Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Työryhmä esittää: Entistä kalliimpaa tupakkaa ja vain yli 20-vuotiaille

Tavoitteena on, että Suomi olisi savuton vuoteen 2030 mennessä. LEHTIKUVA/Jani Koskinen

Tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden verotusta halutaan kiristää, myynnin ikärajoja nostaa ja pakkaukset yhdenmukaistaa. Tupakoinnin lopettamista aiotaan tukea entistä enemmän esimerkiksi tarjoamalla apua vieroitukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ehdottaa mietinnössään lainsäädäntöön useita muutoksia, joiden avulla tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä Suomessa.

Myös omassa kodissa tupakoiminen voisi tulla kielletyksi. Työryhmä esittää asunto-osakeyhtiölain muuttamista niin, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä. Tupakkatuotteiden käyttö kiellettäisiin myös tiloissa, joissa on alaikäisiä lapsia. Tiloja olisivat esimerkiksi leikkipuistot ja uimahallit, mutta myös bussipysäkit, asemalaiturit ja taksitolpat. Kiellon rikkomisesta seuraisi pysäköintivirhemaksun tapainen sanktiomaksu.

Nuorten tupakoinnin aloittaminen halutaan ehkäistä

Tupakkalakia halutaan muuttaa siten, että tupakka- ja nikotiinituotteiden ikäraja nostettaisiin 20 ikävuoteen. Tupakasta halutaan myös samanlainen varoitus elokuviin kuin esimerkiksi väkivaltaisesta sisällöstä.

Mietinnössä ehdotetaan myös, että nuoriso- ja liikuntalakiin säädettäisiin avustusten arviointiperiaatteeksi sitoutuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

Mietinnön vastaanottanut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kiitteli työryhmää kiinnostavista ideoista.

– Pidän kiinnostavana esimerkiksi työryhmän ehdotusta tehostaa tupakkatuotteiden, kuten nuuskan, käytön ehkäisyä nuorisotyön ja nuorten harrastustoiminnan parissa, Saarikko sanoo.

Matkustajatuontia halutaan rajoittaa

Tupakka- ja nikotiinituotteiden matkustajatuontia halutaan myös rajoittaa. Esimerkiksi verovapaasti EU:n ulkopuolelta matkustajatuontina tuotavien savukkeiden määrä vähennettäisiin 200 savukkeesta 40 savukkeeseen.

– Tärkeää on myös estää tupakoinnin korvautuminen nuuskalla tai muilla uusilla tupakkatuotteilla, joita markkinoille tulee koko ajan lisää. On muistettava, että myös nämä tuotteet ovat erittäin vaarallisia terveydelle, työryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksala muistuttaa.

Nuuskan käytön lisääntyvään kasvuun puututtaisiin matkustajatuonnin rajoituksilla ja kovemmilla seuraamuksilla.

Nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin raja halutaan laskea nykyisestä kilosta 100 grammaan vuorokaudessa. Myös rikoslakiin ehdotetaan lisättäväksi salakuljetuksen ja laittoman tuontitavaraan ryhtymisen törkeät tekomuodot. Työryhmän mukaan tämä antaisi viranomaisille paremmat mahdollisuudet valvoa tupakka- ja nikotiinituotteiden laitonta maahantuontia ja kauppaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi