Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuin astuisi sisään välipala-automaattiin - Suomen ensimmäinen automaattikauppa avautui Lahdessa

Automaattikauppa on auki ympäri vuorokauden. Sitä myös etävalvotaan. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden Hakatornien juurella Hollolankadulla on avattu täysin itsepalveluun perustuva kauppa. Käytännössä myymälä toimii kuin välipala-automaatti, mutta rahastus tapahtuu kortilla kuten bensa-automaatilla.

Käyttö vaatii sirullisen maksukortin. Ilman korttia ei pääse edes sisään, mutta muuten ovat aukeavat ympäri vuorokauden.

Ennen ostosta kassalaite tekee tilille varauksen asiakkaan valitsemalle summalle. Ostoksista veloitetaan lopulta vain todellinen hinta. Käteinen raha ei kelpaa.

Automaattikauppa toimii kuin suuri välipala-automaatti, mutta vain maksukortilla. Kuva: Pirjo Kamppila

Paikalla toimi aiemmin Siwa-myymälä, jonka Kesko lopetti kannattamattomana. Automaattimyymälän piti alunperin avautua jo vuoden vaihteessa, mutta tekniset ongelmat viivyttivät avausta.

Perjantai-iltana avattu kauppa on vielä hiukan keskeneräinen. Kaikki valikoimat eivät vielä ole esillä ja kuitin anto ei lauantaina toiminut.

Lahden automaattikauppa on Suomen ensimmäinen, joka toimii kiinteistössä. Tähän mennessä automaattikauppaa on tehty Suomessa vain liikuteltavassa kontissa. Laitteet on molempiin toimittanut suomalainen Rivender-yhtiö. Sen liikeidea on valmistaa automaattikaupan hyllykköjä pieniin ja suurin yksiköihin.

Kortin syöttämisen jälkeen lokerikko aukeaa. Kuva: Pirjo Kamppila

Lokeroihin mahtuu 350 tuotetta. Niihin sisältyvät myös viileässä tilassa pidettävät tuotteet. Sen sijaan pakasteita ei voida pitää tarjolla, eikä olutta tai tupakkaa oteta myyntiin koska paikalla ei ole henkilökuntaa.

Kauppa ylläpitää Kauppahuone Pyrhönen, jolla on normaali M-ketjun myymälä muun muassa Kärkölässä. Kauppahuone kokeili automaatin liikeideaa aiemmin liikuteltavassa konttimyymälässä Mäntsälässä ja Hyvinkäällä. Konttiin mahtuu vain 75 tuotetta.

Lahden automaattikauppaa täytetään joka päivä, kertoo yhtiön puolesta Patrik Pyrhönen. Myymälätilaa myös etävalvotaan kaiken aikaa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi