Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Iitin maakuntavaihto yhä täysin jumissa – "Pidän tilannetta täysin kohtuuttomana"

Iitin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.) sanoo, ettei ministeri Anu Vehviläisen (kesk.) esikunta halua edes keskustella, mitä tapahtuu Iitin maakuntavaihdokselle tapahtuu, jos sote- ja maakuntauudistus kaatuu. "Halutaan vakuuttaa, että sote- ja maakuntajuna puksuttaa hyvin ja oikealla raiteilla".

Iitin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.) sanoo, ettei kukaan tunnu tietävän, mitä Iitin maakuntavaihdokselle tapahtuu, jos sote- ja maakuntauudistus kaatuu. Kuva: Sami Lettojärvi

Iitin siirtyminen Kymenlaaksosta Päijät-Hämeen maakuntaan on täysin jumissa. Jumin syy on se, että istuva Juha Sipilän (kesk.) hallitus on naittanut Iitin ja muiden maakuntavaihdosta odottavien kuntien siirtymiset yhteen vaikeuksissa olevan sote- ja maakuntauudistuksen kanssa.

Viime syksynä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) totesi Iitin siirtyvän Päijät-Hämeeseen tämän kesän aikana. Ehtona kuitenkin oli uusien maakuntalakien voimaantulo. Sote- ja maakuntauudistuksen mahdollinen kaatuminen voi kaataa Iitin haaveet maakuntavaihdoksesta.

Iitin kanssa maakuntavaihtoa odottavat myös Kuhmoinen, Heinävesi, Joroinen ja Isokyrö. Kuhmoinen on siirtymässä Keski-Suomesta Pirkanmaalle, Joroinen Etelä-Savosta Pohjois-Savoon, Heinävesi Etelä-Savosta Pohjois-Karjalaan ja Isokyrö Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaalle.

Kahden maakunnan loukussa

Iitti on puun ja kuoren välissä. Johtavat poliitikot ja viranhaltijat eivät voi muuta tehdä kuin odottaa, mitä valtakunnan tasolla päätetään. "Tämä on hyvin, hyvin ongelmallinen tilanne", kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.) sanoo. Kuva: Sami Lettojärvi

Iitin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.) on perin kyllästynyt valtion jahkailuun maakuntavaihdosasiassa. Valtiovallan viesti on sama jo ties kuinka monetta vuotta.

– Olimme viimeksi tiistaina yhteydessä ministeri Vehviläisen erityisavustajaan Matias Hildeniin. Hänen viestinsä on sama kuin ministerin, eli kun maakunta- ja sotelait saadaan valmiiksi, siirtyminen voi tapahtua.

Ministeriön viranhaltijajohto on ministerin ja hänen esikuntansa kanssa samoilla linjoilla.

– Perusasetelma ei ole muuttunut. Eli ajatus on edelleen, että asia ratkeaisi ja siirtymä tapahtuisi maakuntalakien tullessa voimaan – toivottavasti mahdollisimman pian, sanoo ylijohtaja Jani Pitkäniemi valtiovarainministeriön kunta ja aluehallinto-osastolta.

Ne ihmiset, jotka ovat tästä uudistuksesta ja samalla maakuntavaihdoksista vastuussa, eivät ole valmiita spekuloimaan vaihtoehdoilla millään tavalla. Iitin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.)

Jos maakuntavaalit järjestettäisiin, iittiläiset äänestäisivät Päijät-Hämeen puolella, vaikka teknisesti siirtyminen tapahtuisi vuoden 2020 alussa, eli samaan aikaan kuin uusien maakuntien toiminta on virallisesti tarkoitus aloittaa.

– Jos aikataulu pitää ja koko uudistus ylipäätään toteutuu, Lehtinen muistuttaa.

Toistaiseksi Iitti on teknisesti Kymenlaakson jäsen, vaikka se on miltei täysimääräisenä jäsenenä valmistelemassa maakuntauudistusta Päijät-Hämeen puolella.

Lehtinen haluaa erillispäätöksen

Päijät-Hämeen maakuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Mika Kari pitää Iitin tilannetta "täysin kohtuuttomana". Hänen mielestään Iitin maakuntavaihdoksen sekä sote- ja maakuntauudistuksen kohtalonyhteys tulisi purkaa. Kuva: Juha Peurala

Ministeri Vehviläinen tai hänen esikuntansa eivät edes suostu spekuloimaan, mitä tapahtuu Iitin maakuntavaihdokselle, jos Juha Sipilän (kesk.) hallituksen maakunta- ja soteuudistus menee lopullisesti kiville.

Palataanko maakuntavaihdosten osalta takaisin nollapisteeseen, jos hallituksen sote- ja maakuntauudistus kaatuu?

– Erittäin vaikea kysymys. Ne ihmiset, jotka ovat tästä uudistuksesta ja samalla maakuntavaihdoksista vastuussa, eivät ole valmiita spekuloimaan vaihtoehdoilla millään tavalla.

Lehtinen toivoo, että maakuntavaihdokset toteutetaan tavalla tai toisella mahdollisimman pian, kävi sote- ja maakuntauudistukselle tai istuvalle hallitukselle miten tahansa.

– Olisi toivottavaa, että esimerkiksi nykyisen hallituksen jälkeen toimiva toimitusministeriö voisi hyväksyä maakuntavaihdokset erillispäätöksellä, jos sote- ja maakuntalakeja ei hyväksytä ja hallitus kaatuu.

Alexander Stubbin (kok.) johtama toimitusministeriö hylkäsi Iitin maakuntavaihdoksen kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen, hetkeä ennen Sipilän hallituksen aloittamista.

Lehtinen ei pidä todennäköisenä, että hallituksen mahdollisen kaatumisen jälkeen seuraavakaan toimitusministeriö toimisi toisella tavalla.

– Kukaan ei tällaisellakaan halua spekuloida, kun halutaan vain vakuuttaa, että sote- ja maakuntajuna puksuttaa hyvin ja oikealla raiteilla, Lehtinen sanoo ja hymähtää.

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen sanoo, ettei hänellä ole tiedossa mitään sellaista, joka viittaisi erillisratkaisun tekemiseen.

– Mitään valmistelua erillisratkaisun suhteen ei käsittääkseni ole käynnissä. Kaikki on sidottu tähän maakuntauudistukseen. Jos uudistus ei toteudu, aloitetaan keskustelut varmaan erillisistä ratkaisuista.

Mika Kari: Sipilän hallituksen pitää kuunnella iittiläisten tahtoa

– Iittiläisillä on ollut jo vuosia kestänyt toive maakunnan vaihtamisesta. Pidän tätä syntynyttä tilannetta täysin kohtuuttomana kunnallisen itsehallinnon näkökulmasta. Kunnalla ei ole täyttä varmuutta siitä, missä vaalipiirissä kuntalaiset äänestävät ja minkä kuntaryppään kanssa he yhteistä maakuntapolitiikkaa ja maakunnallista edunvalvontaa hoitavat, sanoo Päijät-Hämeen maakuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, lahtelaiskansanedustaja Mika Kari (sd.).

Kari sanoo tehneensä töitä Iitin maakuntavaihdoksen eteen jo edellisellä eduskuntakaudella. Tuolloin kuntaministerinä toiminut Henna Virkkunen (kok.) ja muu hallitus ei kuitenkaan maakuntavaihdosta siunannut.

Karin mielestä Sipilän hallituksen olisi syytä kuulla iittiläisten toiveita ja erottaa maakuntavaihdoksen sekä sote- ja maakuntauudistuksen kohtalonyhteys.

– Nyt on kyse kuntalaisten omasta toiveesta ja kunnan itsehallinnosta. Iittiläiset ovat olleet jo vuosikymmeniä hyvin tiiviisti mukana Päijät-Hämeen toiminnassa.

"Tämä on hyvin, hyvin ongelmallinen tilanne"

Kymenlaakson maakuntavalmistelu menee omaa rataansa sillä ajatuksella, ettei Iitti ole osa sitä enää jatkossa, Lehtinen sanoo.

– Kun siellä mietitään esimerkiksi maankäytön asioita, niin ei Iittiä enää huomioida. Kaikki hallintokin on alistettu sille, että uuteen maakuntamalliin mennään ja Iitti on siinä kuviossa osa Päijät-Hämettä.

Päijät-Hämeen suhtautumista Iittiä kohtaan Lehtinen pitää hyvänä.

– Maakuntahallituksessa meillä on edustaja läsnäolo- ja puheoikeudella, ja olemme olleet muutenkin vahvasti uuden Päijät-Hämeen valmistelussa.

Iitissä maakuntavaihdossoppa puhuttaa jatkuvasti. Iittiläiset ovat tukevasti puun ja kuoren välissä ilman, että kunnan johtavat viranhaltijat tai poliitikot voivat tehdä mitään.

– Kun sote- ja maakuntauudistus horjuu jatkuvasti, niin se tuottaa jatkuvaa epävarmuutta. Tämä on hyvin, hyvin ongelmallinen tilanne, Lehtinen kuvailee.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi