Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rinne kehuu presidentti Niinistöä ja kritisoi kokoomusta

"Presidentti on oikealla tavalla arvioinut Nato-kysymystä Suomen ja suomalaisten turvallisuuden kannalta."

SDP:n Eurooppa-työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tiedotustilaisuudessa tiistaina, joka käsitteli SDP:n esityksiä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden teemoiksi. Kuva: Jussi Nukari

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo olevansa tosi tyytyväinen presidentti Sauli Niinistön Nato-linjauksiin, joita hän esitti viikonloppuna sen jälkeen, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vahvisti linjapuheessaan, että Suomen pitäisi liittyä puolustusliitto Natoon lähivuosina. Niinistö on eri linjoilla Nato-jäsenyydestä.

– Presidentti Niinistö on todella fiksulla tavalla johtanut ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja oikealla tavalla arvioinut Nato-kysymystä Suomen ja suomalaisten turvallisuuden kannalta, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan suomalaisten enemmistö on oivaltanut sen, että on omista lähtökohdista mietittävä sotilaallista liittoutumattomuutta ja tällä hetkellä ei ole mitään sellaista seikkaa, joka puhisi sotilaallisen liittoutumisen puolesta.

– On paljon asioita, muun muassa presidentti Donald Trumpin Yhdysvallat, joka heittää epäilyksen sen suhteen, miten järkevää tällainen keskustelu Natosta ylipäätään on, mitä kokoomus nosti esille, Rinne sanoo.

Neljä teemaa ja jokeri

SDP julkisti tiistaina oman esityksensä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden teemoiksi. Rinteen mukaan puheenjohtajuus tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa siihen, että EU:ta uudistetaan ihmisten ehdoilla.

Rinteen mukaan tuleva EU-puheenjohtajuus osuu erittäin tärkeään kohtaan. Kansainvälisen tilanteen johdosta EU:lta kaivataan nyt vakautta ja johtajuutta. Suomella on puheenjohtajamaana loistava mahdollisuus olla vaikuttamassa siihen, millä tavalla EU ottaa johtajuuden itselleen.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi, että SDP haluaa nostaa neljä kärkiteemaa; sosiaalisen ulottuvuuden vahvistaminen ja hyvinvointitalous, arktisuus ja pohjoiset yhteydet, kiertotalous ja ilmastopolitiikka sekä veronkierron torjuminen.

Lisäksi SDP nosti esiin jokerin eli Afrikka-ulottuvuuden. Rinne muistutti vuoden 2015 pakolaisvirrasta.

– Jos Afrikan kehitystä ei saada hallintaan tulevien vuosikymmenien aikana, meillä on edessä merkittävästi isompi pakolaisvirta.

Rinne kertoo, että Afrikassa tarvitaan ruokaa, puhdasta vettä ja koulutusmahdollisuuksia.

Rinteen mukaan jokaisen puheenjohtajamaan tulee vahvasti pitää esillä EU:n vastuuta globaalina toimijana.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi vuoden 2019 jälkipuoliskolla on kolmas kerta, kun Suomi liityttyään EU:hun johtaa Euroopan unionin neuvostoa.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi