Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Toim. huom.

Ärsyttävät muotivegaanit ovat oikeassa

Kuvituskuva: Colourbox

Kestäviä kulutusvalintoja ei tehdä vain jaloista syistä, toteaa Jyväskylän yliopistossa tehty väitöstutkimus.

Eettisyyden taustalla voi yhtä hyvin olla nautinnonhalu tai itsekkäät pyrkimykset kuin vihreät arvot ja ekologisuus. Minusta se on mahtavaa!

Arjessa käyn taistelua viitsimisen, muistamisen ja tahtomisen kanssa. Taas kerran tartun muovipussiin kaupan kassalla. Mielessä alkavat pyöriä kuvat Thaimaahan rantautuneesta valaasta, joka kuoli nieltyään yli 80 muovipussia.

Idealistisena ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijana muovipussien välttely vielä onnistui, mutta pikkuhiljaa tapani ovat lepsuuntuneet. Kestokassit jäävät kotiin, ja kahvini ryystän kertakäyttömukeista. Hävettää.

Tosin en miettinyt ympäristöä silloinkaan, kun lopetin lihansyönnin teininä. Päätökseni taustalla oli lähinnä se, että liha oli minusta pahaa ja söpöjen eläinten syöminen inhottavaa.

Kestävien tekojen taustalla ei tarvitse olla laupeita ja maailmaa syleileviä arvoja. Massat liikkuvat todennäköisemmin, jos ekologisuuden sijaan vedotaan turhamaisuuteen tai haluun olla hyväksytty.

Vaikka osa meistä kokee lamaannuttavaa ilmastoahdistusta ja kuluttaa eettisesti, monelle asia on liian kaukainen.

Arkivalinnoista voi kuitenkin saada kiitosta ja uskottavuutta: suosituimmat kauramaidot ovat tänä vuonna usein loppuneet hyllystä ja some täyttynyt smoothiekulhoista. Jos eettisen päätöksen syynä on muodikkuus tai hienot somekuvat, niin samapa tuo.

Tosin kauramaito ja kestokassi eivät vielä riitä. Science-lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan vegaaniksi ryhtyminen on suurempi ilmastoteko kuin lentämisen välttäminen tai sähköautoilu. Vegaanius tehoaa, sillä se vähentää kasvihuonekaasujen lisäksi happamoitumista, rehevöitymistä sekä maan ja veden käyttöä.

Toki vegaaniuden jatkuva julistaminen somekuvissa ärsyttää, kun en itse pysty samaan. Silti oman egon kiillotus kasviperäisillä aamupalaherkuilla voittaa pihvien ihannoinnin 5–0, noin niin kuin maapallon näkökulmasta.

Aino Elomäki on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Aino Elomäki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi