Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Opin helposti ja minulla on hyvä valokuvamuisti" - 7 laudaturia kirjoittanut iittiläinen aikoo puntaroida mahdollisuuksiaan välivuoden aikana

Maija Pitkänen kirjoitti luonnontieteellisiä aineita ja historian omasta kiinnostuksestaan.

Seitsemän laudaturin ja kahden eximian ylioppilaalla Maija Pitkäsellä riittää vielä voimia kesätöihin luku-urakan jälkeen.

Iittiläinen Maija Pitkänen kirjoitti tänä keväänä seitsemän laudaturia ja kaksi eximiaa. Pitkänen on aktiivinen nuori, joka on opiskelun ohessa ehtinyt harrastaa monia lajeja.

– Olen harrastanut partiota ja vapaapalokuntaa. Lukion aikana olen kokeillut esimerkiksi joogaa ja flamencoa.

Linnanmäellä kesätyöt aloittanut Pitkänen haaveilee välivuodesta Kiinassa. Suurin osa suomalaisista toisen asteen opiskelijoista pitää välivuoden valmistuttuaan.

Korkeakoulujen valintamenettelyiden uudistuksella halutaan vähentää tarpeettomia välivuosia ja aikaistaa opintojen aloitusta. Esimerkiksi todistusarvosanoihin perustuvaa opiskelijavalintaa on lisätty, mikä tarkoittaa ettei hakijoilta edellytetä pitkää valmistautumista. Raskaiden ylioppilaskirjoitusten jälkeen moni kuitenkin kaipaa aikaa ajatuksille.

Välivuosi antaa aikaa ajattelulle

Vaikka Pitkänen kirjoitti valtavan hyvin, hän tuntee, että välivuosi antaa mahdollisuuden miettiä tulevaisuutta.

– Tarkoitukseni on selkeyttää ajatuksia opiskelupaikasta ja kehittyä ihmisenä, hän kertoo.

Lahjakkaan nuoren haaveena on pitkään ollut opiskelupaikka lääketieteellisessä yliopistossa, mutta aloja on niin paljon, että hän haluaa tutkia vielä muita mahdollisuuksia. Ja mahdollisuuksiahan Pitkäsellä on: erinomainen menestys luonnontieteissä ja villinä korttina vielä historian ja terveystiedon laudaturit.

Ahkerointi kannattaa jo ennen lukulomaa

Menestys ei ole ollut itsestäänselvyys, vaan se on vaatinut Pitkäseltä pitkäjänteisyyttä. Koko kolmen vuoden ajan hän on opiskellut ahkerasti.

– Opin helposti ja minulla on hyvä valokuvamuisti. Toisaalta opin myös tunneilla kuuntelemalla.

Pitkäsen mukaan kirjoituksiin lukemista ei kannata jättää lukuloman varaan. Pitkäjänteinen työskentely antaa varaa myös kirjoitusten ajalle. Pitkäsen mukaan esimerkiksi väsyneenä on ihan turhaa lukea väkisin.

Aktiivinen ja kunnianhimoinen ylioppilas arvostaa myös Iitin lukion antia. Pienessä lukiossa opettajiin saa muodostettua hyvän suhteen, mikä helpottaa opiskelua. Iitin lukion rehtori Ari Toropaisen mukaan seitsemän L:n kaltainen menestys on harvinaista heidän lukiossaan.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi