Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kotimaan tulipalot ohittaneet ulkopolitiikan kyselytunnilla

Seppo Kääriäinen: Ulkopolitiikka ei ole muotiasia. Harvoin niillä paljon ääniä ja pisteitä kerätään.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kansanedustajat esittävät vähän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä EU-politiikkaa sivuavia suullisia kysymyksiä. Uutissuomalaisen selvityksen mukaan niitä on tehty viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana ainoastaan 39 kappaletta.

Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopiston valtio-opin laitokselta pitää kysymysten määrää pienenä.

– Kiinnostus tuntuu kiertyvän kansallisen politiikan ympärille siitä huolimatta että koko politiikan kehys on rakennettu Euroopan unionin ympärille, Patomäki sanoo.

Hän muistuttaa, että kansainväliset sopimukset raamittavat hyvin pitkälle suomalaista politiikan sisältöä ja eduskunnan hyväksymää lainsäädäntöä.

Pääsääntöisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä EU-politiikkaan liittyvät kysymykset on osoitettu ulkoministeri Timo Soinille (sin.), mutta mahdollisesti myös muille ministereille, kuten puolustusministerille.

"Valtavan suuria vaikutuksia Suomelle ja niistä puhutaan hirvittävän vähän"

Patomäki arvioi, että kansallisten kysymysten korostuminen kyselytunneilla johtuu ”itse itseään vahvistavasta kokonaisuudesta”. Kansalaisia kiinnostavat eniten lähellä olevat ja helposti ymmärrettävät asiat, joita sekä kansanedustajat että media nostavat esiin.

– Poliittiset puolueet ja niiden rahoitus on organisoitu kansallisten vaalien ympärille. Ainoan poikkeuksen tekevät europarlamenttivaalit, mutta niissäkin kansalliset teemat nousevat hyvin korkealle, Patomäki jatkaa.

Patomäki pitää tärkeänä, että puolueet esittävät omia EU-linjauksiaan, koska Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa ja europarlamenttivaalit lähestyvät. Hän korostaa, että Suomen kohtalo on paljon enemmän kiinni siitä, mitä Euroopan unionille tapahtuu kuin kansallisista asioista.

– Tällä on valtavan suuria vaikutuksia Suomelle ja niistä puhutaan hirvittävän vähän.

"Ulkopolitiikka ei ole muotiasia"

Myös kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) pitää ulkopolitiikkaa koskevien kysymysten määrää vähäisenä, koska maailmassa ja EU:ssa tapahtuu isoja asioita, joita pitäisi pohtia yhdessä.

– Se heijastelee eduskunnan kiinnostuksen pisteitä ja koskee kaikkia puolueita. Ulkopolitiikasta kiinnostuneita kansanedustajia on harvassa ja tämä koskee kaikkia puolueita. Tahdin korjaaminen olisi paikallaan, Kääriäinen sanoo.

– Ulkopolitiikka ei ole muotiasia. Harvoin niillä paljon ääniä ja pisteitä kerätään. Se ei ole vetonaula-asia, joskus on ollut, ei enää, Kääriäinen jatkaa.

Kääriäinen pitää keskustelua ulkopolitiikasta äärimmäisen tärkeänä, sillä eduskunta on Suomen politiikan ylivoimaisesti tärkein paikka ja siellä pitää puhua Suomelle tärkeistä asioista huomattavasti enemmän kuin nyt on tehty.

Rinne torjuu Häkkäsen syytökset

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ihmetteli Uutissuomalaisen haastattelussa 11.6. SDP:n hiljaisuutta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, vaikka maailma on ”turbulentein sitten kylmän sodan”. SDP on tehnyt kyseisistä teemoista vain vähän kysymyksiä kyselytunnilla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne torjuu Häkkäsen syytökset ja sanoo, että SDP harrastaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa paljon.

– Kyselytunti on tässä hetkessä tapahtuvan politiikan areena, Rinne perustelee.

Rinteen mukaan kotimaan politiikan ajankohtaiset aiheet ovat olleet kyselytunnilla päällimmäisiä aiheita, mikä on seurausta hallituksen harjoittamasta politiikasta.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö sanoo, että suullisella kyselytunnilla nostetaan esiin niitä kysymyksiä, joissa oppositio on erittäin huolissaan hallituksen linjasta. Silloin nousevat esiin hallituksen koulutusleikkaukset ja pienitulosten aseman heikentäminen.

– Se voi kertoa siitä, että Suomella on laaja konsensus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, Niinistö arvioi kansainvälisten kysymysten vähäisyyttä.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi