Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Iitti sijoittaa KymiRingiin 500 000 euroa – myös Lahtea ja Kouvolaa kosiskellaan rahoittajiksi

Rahoituspäätös syntyi kunnanvaltuustossa äänin 22–5.

Viime vuoden elokuussa KymiRingillä näytti tältä. Viime aikoina rata-alueella on tehty muun muassa räjäytystöitä. Kuva: Sami Kuusivirta

Iitti tekee 500 000 euron pääomasijoituksen moottorirataa kuntaan rakentavaan KymiRing-yhtiöön. Asiasta päätti Iitin kunnanvaltuusto kokouksessaan tiistaina. Pääomasijoitus edellytti lisämäärärahaa kunnan kuluvan vuoden talousarvioon.

Kunnanvaltuuston päätös ei syntynyt yksimielisesti. Vasemman ryhmän Hannu Suhonen esitti Riitta Alestalon (kok.) kannattamana, ettei KymiRingille myönnetä kunnan lisärahoitusta. Kunnanhallituksen esitys voitti äänestyksessä lopulta selvästi luvuin 22–5.

Sijoituksen suuruus huoletti monia

Vaikka äänestyksen tulos oli selvä, ilmaisi moni lisämäärärahan puolestakin äänestänyt huolensa kunnan osallistumisesta hankkeeseen. Myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anniina Peltola (kesk.) ilmaisi kokouksen avauspuheenvuorossaan harmistuksensa siitä, että päätös rahoituksesta jouduttiin tekemään osin sokkona.

– Joudumme tekemään päätöksen ilman Kuntaliiton lausuntoa ja riskiarviota. Poliittista tahtoa [rahoittamiseen] näyttäisi olevan, mutta samalla on arvioitava, miten jatkossa olemme hankkeessa mukana jatkossa.

Kunnan asenteen todettiin puheenvuoroissa muuttuneen, sillä useamman valtuutetun mukaan aiemmin kunnan osallistumista KymiRingin rahoitukseen vastustettiin yksimielisesti ja Iitin rooliksi nähtiin mahdollistava viranomaistaho.

KymiRingin rahoitusta perusteltiin kokouksessa uskottavuudella ja tulevilla verotuloilla.

– Nämä niitä juttuja, mitä tehtävä, jos aiotaan katkaista negatiivinen kierre Iitissä. Investoinnit näkyvät väistämättä kunnan verotulojen kasvuna. Se on ehdottoman tärkeää, sillä muuten emme pysty maksamaan vanhenevan väestön terveysmenoja, sanoi Markku Yli-Kaitala (kok.)

Yli-Kaitala muistutti myös, että Iitin osallistuminen on tärkeää, jos Lahti ja Kouvola aiotaan saada hankkeen rahoittajiksi. Yli-Kaitalan käsityksen mukaan kaupunkeja on jo lähestytty asiassa.

Kunnanhallituksen päätöksen mukaan pääomasijoitus tehdään markkinaehtoisesti niin, että siitä saadaan vastaavanlaisen sijoituksen markkinatuottoa vastaava tuotto. Iitin hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen muistutti, että tarkan tuotto-odotuksen määrittäminen on KymiRingin kohdalla hankalaa.

– Sijoitukselle on joka tapauksessa olemassa selvä tuottopotentiaali kohtuullisen ajan kuluessa, Salonen arvioi.

Yksityinen rahoitus varmistui maaliskuussa

Pitkään vireillä olleen KymiRing-moottoriurheilukeskuksen rahoitus nytkähti eteenpäin maaliskuussa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeelle 3,5 miljoonan euron valtionavustuksen. Määrärahan ehtona oli hankkeen omarahoituksen järjestyminen.

KymiRingin yksityinen rahoitus nojaa ratayhtiön omistajien eli AKK Sportsin, Suomen Moottoriliiton , A. Ahlström Kiinteistöjen ja Iitin kunnan pääomaan. Maaliskuussa kerrottiin, että ratahankkeen uudeksi rahoittajaksi on lähtenyt nurmijärveläinen rakennusyhtiö Rakennusvarma.

KymiRingin moottoriurheilukeskukselle on myönnetty yhteensä seitsemän miljoonaa euroa julkista tukia. Ratahankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 25 miljoonaa euroa. Tästä varsinaisen moottoriradan kustannukset ovat noin 16,5 miljoonaa euroa.

KymiRingin alue on jo jonkin aikaa ollut myös varsinaisessa käytössä. Puolustusvoimat käyttää KymiRingin aluetta Karjalan prikaatin kuljettajakoulutuksen ajoharjoitteluun.

Valtatien rakennustyöt käyntiin kesäkuussa

KymiRing-hankkeeseen liittyvän valtatie 12:n parantamistöiden Iitin Tillolan ja Kouvolan Keltin välillä on tarkoitus alkaa kesäkuun alussa. Työt alkoivat puuston poistolla vapun jälkeen. Puuston poisto jatkuu syksyyn saakka.

Hankkeen kustannuksiksi arvioidaan 17,2 miljoonaa euroa, josta kuntien sekä johto- ja laitevalmistajien osuus on 3,2 miljoonaa euroa. Hanke parantaa liikenneturvallisuutta ja tieliikenteen sujuvuutta noin viiden kilometrin matkalla.

Parannustöissä Tillolaan KymiRing-moottoriurheilukeskuksen kohdalle tehdään eritasoliittymä. Parannettavat liikenneyhteydet sujuvoittavat suurten yleisötapahtumien turvallista liikennöintiä alueella. Kouvolan Keltin eritasoliittymän sujuvuutta ja turvallisuutta puolestaan parannetaan muun muassa rakentamalla uudet, nykyaikaiset rampit.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi