Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Juha
Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Liike Nyt tuskin saa hämäläistä eduskuntaan

Valtaosa hämäläisehdokkaista ajattelee, ettei kansanedustajan ensisijainen tehtävä ole ajaa oman maakuntansa asiaa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Harry Harkimon ja Mikael Jungerin Liike Nyt on saanut tällä viikolla valtakunnallista julkisuutta Päijät-Hämeestä.

Ensin liikkeeseen liittyi Parempi Heinola -ryhmä, ja sen jälkeen kiinnostuksensa myönsi Kärkölä-ryhmä. Leikitäänpä ajatuksella, että myös maakunnan kolmas suuri sitoutumaton valtuustoryhmä, asikkalalainen Kotikunta, lähtee mukaan.

Voisivatko nämä kolme valtakunnallisestikin suuren ääniosuuden kunnassaan saanutta ryhmää saada yhteistuumin kansanedustajan eduskuntaan? Lasketaanpa.

PaHe, Kärkölä ja Kotikunta nappasivat viime vuoden kuntavaaleissa yhteensä vähän yli 4000 ääntä. Se on kova luku, kun kyse on pienistä kunnista.

Heitetään mukaan täysin hypoteettinen ajatus, että äänestäjät pysyisivät uskollisina ryhmälleen myös eduskuntavaaleissa. Vaalitavan mukaisesti potti menisi puolueen – esimerkiksi Liike Nytin – suosituimmalle ehdokkaalle.

Käännetäänpä katse vuoden 2015 eduskuntavaalien tuloksiin. Täpärimmin Hämeen vaalipiirin kansanedustajaksi pääsi keskustan Martti Talja alle 4 000 äänellä, mutta koska vaalipiirit ovat eduskuntavaaleissa suuria, sai Taljakin vertausluvukseen yli 12 000 ääntä.

Hämeen vaalipiiri koostuu Päijät-Hämeen lisäksi Kanta-Hämeestä. Toki Liike Nyt voi haalia sieltäkin valovoimaisia ehdokkaita. Naapurimaakunnassa vastaavat ryhmät ovat kuitenkin pieniä. PaHe, Kärkölä ja Kotikuntakin saivat äänensä paljolti paikallisilla teemoilla, kun taas eduskuntavaaleissa puhutaan paljon laajemmista aiheista.

Niinpä Arkadiamäen portaat jäänevät Hämeen liikenytläisille haaveeksi. Ainoa mahdollisuus tuntuisi olevan todella suositun julkkiksen saaminen mukaan.

Juha Honkonen
juha.honkonen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi