Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Iitin kylärallin erikoiskokeissa testattiin kisailijoiden paikallistuntemusta, tasapainoa ja lypsämisnopeutta – katso kuvat

Miro, Juha ja Patrik Haukkavuori pähkäilivät Kausalassa KymiRingiä käsitteleviä kysymyksiä. Kuva: Mirja Hussain

– Kädet puutuvat jo! toteaa artjärveläinen Ari Anttila Iitin Perheniemessä lauantaina. Hän on suorittamassa Iitin kyläralliin kuuluvan erikoiskokeen tehtävää, jossa mitataan "agrikulttuurista käsinäppäryyttä." Käytännössä kilpailijan pitää lypsää lypsysimulaattorilla ämpäriin vettä niin paljon, kuin kahdessa minuutissa ehtii. Aikarajan umpeuduttua tuomari julistaa tuloksen: 1,5 litraa ja täydet pisteet!

– Käsivarsia hapottaa. Liike tuntui oudolta, kun siihen ei ole tottunut. Monta kymmentä vuotta sitten olen lypsänyt lehmiä, Anttila naureskelee.

Valtakunnalliseen Avoimet kylät -päivään linkittyvä kyläralli järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Autokuntia varten oli kaikkiaan 9 erikoiskoepistettä, joissa kilpailijat suorittivat erilaisia pisteytettäviä tehtäviä. Joukkueessa sai olla osallistujia sen verran kuin auton kyytiin lain puitteissa mahtuu, ja erikoiskokeiden suoritusjärjestys oli vapaavalintainen.

– Mietimme, miten saisimme kannustettua kyliä yhteistyöhön, valottaa Kymenlaakson Kylät ry:n Leena Borg tempauksen taustoja. Hänen mukaansa kylärallin voittaja palkitaan esimerkiksi Kymiringin esittelykierroksella.

– On myös Kouvolan lakritsia, paikallista hunajaa ja lippuja Iitin musiikkijuhlille.

Myös ulkopaikkakuntalaisia osallistui

Perheniemen pisteellä pääsi myös poniajelulle. Kuva: Mirja Hussain

Kaikkiaan kyläralliin osallistui reilut kolmekymmentä autokuntaa, joiden joukossa oli kaiken ikäisiä ja myös ulkopaikkakuntalaisia osallistujia. Borgin mukaan toiset kilpailijat olivat panostaneet ulkoasuunsa ja ajoneuvojen varusteluun. Kylien raiteilla näkyi esimerkiksi rallikypäräisiä ja spiderman-asuisia kilpailijoita.

– Yhdellä autokunnalla oli hinattava sauna perässä. On myös reipas opiskelijaporukka haalareissaan. Tyylipistevoittaja voi olla vaikea valita.

Erikoiskoepaikoilla oli päivän aikana lisäksi erilaista oheisohjelmaa. Perheniemessä sijaitsevalla Haaviston seuratalolla pidettiin esimerkiksi vanhojen esineiden huutokauppaa.

Älynystyrät ja tasapaino testissä

Perheniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Tähtinen tuomaroi Haaviston seuratalon luona pidettyä erikoiskoetta. Kuva: Mirja Hussain

Rallipisteillä mitattiin esimerkiksi eläin- ja ympäristötietämystä sekä tuntemusta Iitin historiasta ja KymiRingin radan teknisistä ominaisuuksista. Jokuen erikoiskokeessa kilpailijat pääsivät kokeilemaan tasapainoaan vesillä. Tehtävänä oli tehdä järvellä lenkki sup-laudalla meloen tai hieman helpotettuna soutuveneellä soutaen. Iittiläinen Veikko Ojala nousi ennakkoluulottomasti sup-laudalle ja teki onnistuneen kierroksen laudan päällä polvillaan meloen.

– Saat täydet pisteet, jos nouset loppusuoralla seisomaan, huikkasi tehtävää tuomaroinut Tero Heinola.

– Älä unta näe, Ojala totesi, mutta kohottautui kuitenkin seisoma-asentoon laudan päälle ennen kuin nousi kuivana takaisin laiturille.

– Käännös oli hieman hankalaa, mutta suoralla osuudella meni paremmin.

Kuplavolkkarilla yhdessä Rauno Tuomisen kanssa rallia kiertäneelle Ojalalle oli jäänyt muista erikoiskokeista mieleen etenkin lypsämistehtävä.

– Väittivät, että 1,5 litraa sain aikaiseksi.

Kaksikko oli lauantaipäivänä sitä mieltä, että kaikki yhdeksän erikoiskoetta käydään läpi.

– Totta kai, kun kerran on lähdetty asialle.

Veikko Ojala sai sup-lautailustaan täydet pisteet. Kuva: Mirja Hussain
9-vuotiaat Iida Riitala ja Maksimus Heinola myivät itse perustamassaan kojussa kylärallia kiertäneille esimerkiksi kastematoja, saunavihtoja ja kaarnalaivoja. Kuva: Mirja Hussain
Ari Anttila kuittasi lypsämisellään tuomaristolta täydet pisteet. Kuva: Mirja Hussain
Kyläralliin osallistui yli 30 autokuntaa. Kuva: Mirja Hussain
Tapahtumapäivä

Avoimet kylät

Vuodesta 2015 asti järjestettynä valtakunnallisena tapahtumapäivänä kylät järjestävät erilaista ohjelmaa.

Tapahtumapäivään osallistui tänä vuonna yli 500 kylää ympäri Suomen.

Päijät-Hämeessä järjestettiin yli 30 erilaista tapahtumaa.

Lahdessa järjestettiin kyläpäivän kunniaksi esimerkiksi höyryjunamatka Heinolaan. Raidematkan pääsee tekemään myös sunnuntaina 10.6.

Esimerkiksi Hollolan kirkonkylällä järjestettiin sahtikilpailu, Urajärven kartanolla pidettiin avoimia ovia, Vierumäellä vietettiin rautatiepäivää ja Orimattilassa esiteltiin villiyrttejä.

Avoimet kylät -tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry ja maakunnalliset kyläyhdistykset.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi