Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ammattivaras haistaa löysän rahan – näin ehkäiset lomallasi taskuvarkauden, poliisin vinkit

Aasialaiset turistit ovat ammattitaskuvarkaiden ykköskohteita Euroopassa, koska heillä on usein paljon käteistä rahaa mukanaan. Kuva: Mirja Hussain

Moni suomalainen viettää kesällä aikaa Helsingissä. Kesä tuo pääkaupunkiin paljon turisteja ja mukana saapuvat myös ammattimaiset taskuvarkaat.

Taskuvarkaat edustavat lähes sataprosenttisesti liikkuvaa rikollisuutta. Muunkinlaisia taskuvarkauksia tapahtuu, mutta useimmiten silloin on kyseessä niin sanottu "tilaisuus tekee varkaan" -tilanne, eli lompakko tai matkapuhelin on jätetty vartioimatta siten, että se on helppo napata.

Helsingin poliisilaitos on koonnut vinkkejä, joiden avulla voi ehkäistä tyypillisimmät varkaudet.

1. Älä säilytä rahaa selkäpuolellasi.

Helsingissä tapahtunut taskuvarkaus noudattaa monesti seuraavaa kaavaa: turistilta, useimmiten kiinalaiselta tai japanilaiselta, varastetaan selkärepusta, selkäpuolella olevasta olkalaukusta tai takataskusta lompakko. Aasialaiset turistit ovat ammattimaisten taskuvarkaiden ykköskohteita eri puolilla Eurooppaa, koska rikolliset tietävät, että heillä on usein paljon käteistä rahaa mukanaan.

2. Ole varuillasi toreilla ja muilla avoimilla paikoilla.

Otollisin paikka taskuvarkaille on avoin ulkotila, jossa ei ole valvontakameroita ja josta pääsee joka suuntaan karkuun. Tällaisia ovat esimerkiksi torit. Suosittuja taskuvarkauskohteita ovat myös kadut turistinähtävyyksien ympärillä. Taskuvaras saattaa valita uhrinsa vaikkapa kirkossa ja lähteä seuraamaan tätä kadulle.

3. Pidä varasi myös raitiovaunussa.

Julkiset liikennevälineet, varsinkin raitiovaunut ja asemalle pysähtyneet junat, ovat taskuvarkaiden näkökulmasta helppoja paikkoja, koska ihmiset ovat pienessä tilassa lähellä toisiaan. Vaunuista pääsee lisäksi poistumaan nopeasti.

4. Älä tuo arvotavaroitasi aamiaiselle.

Turistien on syytä kiinnittää huomiota omaisuuteensa myös hotelliaamiaisella. Aamiaishuoneeseen ei ole järkevää tuoda mitään tarpeetonta arvo-omaisuutta, vaan se kannattaa jättää hotellihuoneeseen. Sama neuvo pätee myös kaupungilla liikkuessa: kaikki, mitä ei välttämättä tarvitse päivän aikana mukana, on fiksua jättää esimerkiksi lukittuun turvakaappiin.

5. Kanna mukanasi vain välttämätön määrä käteistä.

Myös vanhukset pitävät mukanaan käteistä. Sen vuoksi he ovat turistien ohella alttiita taskuvarkauksille muun muassa ruokakaupoissa. Käteistä rahaa ei siis ole kenenkään järkevää kanniskella mukana – ainakaan suuria määriä.

6. Paina mieleesi voron tuntomerkit ja soita hätänumeroon.

Jos huomaa joutuneensa taskuvarkauden kohteeksi, on asiasta ilmoitettava välittömästi hätänumeroon 112. Mikäli näkee rikoksesta epäillyn tai epäillyt, on tärkeää painaa mieleen tarkasti heidän tuntomerkkinsä sekä suunta, johon he poistuvat.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi