohjeita.

Yötön yö ja yhteisöllisyys tekevät tunnelman

Haapalan perheen Jukola oli nielaissut lähes kokonaan.

– Meistä suunnistaa neljä viidestä. Pieninkin, mutta hän on niin nuori, ettei saa vielä osallistua, Mari Haapala sanoi.

Haapalan mukaan maailman suurimman suunnistusviestin tunnelma muodostuu yöttömästä yöstä ja ainutlaatuisesta yhteisöllisyydestä.

– Koko suunnistajaporukka kokoontuu yhteen vuodesta toiseen ja aina mukaan tulee uusiakin kasvoja.

On arveltu, että Jukola alkaa olla jo kokonsa rajoilla. Viikonlopun kilpailuihin otti osaa melkein 20 000 juoksijaa ja muuta porukkaa oli toinen mokoma.

– Minäkin olen sitä mieltä, että aika limiteillä mennään. Esimerkiksi ruokajonot olivat täällä jo aika pitkät. Toisaalta hienoa, että joka vuosi tulee mukaan tulee uusia työ- ja kaveriporukoita.

Paikkoja, jossa nykykokoisen Jukolan voi järjestää suuremmitta ongelmitta säällä kuin säällä, ei ole Suomessa rajattomasti.

– Siinä alkaa helposti suunnistuspuoli kärsiä, jos ruvetaan valitsemaan paikka sen mukaan, että kaikki ihmiset ja autot mahtuvat, Mari Haapala sanoi.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi