Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Omakotirakentaja, nyt tarvitset hyviä hermoja - rakennuslupa voi viipyä tavallista pitempään

Talouden nousukausi puhaltaa eloa rakennustyömaille. Omakotitaloja nousee Lahdessa vauhdilla, ja ympäristökunnissa Päijänteen sekä pienempien järvien rannoille nousee useita kymmeniä kesämökkejä. Lupien ruuhkautuminen pidentää käsittelyaikoja, mikä helposti kiristää rakentajan hermoja. Muutama fiksu ratkaisu kuitenkin auttaa lupastressiin ihmeesti.

Lahden Karisto on tänäkin kesänä vilkasta rakentamisaluetta. Taloja nousee runsaasti muun muassa Kankaanpäänkadun varteen. Kuva: Aku Isotalo

Rakennuslupaa saa Hollolassa ja Asikkalassa odotella nyt tavallista pitempään. Lupapäätös tulee kunnalta noin kahdessa kuukaudessa, kun aikaisempina vuosina rakennuslupa on keväällä tullut noin kuukauden odottelun jälkeen. Asikkalassa parin viikon odotusaika on venähtänyt viikkoa pitemmäksi.

Tavallista pitempi odotusaika on koetellut joidenkin rakentajien kärsivällisyyttä.

– Yleensä kaikilla on hirveä kiire rakentamaan. Kauniisti sanottuna he eivät ole pitäneet siitä, kun aika on venynyt, muotoilee Hollolan kunnan rakennustarkastaja Jari Eklund.

Valutöillä kiire

Asikkalan kunnan rakennustarkastajan Tapio Tonterin mukaan rakennusluvalla on usein sitä tulisempi kiire, mitä isommasta rakennuksesta on kysymys. Kun rakentaja on järjestänyt hankkeelleen rahoituspäätöksen, niin lattiavalutöihin pitäisi päästä suunnilleen saman tien.

Aina viivytys ei johdu viranomaisista.

– On niinkin käynyt, että on kysytty, missä rakennuslupa viipyy ja kun asiaa on selvitetty, niin rakennuslupahakemustakaan ei ole jätetty, kertoo Tonteri.

Hoppu on Tonterin mukaan sitä kovempi, jos rakennustöitä ei ole talvella valmisteltu juuri mitenkään ja nyt olisi ilmojenkin puolesta erinomainen aika ryhtyä pystyttämään uutta kotia.

Työntekijäpula vaivaa

Työntekijäpula on Hollolassa syynä entistä pitempään odotteluaikaan. Hollolan rakennustarkastajien määrä väheni toukokuun alussa yhdellä, ja täydennystä saadaan vasta elokuussa. Jari Eklund toimii johtavan rakennustarkastajan sijaisena, jolloin hallintotehtävät vievät osan hänen ajastaan.

Lisäksi kesälomat vähentävät tilapäisesti työvoimaa myös rakennusvalvonnasta, ja heinäkuussa lupia ei anneta yhtään. Odotusajat alkavatkin lyhentyä vasta kesän jälkeen.

Asikkalassa toteutettu kiinteistöveroprojekti paljasti tapauksia, joissa lupien hakeminen oli laiminlyöty. Näitä asioita laitetaan kuntoon samaan aikaan, kun muidenkin lupahakemusten määrissä on kasvua. Tämä kaikki on tiennyt kunnan rakennusvalvonnalle työntäyteisiä viikkoja.

Tavoitteeseen ei päästy

Padasjoella rakennuslupien käsittelyajat ovat niin ikään maakunnan pidemmästä päästä. Luvan saa keskimäärin 5–6 viikossa. Kunnalla on yhteinen rakennustarkastaja Kuhmoisten kanssa.

– Pyrimme 3–4 viikon käsittelyaikaan, mutta siihen ei ole päästy, myöntää kunnan rakennustarkastaja Lauri Pasanen.

Orimattilasta ja Sysmästä rakennusluvan saa 2–3 viikossa. Heinolassa tahti on suunnilleen sama. Hartolassa lainvoimaisen rakennusluvan voi nopeimmillaan saada samoin kolmessa viikossa.

Lahdessa lupaa saa odotella noin kuukauden, ja suurissa hankkeissa puolet pitempään. Lupakäsittelyn kesto on pysynyt viime vuosina jokseenkin samana.

Huonoja hakemuksia

Luvan viivästyminen johtuu monesti siitä, että hakemuksessa on joko vääriä tietoja tai tietoa puuttuu kokonaan. Heinolan kaupungin rakennustarkastaja Juha Mara arvioi, että rakennuslupahakemuksista 70–80 prosenttia on puutteellisia.

– Ikinä emme saa täydellistä hakemusta. Pitää vain katsoa, että laillisuuden rajat hakemuksissa täyttyvät.

Hyvin tehty pohjatyö säästää rakentajan hermoja. Lupabyrokratiaan kannattaa varata aikaa enemmän kuin edes tarvitaan. Hakemukset kannattaa täyttää ammattilaisen avulla tai jättää koko ruljanssi ammattiurakoitsijalle. Mitä enemmän kesän rakennushanketta on talvella valmisteltu, sen notkeammin työmaa pyörähtää keväällä tai kesällä liikkeelle. Kunnan rakennusvalvontaan kohdistuva hoputtaminen ei välttämättä toimi.

– Meillä ei ole ohituskaistoja käynnissä, painottaa Sysmän kunnan rakennustarkastaja Marko Pynnönen.

Vauhti kiihtymässä

Rakentaminen on vilkastumassa. Esimerkiksi Sysmässä rakennuslupahakemuksia on tänä vuonna jätetty 47, kun viime vuoden luku oli 30.

– Lupamäärät ovat kasvaneet, mutta volyymit ovat neliö-ja kuutiomääräisesti vaatimattomia, arvioi Pynnönen.

Asikkalassa on tänä vuonna myönnetty 87 rakennuslupaa, mikä on 19 enemmän kuin viime vuonna. Orimattilassa lupa on tänä vuonna myönnetty 15 omakotitalolle, kun viime vuonna samana ajankohtana niitä oli myönnetty yhdeksän.

Hartolassa 28 rakennuslupahakemusta on tämän vuoden puolella saanut myöntävän päätöksen, mikä niin ikään on tuntuvasti enemmän kuin hiljaiseksi jääneenä viime vuonna.

– On palattu normaalille tasolle, arvioi Hartolan kunnan rakennustarkastaja Matti Nikupeteri.

Omakotitaloissa raju nousu

Lahdessa pientalorakentaminen on tänä vuonna ampaissut rajuun nousuun. Rakennuslupa on myönnetty 58 rakentajalle, kun vuoden 2017 samana ajankohtana lupia oli myönnetty 36 hakijalle. Kasvusuunta näkyy myös rivitalolupien määrissä.

Lahden kaupoungin rakennuslupapäällikön Markku Sivosen mukaan omakotirakentajat suosivat Lahdessa edelleen Karistoa ja Renkomäkeä. Talot toimitetaan enemmän tai vähemmän valmiina paketteina, jotka urakoitsija pystyttää tontille. Tee se itse -rakentajat ovat vähissä.

Päijänteen rantakunnissa rakentaminen puolestaan painottuu vapaa-ajan asuntoihin lähes kokonaan. Pääkaupunkiseudulta saapuvat kesäasukkaat pystyttävät tänä vuonna Sysmässä, Heinolassa, Padasjoella ja Asikkalassa yhteensä useita kymmeniä kesäasuntoja. Päijänteen tonttien lisäksi rakentajat ovat löytäneet pienten järvien rannat sekä saaret.

Mökkirakentamisen ja omakotirakentamisen raja on käytännössä hämärtynyt, kun yhä useammin mökeistä tehdään talviasuttavia ja hyvin varusteltuja.

– Harva tekee pelkän kesämallin, arvioi Heinolan kaupungin rakennustarkastaja Juha Mara.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi