Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Paljon korjattavaa vai pikkuvikoja? Skinnari ja Rehula eri tunnelmissa sote-uudistuksesta

Juha Rehula (kesk.) sanoo, että eduskunta voisi äänestää sotesta jopa jo juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kuva: Kai Sinervo

Päijät-Häme voisi olla yksi niistä perustuslakivaliokunnan mainitsemista maakunnista, jotka voisivat hakea poikkeuslupaa siirtyä valinnanvapauteen nopeastikin.

– Meillä on valmiudet siirtyä hyvinkin nopeasti valinnanvapauteen jos lainsäädäntö tulee voimaan, sanoo perustuslakivaliokunnan jäsen ja lahtelainen kansanedustaja Ville Skinnari (sd.).

Skinnari on myös Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja.

Vaikka Päijät-Hämettä voidaan pitää sote-asioissa rohkeana edelläkävijänä, Skinnari muistuttaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan esityksestä löytyi vielä paljon korjattavaa. Hallituksen sote-suunnitelmiin ylipäätään kriittisesti suhtautuva Skinnari sanoo, että nyt rakennettava sote-uudistus ei vieläkään korjaa todellisia ongelmia. Mieluummin pitäisi keskittyä paljon palveluita käyttäviin ihmisiin, esimerkiksi vanhuksiin, koska palveluiden suurkäyttäjät ovat taloudellisesti suurin ryhmä.

– Valinnanvapaus päinvastoin lisää kustannuksia, mutta kokoomus haluaa sen väkisin, kustannuksista välittämättä, Skinnari sanoo.

Skinnari ei halua veikkailla, miten sote-lakipaketille käy, jos ja kun se päätyy eduskunnan käsittelyyn. Jos uudistus kaatuu, elämä jatkuu.

– Päijät-Hämeessä on tehty hyvää työtä, ja osataan tehdä sitä jatkossakin, olipa malli mikä tahansa. Kunnat ovat osanneet hoitaa sotea, ja kuntayhtymä on osannut, Skinnari sanoo.

Perustuslakivaliokunnassa istuvan kansanedustajan Ville Skinnarin (sd.) mielestä sote-lakiesityksessä on kolme suurempaa ongelmaa ja toistakymmentä pienempää. Kuva: Mirja Hussain

"Selkeä etappi eteenpäin"

Niin ikään perustuslakivaliokuntaan kuuluva hollolalainen kansanedustaja Juha Rehula (kesk.) näkee, että sote-uudistus otti tänään suuren harppauksen kohti toteutumistaan.

– Olennaista on se, että esitykseen tarvittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa, se on iso asia, Rehula sanoo.

Peruslakivaliokunta tuli perjantaina siihen tulokseen, että valinnanvapaus pitää toteuttaa kaavailtua hitaammalla aikataululla vaiheittain. Kuinka hitaasti, sitä ei Rehula halua arvioida. Hän ei myöskään halua tässä vaiheessa veikkailla, kuinka lakien käy eduskunnan äänestyksessä. Keskustan puolueryhmä on luonnollisesti lain takana.

– En ole enää ihan sote-lakien ytimessä, mutta lähellä kuitenkin, joten jotain tietoa on. Jaksotan omaa tekemistäni niin, että nyt saatiin tämä lausunto, seuraavaksi asiaa käsittelee sosiaali- ja terveysvaliokunta, sitten taas perustuslakivaliokunta ja vielä sosiaali- ja terveyslautakunta. Vasta sitten se tulee eduskuntaan, Rehula sanoo.

Päijät-Hämeessä voidaan Rehulan mukaan olla nyt luottavaisin mielin.

– Sote-uudistuksen varmuus on nyt lähempänä. Mitään purettuja päätöksiä ei tarvitse alkaa purkamaan, Rehula sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi