Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Antti Rinne hallituksen sote-mallista: Käsittämätöntä tunarointia

Rinteen mukaan hallituksen sote-malli johtaa ajan myötä siihen, että palvelujen laatua ja saatavuutta heikennetään ja asiakasmaksuja nostetaan samalla kun verotusta pitää kiristää. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei yllättynyt talouspolitiikan arviointineuvoston sote-tyrmäyksestä.

Talouspolitiikan arviointineuvosto lyttäsi maanantaina valtiovarainministeriön laskelman sote-uudistuksen säästöpotentiaalista. Arviointineuvoston mukaan ministeriön muistio ei tuota uskottavaa arviota sote-uudistuksen vaikutuksesta julkisiin menoihin. Ne voivat yhtä hyvin kääntyä nousuun kuin laskea.

Rinteen mukaan talouspolitiikan asiantuntijat ovat olleet varsin yksimielisiä siitä, että hallituksen malli ei ole tuottamassa alun perin tavoiteltuja kustannussäästöjä.

– Tästä puuttuu se integraatio ja sujuvat palveluketjut, jotka olivat peruselementtejä sille, että tämä tuottaisi säästöjä, Rinne sanoi STT:lle eduskunnassa.

– On ollut selvää aika pitkään, että tällä mallilla ei tulla tilanteeseen, jossa ne kustannussäästöt, joita alun perin ajateltiin, lähtisivät toteutumaan.

Rinteen mukaan hallituksen sote-malli johtaa ajan myötä siihen, että palvelujen laatua ja saatavuutta heikennetään ja asiakasmaksuja nostetaan samalla kun verotusta pitää kiristää.

– Tässä menee kaikki ihan päälaelleen siihen nähden, mitä tässä lähdettiin hakemaan: Ei tule eriarvoisuuden vähentymistä maaseudun ja kaupunkien välillä eikä kaupunkien sisällä. Eikä tule myöskään niitä kustannussäästöjä, mitä tavoiteltiin, Rinne luettelee.

– Tämä on käsittämätöntä tunarointia, mitä tässä on nyt tapahtumassa.

Vihreiden Aalto: Hallituksen sote-esityksen uskottavuudelta pohja pois

Hallituksen sote-uudistus on menettänyt viimeisenkin oljenkortensa, sanoo oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Aallon mukaan väitetty miljardien eurojen säästöpotentiaali uudistuksessa on vailla pohjaa.

Talouspolitiikan arviointineuvosto lyttäsi eilen laskelman sote-uudistuksen säästöpotentiaalista. Arviointineuvoston mukaan valtiovarainministeriön tekemä muistio ei tuota uskottavaa arviota sote-uudistuksen vaikutuksesta julkisiin menoihin. Ne voivat yhtä hyvin kääntyä nousuun kuin laskea.

Hallituksen laajaan sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait ovat yhä eduskunnan käsittelyssä. Hallitus on toivonut, että lait saataisiin valmiiksi eduskunnasta kesällä.

Vihreiden Aallon mukaan hallituksen sote-esitys on hylättävä. Aalto vaatii myös, että hallituksen lokakuulle kaavailemat maakuntavaalit on peruttava, sillä hänen mielestään maakuntavaalit ollaan panemassa toimeen liian tiukalla aikataululla.

– Julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Hallituksen ajaman uudistuksen aikataulu heittää kapuloita rattaisiin niin äänestäjille kuin ehdokkaaksi aikoville, Aalto arvioi tiedotteessa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi