Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Sote on lähempänä kuin koskaan, mutta vaara vaanii yhä

Viime kädessä presidentti Sauli Niinistö panee arvovaltansa peliin ja ehdottaa U-käännöstä.

Perustuslakivaliokunta valmistelee sote-lausuntoaan puheenjohtaja, Annika Lapintien johdolla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallituksen tulevaisuus riippuu pitkälti perustuslakivaliokunnasta, joka hioo edelleen sote-lausuntoaan. Jos sieltä tulee kohtuullinen työlista sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, se tekee tarvittavat muutokset ja eduskunta pääsee äänestämään paketista ennen kesätauolle lähtemistä. Keskustan, kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmistä kerrotaan, että tämä on todennäköisin ratkaisu.

Jos perustuslakivaliokunnan lausunto pysyy samanlaisena kuin julkisuuteen vuodettu versio, sote on vaarassa kaatua. Kuskin paikalla on kokoomus.

Oppositiosta ja keskustasta korostetaan, että kokoomus on saamassa nyt enemmän valinnanvapautta kuin se on ikinä haaveillut. Tulevaisuudesta ei ole mitään takeita.

Ottaako kokoomus vastuulleen soten kaatamisen? Pahimmassa skenaariossa se johtaisi SDP:n hokemaan markkinamalliin, ajaisi julkisen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän ahdinkoon samoin kuin kunnat, joiden syliin tekeillä olevat kalliit sairaalainvestoinnit tulisivat.

"Haluamme täydellisen varmuuden"

Kokoomus haluaa pitää kiinni kahdesta asiasta: tiukasta menoleikkurista, joka sallii vain 0,9 prosentin vuotuisen sote-menojen kasvun, sekä varmuuden valinnanvapauden toteutumisesta.

– Haluamme täydellisen varmuuden valinnanvapauden aikataulusta, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

Hän huomauttaa, että poliittinen lupaus ei kestä poliittisten voimasuhteiden muutosta. Jos valinnanvapautta ei ole istutettu valmiiseen sote-rakenteeseen, uuden eduskunnan on helppo muuttaa sitä. Jos valinnanvapaus on rakenteessa kiinni saavutettuna etuna, sen pois ottaminen on vaikeampaa.

Tässä yhteydessä on muistutettu "paskalaista" eli haja-asutusalueiden jätevesisääntelystä, jota muutettiin jälkeenpäin, tosin monien mielestä hyvään suuntaan.

Sote-paketin käsittelyyn toi lisäjännitettä maakuntavaalien aikataulu. Se rauhoitti tilannetta, että hallitus antoi periksi lokakuusta.

Eduskunta on varautunut työskentelemään 6. heinäkuuta saakka. Sekin on vielä mahdollista, että paketin hyväksyminen siirretään syysistuntokauden alkuun ja maakuntavaalit ovat eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa.

Keskustasta on korostettu, että maakuntavaalien toimeenpanoon on varattava riittävä aika samoin kuin maakuntahallinnon toimeenpanoon. Moni muu kuitenkin sanoo, että maakuntahallinnon toimeenpanijoita on riittävästi tarjolla, vaikka maakuntavaalit olisivat vasta huhtikuussa.

Jouluvaaleja ei halua kukaan

Jos sote kaatuu, edessä on mielenkiintoinen tilanne. Todennäköisesti presidentti Sauli Niinistö panee arvovaltansa peliin ja kehottaa hallitusta tekemään U-käännöksen ja yrittämään sote-sopua vielä kerran, jos pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lentää hallituksen erokirjeen presidentille. Kaikki tietävät, että sote-solmun avaaminen ei helpotu, vaikka hallitus vaihtuisi.

Yksi vaihtoehto on se, että kokoomus siirtyy oppositioon ja Sipilä yrittää löytää uusia hallituskumppaneita oppositiosta ja jatkaa vähemmistöhallituksena. Eri asia on, haluaako Sipilän johtama keskusta antautua muiden riepoteltavaksi.

Ennenaikaisia vaaleja tuskin tulee, sillä jouluvaalit on mahdoton ajatus ja viralliseen vaalipäivään on enää niukasti aikaa. Yhtä epätodennäköistä on virkamieshallituksen perustaminen.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi