Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vuokrataan Lahdessa asunto suomalaiselle, joka ei ole sossun asiakas – kohun aiheuttaneen ilmoituksen takana on poliisimies

Maanantaina huomiota herätti kyseenalainen vuokrailmoitus Lahdessa, jossa vuokranantaja etsi asukkaaksi suomalaista, muttei "sosiaalitoimiston väkeä". Etelä-Suomen Sanomien tietojen mukaan ilmoituksen takana on poliisimies. Poliiseihin kohdistuvat käyttäytymisvaatimukset ovat normaalivirkamiestä tiukemmat, korostaa sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö.

Vuokrataa asunto vain suomalaiselle. Kuva: COLOURBOX

Lahden Kiveriössä kohun nostattaneen asunnonvuokrausilmoituksen takana on lahtelainen poliisimies.

Lahtelainen tarjosi Oikotiellä vuokralle paritalon puolikasta. Ilmoitustekstin mukaan asunto vuokrataan suomalaiselle, luotettavalle vuokralaiselle, joka ei ole "sosiaalitoimiston väkeä".

Ilmoituksen sananvalinnoista nousi äläkkä. Iltalehden haastattelema Vuokralaiset VKL ry:n edustaja arveli ilmoituksen olevan laiton tai ainakin mauton.

Lehti uutisoi ilmoituksesta tämän viikon maanantaina. Oikotie.fi-palvelun mukaan ilmoitus poistettiin samana päivänä. Se ehti olla esillä viikon.

Poliisimies ei vastannut Etelä-Suomen Sanomien soittopyyntöihin.

Poliisimieheltä edellytetään hyvää käytöstä

Yksi poliisin arvoista on oikeudenmukaisuus. Sen mukaan poliisi toimii "esimerkkinä muille niin virkatehtävissä kuin yksityiselämässä".

Myös laki asettaa raamit. Laki poliisin hallinnosta määrittelee, että "poliisimiehen on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon."

Poliisimieheen kohdistuvat käyttäytymisvaatimukset ovat normaalivirkamiestä tiukemmat, korostaa sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Risto Lammi.

Poliisin käyttäytymisen asianmukaisuus arvioidaan hallintokantelun perusteella. Arviointiin vaikuttaa hänen asemansa poliisissa.

Lue myös: IL: Kyseenalainen vuokrailmoitus paritaloasunnosta Lahdessa saattaa rikkoa lakia: "Vuokrataan suomalaiselle – ei sosiaalitoimiston väkeä"
 

Poliisin perustutkinnon suorittaneet antavat poliisin eettisen valan. Siinä poliisimies lupaa "parhaan kykynsä ja taitonsa mukaan käyttäytyä aina ja kaikissa tilanteissa poliisin arvolle sopivalla tavalla". Vala ei ole oikeudellinen sitoumus, Lammi muistuttaa.

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen ennen kuin hän on perehtynyt siihen. Koskimäen päällikköaikana käytökseen liittyvistä asioista on selvitty esimiesten ohjeistuksella; varoituksia ei ole ollut tarpeen antaa.

Koskimäen edeltäjä antoi eräälle poliisimiehelle varoituksen tämän käyttäydyttyä asiattomasti laivaseminaarissa, johon laitos oli hänet komentanut. Vahvasti juopunut mies oli esittänyt seminaarissa luennoineelle ruotsalaisnaiselle ruotsiksi ja englanniksi kysymyksen, jonka tulkittiin koskevan tämän seksipalvelujen hintaa.

Poliisimies väitti valituksessaan hallinto-oikeuteen vain tiedustelleensa naisen palkkaa. Hän pahoitteli aiheuttamaansa mielipahaa. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen äskettäin.

Rasistisesta Fb-ryhmästä ei varmoja jälkiä ei Hämeessä

Viime vuonna valtakunnassa kohistiin poliisin sisäisestä salaisesta Facebook-ryhmästä, jossa käytiin epäasiallista ja rasistista keskustelua.

Valtakunnansyyttäjänviraston mielestä keskusteluun osallistuneita poliisimiehiä ei ole syytä epäillä rikoksista. Poliisihallituksen määräyksestä poliisilaitokset selvittivät, onko moitittavaa kieltä käyttäneitten joukossa niitten palveluksessa olevia poliisimiehiä.

Rikosylitarkastaja Mika Heikkonen Hämeen poliisilaitoksen oikeusyksiköstä kahlasi laajan aineiston läpi. Siinä oli tuhansia kuvakaappauksia ryhmän keskusteluista.

– Joistakin yksittäisistä kirjoituksista oli pääteltävissä, että ne voisivat olla lähtöisin Hämeestä, Heikkonen sanoo. Hän viittaa muun muassa Hennalan vastaanottokeskuksessa syksyllä 2015 esiintynyttä "huppumiestä" käsitelleisiin viesteihin. Viestit oli kirjoitettu nimimerkin takaa, joten hallinnollisiin toimiin ei voitu ryhtyä.

Mika Heikkonen on joutunut kanteluitten perusteella arvioimaan poliisimiesten toimintaa myös näitten vapaa-aikana. Tapauksista on selvitty esimiehen ohjeistuksella.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi