Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Aleksi 5 aikoo riitauttaa konkurssihakemuksen - voisiko talous oieta asuntomyynneillä?

Nuorisosäätiön hallitus kokoontui torstaina käsittelemään Lahden tilannetta. Säätiö jatkaa autopaikkavääntöä Lahden kaupungin kanssa.

Tuliterät huoneistot ovat siistejä, mutta osa niistä on täysin tuottamattomia. Aleksi 5:n taloutta kiristää se, että yhtiö ei ole autopaikkojen puutteessa voinut vuokrata kaikkia asuntojaan. Kuva: Mirja Hussain

Nuorisosäätiö pyrkii kaikin mahdollisin keinoin välttämään konkurssin taloyhtiössään Lahdessa.

Säätiön hallitus kokoontui torstaina, jolloin listalla oli säätiön täysin omistaman Asunto-osakeyhtiö Lahden Aleksanterinkatu 5:n tilanne sen jälkeen, kun tontinomistaja oli hakenut yhtiötä konkurssiin.

– Talon rakentaminen ja konkurssi päälle ei ole ainakaan minun eikä Nuorisosäätiön malli, miten tulevaisuudessa toimitaan, sanoo Nuorisosäätiön tuore hallituksen puheenjohtaja Jari Laine.

Etelä-Suomen Sanomat kertoi torstaina, että maanomistaja NREP haki viime viikon perjantaina Aleksi 5:n taloyhtiötä konkurssiin maksamattomista maanvuokrista. Rästissä on vuokria kymmeneltä kuukaudelta. Maan vuosivuokra on tällä hetkellä 783 000 euroa.

Lue myös: Lahden Aleksi 5:n taloyhtiötä haetaan konkurssiin, poliisille tehty tutkintapyyntö tonttikaupoista ja vuokrasopimuksesta
 

Hallitus käsitteli torstaina myös konkurssihakemukseen laadittavaa vastinetta, vaikka itse hakemus ei vielä ollut tullut puheenjohtajan pöydälle.

– Tulemme vastaamaan hakemukseen ja todennäköisesti riitautamme sen, Laine sanoo.

Yksi mahdollinen peruste on vuokrasopimuksen kohtuuttomuus.

Mistä löytyisi miljoona autopaikkoihin?

Talousahdinkoa on lisännyt se, että Nuorisosäätiö ei ole pystynyt järjestämään riittävästi velvoitepysäköintipaikkoja Aleksi 5:een. Toriparkista on lunastamatta 49 autopaikkaa, joiden ostohinta on runsaat 1,2 miljoonaa euroa.

Autopaikkojen puuttuessa kolmasosa taloyhtiön 200 vuokra-asunnosta on tyhjinä, joten vuokratuotto on jäänyt tavoitteista.

Nuorisosäätiö pyrki keskiviikkona neuvotteluihin Lahden kaupungin kanssa velvoitepysäköinnistä, mutta tuolloin neuvottelukumppania ei löytynyt.

– Olisi kaikkien etu, että voisimme toteuttaa säätiön toiminta-ajatusta ja edistää nuorten asumista.

Pienempienkin asuntojen myynti harkintaan?

Kiinteistöliitossa pidetään Aleksi 5:n tilannetta erittäin poikkeuksellisena.

– Olen kymmenen vuoden aikana törmännyt vain yhteen vastaavaan konkurssihakemukseen. Siinä oli poikkeava riitatilanne taustalla, ja hakemus oli pikemminkin tarkoitettu uhkaukseksi (jotta velallinen hoitaisi laskun). En Lahden tapauksen jälkeenkään olisi erityisen huolissani, että asunto-osakeyhtiöillä menisi yleisesti huonosti, sanoo apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Suomen Kiinteistöliitosta.

Yhden omistajan asunto-osakeyhtiö poikkeaa valtavirrasta. Tavallisesti yhtiössä on useita osakkaita, jotka omistavat asuntonsa.

Aleksi 5:n ongelmiin olisi ainakin yksi ratkaisu. Ainakin teoriassa säätiö voisi myydä osan pienistä vuokra-asunnoista. Yläkerran isot asunnot oli jo alkujaan tarkoitettu myyntiin.

– Kun tässä on asunto-osakeyhtiö ja uusi talo, huoneistojen myynti esimerkiksi sijoittajille olisi hyvinkin mahdollista, jos vain säätiön säännöt sallivat sellaisen, Pynnönen katsoo.

Myynti voisi tapahtua huoneisto kerrallaan tai isommissa erissä.

– Asuntojen myynti ei varsinaisesti ole säätiön toimintamallin mukaista, eikä säännöissä oteta kantaa myyntiin. Erilaisten asioiden selvittely on nyt menossa, Nuorisosäätiön puheenjohtaja Jari Laine toteaa.

"Hirvenän monimutkainen vyyhti"

Kiinteistöliiton Kristel Pynnönen kuvaa vyyhteä ”hirveän monimutkaiseksi jutuksi”, jossa konkurssihakemus on vain yksi asia.

Voiko asunnoille löytyä ostajia ennen kuin autopaikkavelvoitteet on täytetty?

Jos taas konkurssi tulisi, pesä voisi myydä asuntoja edellä mainittuun tapaan.

Mikäli konkurssi ei tulisi kyseeseen voisi vaihtoehto olla velkomuskanne, omaisuuden ulosmittaus ja omaisuuden realisointi pakkohuutokaupassa.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi