Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto ei valmistu tänään – voi venyä ensi viikollekin

Perustuslakivaliokunnan kokous alkoi puheenjohtaja Annika Lapintien johdolla. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Perustuslakivaliokunta jatkaa edelleen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta koskevan lausunnon työstämistä. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei halunnut arvioida keskiviikkona iltapäivällä eduskunnassa, milloin lausunto voisi valmistua.

Lausuntoon kohdistuu suurta mielenkiintoa, sillä siinä esitettävät linjaukset viitoittavat koko sote-uudistuksen aikataulua ja toteutettavuutta.

Tavoitteena lausunnon valmistumiselle on pidetty tätä viikkoa, mutta mahdollista on, että valmistuminen venyy ensi viikolle.

Perustuslakivaliokunta kokousti keskiviikkona aamusta iltapäivään. Valiokunnan jäsenet olivat kokouksen jälkeen vaitonaisia siitä, miten pitkälle käsittelyssä on päästy tai missä vaiheessa lausunto asiasta voisi valmistua.

Perustuslakivaliokunnan seuraavat kokoukset ovat huomenna torstaina ja ylihuomenna perjantaina. Jos käsittely venyy viikonlopun yli, on ensi viikon ensimmäinen kokous tällä tietoa tiistaina.

Kaatuuko sote ja hallitus?

Sote- ja maakuntapaketti on hallituksen isoin uudistus, ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aiemmin sanonut, että soten kaatuminen johtaisi hallituksen kaatumiseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo taas sanoi viikonloppuna, ettei puolueella ole syytä tukea uudistusta, jos se ei vastaa niitä tavoitteita, joita kokoomus on sille asettanut.

Kokoomuksen voi olla vaikea hyväksyä esimerkiksi sitä, että kaavaillusta maakuntien sote-menojen katosta pitäisi luopua. Samoin vaikeaa voi olla valinnanvapauden lykkääminen kovin reippaasti nykyisestä suunnitelmasta.

Kokoomuksen riveissä tuki sotelle on murentunut kevään aikana näyttävästi, kun kaksi kansanedustajaa on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Lisäksi pakettiin kriittisesti suhtautuva Harry Harkimo jätti puolueen.

Toisaalta kokoomus joutuu pohtimaan sitäkin, mitkä ovat sen mahdollisuudet saada valinnanvapautta myöhemmin, jos se nyt kaataisi soten ja hallituksen. Oppositiopuolueista ei löydy suurta innostusta avata markkinoita yksityisille toimijoille ainakaan kokoomuksen toivomassa tahdissa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi