Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valinnanvapauden loppu vai ei? Riippuu siitä, keneltä kysyy

Perustuslakivaliokunnan lausunto toi kansanedustajille tuhtia lukemista viikonlopuksi.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli, puheenjohtaja Annika Lapintie sekä kansanedustaja Wille Rydman perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudessa eduskunnassa perjantaina. Perustuslakivaliokunta sai valmiiksi sote-lausuntonsa, joka koskee lakiesitystä asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kuva: Roni Rekomaa

Tulkinnat perustuslakivaliokunnan lausunnon kritiikistä soten valinnanvapauteen jakautuivat hallitus-oppositio-jakolinjaan. Monen mielestä perustuslakivaliokunnan lausunto merkitsi loppua valinnanvapausmallille.

Valiokunnan mukaan valinnanvapausjärjestelmää ei voida ottaa käyttöön ennen varmistusta EU:lta. Monessa puheenvuorossa mietittiin, riittääkö valiokunnan esittämä vaiheistaminen ja uudistuksen aikataulu kokoomukselle.

– Perustuslakivaliokunnan mukaan valinnanvapaus voidaan toteuttaa ja sen ydin säilyy. Aikataulua katsottava, rahoituksessa vastuullinen linja. Perehdytään huolella, hallitus antaa vastauksensa ja eduskunnassa tehdään muutokset. Paljon työtä vaatii, mutta näyttäisi että ratkaisu voidaan löytää, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi kuitenkin heti perustuslakivaliokunnan julkistettua lausuntonsa.

– Sinisistä tämän maan uudistaminen ei jää kiinni. Sote-uudistus tulee, jonot lyhenevät, kansalaisoikeudet paranevat, hallinto yksinkertaistuu ja tehokkuus paranee, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kommentoi Twitterissä.

Sen sijaan vihreiden Touko Aalto katsoi, että lausunto oli kova tyrmäys etenkin kokoomukselle.

– Tämä on jo toinen kerta, kun hallituksen huonosti valmistelema esitys on perustuslain vastainen ja vaarantaa suomalaisten palvelut. Hälytyskellojen pitäisi nyt soida. Koko ongelman alkulähde on kokoomuksen härkäpäisesti ajama ja keskustan hyväksymä hallitsematon markkinamalli, Aalto kirjoitti.

Myös vasemmistoliitossa katsottiin valinnanvapauden tie nyt loppuunkäydyksi.

– Tämä malli on niin iso arvovalintakysymys hallitukselle, että varmasti yrittävät viimeiseen asti kaikkeensa sen läpi saamiseksi, mutta kyllä tämä lausunto selvästi oli valinnanvapauden lopun alku, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tulkitsi.

– Perustuslakivaliokunta yhtyy moniin vasemmiston aiemmin esittämiin kriittisiin huomioihin sote-esityksessä. Tuntuu mahdottomalta, että näitä perustavanlaatuisia ongelmia voitaisiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa paikata! myös kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kommentoi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi Facebookissa odottavansa kokoomuksen ja hallituksen reaktioita, joiden jälkeen voidaan tehdä johtopäätökset hallituksen toimintakyvystä. Hänen mielestään lausunto oli odotettavissa, sillä se kiinnitti huomiota muun muassa maakuntien rahoituksen riskeihin ja puutteisiin ihmisten palveluiden näkökulmasta.

Uutta hallituksen esitystä ei tarvita

Perustuslakivaliokunnan lausunto soten valinnanvapaudesta edellyttää mittavia muutoksia, joiden toteuttamisessa huonosta työilmapiiristä moitittu sosiaali- ja terveysvaliokunta on merkittävässä roolissa. Uutta hallituksen esitystä ei tarvita.

– Unohtakaa vanha supervaliokunta, tässä on se uusi #sote, espoolainen demari Antti Aarnio twiittasi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoi työn määrän selviävän lähipäivinä:

– Perustuslakivaliokunta edellyttää #soten valinnanvapauteen erittäin mittavia muutoksia, joiden valmistelu vie aikaa. Osa muutoksista pieniä ja teknisiä. Työn määrä selviää lähipäivinä, hän kirjoitti.

Monet arvelivat käsittelyn menevän pakosti syksyyn, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta joutuu kuulemaan paljon asiantuntijoita ennen kuin päästää asian takaisin perustuslakivaliokuntaan.

– Perustuslakivaliokunnalta tuli aikamoinen korjauspaketti. Isot kysymykset muun muassa koskevat rahoitusta ja EU-notifikaatiota. Aikataulu on käsittelyä ajatellen todella tiukka. Nyt on annettava sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kunnon työrauha perinpohjaiseen käsittelyyn, vihreiden kansanedustaja Yanar Ozan toivoi.

Viikonloppulukemista tiedossa

Eniten kritiikkiä sote-valmistelu sai yhtiöittämisvelvoitteesta, kunnallista itsehallintoa rajoittavan säännöksen perusteltavuudesta ja valinnanvapausmallin käyttöönotosta. Helppo kysymys ei ole sekään, mistä maakunnat saavat rahansa.

Kansanedustajille perustusvaliokunnan lausunto toi viikonloppulukemista.

– Lausunnon yksimielisyys ja se, että muutokset ovat tehtävissä eduskunnassa ovat tärkeitä jatkotyön kannalta. Kuten moni muukin asianharrastaja, minäkin käytän viikonlopun lausuntoon tutustumiseen, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) twiittasi.

– Perustuslakivaliokunta on tehnyt työnsä. Nyt perehtymisen aika. Sitten teemme hallituksessa vastineen. Muutokset voidaan tehdä eduskunnassa, hyvä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) twiittasi.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi