Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Aktiivimalli aktivoi 11 000 uutta työtöntä hakemaan toimeentulotukea

Monet Kelan tukimenot kasvoivat alkuvuonna. Asumistukimenojen kasvu oli peräti 35 prosenttia.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen toivoo, että lainsäädäntöä yhtenäistetään. Kuva: Jaana Kautto

Työttömien aktiivimalli on tuonut Kelalle 11 000 uutta toimeentulotukiasiakasta, arvioi Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen Uutissuomalaiselle.

– Toimeentulotuen asiakasmäärät ovat kasvaneet prosentin verran johtuen aktiivimallin vähennyksestä.

Aaltonen korostaa, että kyseessä on ennakkotieto ja Kela tekee aiheesta myös seurantatutkimusta. Prosentin kasvu on tämän vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Yksi iso kysymys aktiivisuuden osoituksessa mielestäni on osatyökyvyttömyys. Ihmisen tulisi osatyökyvyttömänä osoittaa aktiivisuutensa, että hänen työttömyysturvansa ei pienenisi, kun hän ei kuitenkaan kykene työllistymään.

Aaltosen mielestä nykyinen järjestelmä on niin monimutkainen, että eri tukia saavan ihmisen on vaikea hahmottaa, mihin tukiin mikäkin muutos vaikuttaa ja millä tavalla. Hänestä lainsäädäntö kaipaisi yhtenäistämistä.

– Se voisi jopa aktivoida enemmän kuin se, jos ei tiedä, miten pärjää, Aaltonen sanoi Uutissuomalaiselle Kelan seminaarin yhteydessä.

Kelan keskiviikkoisen seminaarin aiheena oli sairastamisen kulujen korvaaminen toimeentulotuella. Puheenvuorossaan Aaltonen kertoi perustoimeentulotukimenojen kasvaneen tämän vuoden tammi-maaliskuussa 15 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Mielenterveysongelmat ajavat tukiluukulle

Perustoimeentulotukea saa yhä useammin myös minimisairauspäivärahalla elävä, vaikka siihen on tullut pieni korotus, kertoi Kelan tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren. Tämän vuoden huhtikuussa toimeentulotukea sai heistä 37 prosenttia, mikä on pari prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

– Toimeentulotuen saajien osuus on kasvanut ehkä eniten mielenterveyshäiriöiden vuoksi minimisairauspäivärahaa saaneiden ja nuorten joukossa.

Perustoimeentulotuella korvataan eniten mielenterveyden häiriöön määrättyjä lääkkeitä.

– Jos minun olisi pitänyt nopeasti sanoa, ketkä ostavat perustoimeentulotuella maksusitoumuksella eniten lääkkeitä, olisin sanonut, että iäkkäät ihmiset. Mutta tämähän ei pidä paikkaansa. Suurimmat käyttäjät ovat nuorissa, sanoi Elli Aaltonen.

Lue myös: Vakava sairastuminen ajoi kympin tytön huumeiden käyttäjäksi – "Oli tunne, että voin kuolla minä päivänä tahansa"
 

Kela antaa lääkemenoihin eniten maksusitoumuksia 25–34-vuotiaille, jotka käyttävät eniten juuri psyykenlääkkeitä.

Aaltosen mielestä luvut kertovat yhteiskunnallisesta kehityksestä.

– Sain tästä uuden evidenssin siitä, että nuorista on kannettava huolta. Ei saa olla niin, että nuoren elämänhallinta perustuu hermostollisten lääkkeiden käyttöön, hän sanoi Uutissuomalaiselle.

Asumistukimenojen kasvuvauhti yllätti

Asumistukimenot olivat Elli Aaltosen mukaan tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä peräti 35 prosenttia korkeammat kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

– Minusta luku on yllättävän korkea. Se tarkoittaa noin sadan miljoonan euron kasvua verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Jos tämä jatkuu samanlaisena, puhutaan neljästä sadasta miljoonasta lisää siihen noin kahteen miljardiin, sanoi Aaltonen puheenvuorossaan.

Suurin syy nousuun on se, että kesällä 2017 opiskelijat tulivat yleisen asumistuen piiriin. Muutos sai monet opiskelijat hakeutumaan yksiöön kimppakämpän sijaan. Vaikka asumismuoto olisi pysynyt samana, suurin osa opiskelijoista saa Aaltosen mukaan asumiseensa nyt enemmän tukea kuin ennen.

Asumistukimenojen kasvuun vaikuttaa myös vuokratason nousu.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi