Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Näkökulma: Keskustan ja kokoomuksen luottamus koetuksella

Maakuntavaalit vaarassa vaihtua eduskuntavaaleihin, jos luottamuspula jatkuu.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas.) toimintaa on kiitetty yli puoluerajojen. Kuva: Roni Rekomaa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kuvasi perjantaiaamun Facebook-päivityksessään varsin osuvasti alkanutta työpäivää.

– Aamulla kun kello soitti neljättä aamua peräkkäin viideltä niin mietin et MÄ EN JAKSA! Mut sit muistin et mun työpaikalla eletään vähän jänniä aikoja soten kanssa ja nousin ihan tikkana.

Mitä tässä nyt käy? Tuleeko maakunnat ilman valinnanvapautta? Tekeekö valiokunta töitä koko kesän, että hallitus saa ajettua härkäpäisesti huonon esityksen läpi? Hajoaako hallitus? Onko meillä maakuntavaalien sijaan eduskuntavaalit lokakuussa? Sähköä ilmassa!

Kyse ei vain vuodosta

Sähköä perjantaista ei puuttunut. Koko päivän pohdittiin sitä, kuka perustuslakivaliokunnan jäsen vuoti valiokunnan lausunnon luonnospaperin julkisuuteen ja miksi. Kenen etua tämä ennenkuulumaton vuoto palvelee?

Tilanne on erittäin poikkeuksellinen, mistä kertoi sekin, että puhemiesneuvosto käsitteli asiaa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintien (vas.) aloitteesta. Puhemies Paula Risikko (kok.) piti vuotoa erittäin vakavana ja puhemiesneuvosto ryhtyi välittömästi toimiin, sähköisen työtilan käytöstä luovutaan ja ovet pannaan säppiin.

Asian vakavuutta lisää se, ettei kyse ole pelkästään vuodosta vaan luonnospaperin jakamisesta. Miten se voisi muuten olla niin monen ihmisen tiedossa?

Mureneeko kivijalka?

Vuotokeskustelu tuo mieleen viime vuoden loppupuolella syntyneen jupakan, jossa olivat vastakkain perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) ja perustuslakivaliokunnan varajäseneksi noussut Ben Zyskowicz (kok.).

Tölli korosti tuolloin, että perustuslakivaliokunnan jäsenen tehtävänä ei ole puolustaa tai vastustaa hallituksen esitystä vaan arvioida sen valtiosääntöoikeudellista asemaa. Tätä kivijalkaa ei tule murentaa.

Zyskowicz myönsi tuolloin yrittävänsä vaikuttaa sote-lainsäädäntöön ja sanoi perustuslakivaliokunnan tekevän aina politiikkaa. Nytkin kerrotaan, että kokoomus yrittää vaikuttaa valiokunnan lausunnon sisältöön.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan korosti kunnioittavansa sitä, mitä perustuslakivaliokunta sanoo. Hän korosti, ettei ole lukenut lausuntoluonnoksesta edes lehdistä.

– Pysyn siitä kaukana ja eduskunta käsittelee sitä rauhassa, Sipilä sanoi Uutissuomalaiselle.

Uudistus myöhästyy

Kysymys on ennen kaikkea keskeisten hallituspuolueiden eli keskustan ja kokoomuksen keskinäisestä luottamuksesta. Jos luottamus pettää, maakuntavaalien sijaan edessä saattavat olla eduskuntavaalit.

Tilanne on hankala erityisesti kokoomukselle, koska lakipaketti etenee maakunta-edellä. Kokoomuksessa pelätään, että maakunnat tulevat, mutta valinnanvapaus ei. Toisaalta kokoomuskaan ei halua leimautua paketin kaatajaksi.

Tilanne rauhoittui hieman perjantaina, mutta todennäköisesti kansanedustajian kesätauolle lähtö lykkääntyy ja uudistus myöhästyy.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi