Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Analyysi: Juna puksuttaa eteenpäin, Sipilän ja Orpon taakka hellitti

Sote- ja maakuntauudistus nyt lähempänä kuin koskaan aikaisemmin.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli, puheenjohtaja Annika Lapintie ja kansanedustaja Wille Rydman esittelemässä valiokunnan sote-lausuntoa perjantaina eduskunnassa. Kuva: Roni Rekomaa

Näillä askelmerkeillä juna menee eteenpäin. Tätä ilmaisua pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja hallituksessa ensimmäisenä sote-ministerinä toiminut Juha Rehula (kesk.) ovat käyttäneet ahkerasti.

Perustuslakivaliokunnan jännityksellä odotetun lausunnon perusteella voidaan sanoa, että juna puksuttaa eteenpäin ja etenee reilun kymmenen vuoden routavaurioiden jälkeen pääteasemalla. Matkassa on mutkia, mutta oleellista ovat valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintien (vas.) ja varapuheenjohtaja Tapani Töllin (kesk.) toteamukset.

Vaikka lausunto on kriittinen ja sen sisältää useita ponsia, tarvittavat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa ja tästä voidaan jatkaa eteenpäin. Tämä näkemys sai tukea tuoreeltaan myös oikeusoppineilta.

Kokoomus hyväksyy

Yhtä oleellista on temppelin harjalla olevan kokoomuksen näkemys. Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Wille Rydman (kok.) kertoi, että nyt esitetty malli on oleellisesti aikaisempaa parempi eikä se edellytä hallituksen taholta uutta valmistelua.

Rydman korosti, että kokoomukselle on tärkeää, että uudistus kykenee vastaamaan niihin tavoitteisiin, joita sille on asetettu. Poliittisten johtopäätösten tekeminen on ennen aikaista, mutta tämä uudistus jatkaa matkaansa eteenpäin.

Lue myös: Terveystalo kiinnostanut eniten valinnanvapauskokeilussa päijäthämäläisiä
 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan twiittasi, että perustuslakivaliokunnan mukaan soten valinnanvapaus voidaan toteuttaa ja sen ydin säilyy. Tämä Orpon viesti tarkoittaa sitä, että kokoomus tukee uudistusta ja saa haluamansa valinnanvapauden ainakin jossain muodossa.

Muissakin puolueissa korostettiin lausunnon kriittisyyttä ja sanottiin, että siinä on yhä vakavia perustuslaillisia ongelmia. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on kuitenkin mahdollista muuttaa esitystä.

Askelmerkit näkyvissä

Perustuslakivaliokunnan lausunto oli suuri helpotus hallituspuolueiden puheenjohtajille, erityisesti Sipilälle ja Orpolle. Sekä keskustan että kokoomuksen puoluekokoukset ovat viikon päästä.

Nyt sekä Sipilä että Orpo voivat esittää puoluekokousväelle selkeät askelmerkit, miten sote- ja maakuntauudistusta viedään eteenpäin, vaikka yksityiskohdista ja aikataulussa on vielä hiomista. Tässä vaiheessa on mahdoton sanoa, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintönsä valmiiksi ja koska maakuntavaalit järjestetään.

Oleellista kuitenkin on, että uudistus näyttää menevän maaliin ja puheet soten kaatumisesta ja ennenaikaisista eduskuntavaaleista voidaan unohtaa. Perustuslakivaliokunnan yksimielinen lausunto ja soten toteutuminen ovat tärkeitä merkkipaaluja myös poliittisen järjestelmän uskottavuuden kannalta. Yksimielinen lausunto voi tuoda lisä-ääniä myös oppositiosta. Sen on entistä vaikeampi torpata uudistus, jos ratkaisu löytyy suurimpiin ongelmakohtiin, rahoitukseen ja valinnanvapauden aikatauluun.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi