Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Uutisen takana: Ennenaikaiset vaalit tai aikalisä soteen

Yhtenä ratkaisuna on uusi esitys, jonka hallitus tuo vasta syksyllä eduskuntaan.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ratkaisijan paikalla sote-uudistuksessa. Kuva: Markku Ulander

Sote- ja maakuntauudistuksen ja samalla pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen kohtalonhetket ratkaistaan vajaan kahden kuukauden kuluessa. Sipilä totesi jo maaliskuussa politiikan toimittajien tilaisuudessa, että jos sote kaatuu, silloin myös hallitus kaatuu.

Ensimmäisenä koetinkivenä on perustuslakivaliokunnan tällä viikolla valmistuva lausunto. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi lauantaina Ylen haastattelussa kokoomuksen haluavan, että valinnanvapaus toteutuu ja sillä on ”uskottava polku”. Lisäksi kokoomus haluaa, että myös soten säästöpotentiaali toteutuu.

– Jos tämä yhtälö ei toimi, silloin meillä ei ole syytä tätä tukea, Orpo sanoi.

Riittääkö enemmistö?

Yhtenä vaihtoehtona on, että kokoomuksen eduskuntaryhmä ottaa tuoreeltaan tiukan kannan perustuslakivaliokunnan lausuntoon, ja pitää sitä mahdottomana hyväksyä. Todennäköisesti kokoomus ei vielä tässä vaiheessa vihellä peliä poikki. Se odottaa lausuntoon tehtäviä korjauksia.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käy perustuslakivaliokunnan lausunnon läpi mahdollisesti jo tällä viikolla. Perustuslakivaliokunta arvioi uudestaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksen ennen sen lopullista hyväksymistä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Jos hallituspuolueet ja ennen kaikkea kokoomus hyväksyvät tehdyt muutokset, eduskunta pääsee äänestämään sote- ja maakuntauudistuksesta aikaisintaan juhannuksen jälkeen. Jos tässä ratkaisevassa äänestyksessä hallituksen esitys ei saa enemmistöä taakseen, pääministeri tulkitsee hallituksensa toimintakyvyttömäksi ja pyytää eroa.

Eduskuntavaalit aikaistuvat

Hallituksen kaatuminen ei välttämättä johda heti ennenaikaisiin vaaleihin, vaan ensin eduskuntaryhmät keskustelevat, voidaanko muodostaa uusi hallitus. Tämä vaihtoehto näyttää epätodennäköiseltä ja eduskuntavaalit aikaistuvat muutamalla kuukaudella.

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit. Uudet vaalit järjestetään aikaisintaan ensimmäisenä sunnuntaina 50 päivän kuluttua ja viimeistään ensimmäisenä sunnuntaina 75 päivän kuluttua siitä, kun määräys uusien vaalien toimittamisesta julkaistaan.

Puoluekokousissa pitäisi kertoa jotain

Yhtenä virstapylväänä on kokoomuksen ja keskustan puoluekokoukset 8.–10. kesäkuuta. Sipilän ja Orpon piti kertoa silloin joukoilleen, kuinka sote- ja maakuntauudistus saadaan maaliin. Orpo ei halua Turkuun tilanteessa, jossa perustuslakivaliokunnan lausunto vesittää kokoomuksen himoitsemaa soten valinnanvapautta, joten jotain on keksittävä ennen sitä.

Yhtenä vaihtoehtona on, että hallitus ottaa aikalisän, valmistelee uuden esityksen ja tuo sen vasta syksyllä eduskuntaan. Tämä edellyttäisi sitä, että keskusta suostuisi siihen, että eduskunta- ja maakuntavaalit järjestettäisiin yhtä aikaa huhtikuussa 2019.

Sitäkin on väläytetty, että maakuntien järjestämisvastuun ja valinnanvapauden aloitusta siirrettäisiin vuodella eli vuoden 2021 alkuun. Tällöin maakuntavaltuustoja tarvittaisiin vasta vuoden 2020 alussa ja maakuntavaalit voitaisiin käydä syksyllä 2019.

Keskustalle sote-maali tärkeä

Kokoomuksen ja keskustan vaalimenestyksen kannalta on tärkeää, että sote saadaan maaliin. Keskustassa arvioidaan, että puolueen kannatus lähtee nousuun, kun sote on maalissa ja keskusta pääsee esittelemään tulevaisuuden teemojaan.

Kokoomus ei hevin halua ottaa syytä niskoilleen soten kaatamisesta ja sanoa hyvästejä valinnanvapaudelle. Puolue olisi ollut peräjälkeen jo kahdessa hallituksessa, joka ei olisi saanut uudistusta maaliin.

Toisaalta kokoomukselle hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit eivät olisi välttämättä huono asia. Pikaiset vaalit estäisivät kokoomuksesta eronneen Hjallis Harkimon perustamaa liikettä hamuamasta elintärkeitä Uudenmaan ääniä.

SDP hyötyisi

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kysyy blogissaan, haluaako joku maahan sote-vaalit. Soinin mukaan SDP pelkää sote-uudistuksen kaatumista kuin ruttoa.

– Jos sote kaatuu, se kaatuu suoraan SDP:n syliin. Vaalitaistelussa se saisi tästä ykkösvaaliteeman, johon se joutuisi vastaamaan. Ja vastausta sillä ei ole, Soini katsoo.

– Kun sote menee läpi, SDP voi haukkua sitä suut ja silmät täyteen. Ja ehkä korjata protestipotin, Soini lisää.

Soinin näkemystä on helppo ymmärtää, sillä ennenaikaiset vaalit olisivat näillä gallupeilla katastrofi sinisille. Galluppien kärkeen nousseet sosiaalidemokraatit hyötyisivät niistä.

Dynaaminen ja sanavalmis SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne onnistui haastamaan Orpon tosissaan viime viikolla politiikan toimittajien väittelyssä. Jos Rinne pystyisi televisiolamppujen loisteessa television vaalipaneeleissa samanlaiseen suoritukseen, Sipilä ja Orpo olisivat kovilla.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi