Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ministeriö vakuuttaa, ettei korvausvaatimuksia tule, vaikka SDP:n Rinne muuttaisi sotea

"Maakunta voi muuttaa sopimuksia yksipuolisesti koko ajan."

Kansanedustaja Päivi Räsänen kysyi eduskunnan kyselytunnilla, syntyisikö kansainvälisiltä terveysyrityksiltä vahingonkorvausvaatimuksia, jos uusi eduskunta kumoaisi soten valinnanvapauden. Kuva: Jussi Nukari

Valtiovarainministeriöstä vakuutetaan, ettei maakunnille tulisi vahingonkorvausvaatimuksia, jos uusi eduskunta kumoaisi sote-uudistuksen valinnanvapautta koskevan lainsäädännön. Asia nousi esille torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kysyi, mitkä olisivat vaikutukset, mikäli valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö myöhemmin uuden eduskunnan toimesta kumottaisiin tai sitä rajattaisiin. Syntyisikö kansainvälisiltä terveysyrityksiltä mahdollisia vahingonkorvausvaatimuksia sopimusten purkautumisen myötä?

Kysymykseen vastannut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi, ettei ole pohdittu, mitä tapahtuisi, jos joku lähtisi kumoamaan nykyisen hallituksen esitystä.

– Hallituksen esitys kun tuodaan eduskuntaan, niin lähtökohtana on, että hallituksen esitys, kun se täällä hyväksytään, on voimassa olevaa lainsäädäntöä. Siitä lähdetään, Vehviläinen vastasi välihuutojen saattelemana ja jatkoi.

– Mutta olemme myös toimittaneet valiokuntaan (tarkastusvaliokunta), jonka jäsen taitaa myös edustaja Räsänen olla, sellaisen lyhyen muistion, jossa todetaan, että kun maakunnalla on myös se päätöksentekovalta ottaa niitä valinnanvapaustuottajia, hyväksyä tai hylätä, niin se ei aiheuttaisi korvausvelvollisuuksia. Tämä on lyhyesti sanottuna sen muistion tiivistelmä.

Vahinkoa ei synny

Muistion laatinut hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriöstä kertoo, että ministeriön tulkinnan mukaan sopimusoikeus- ja korvausvelvoitteita ei synny, koska maakunnat eivät tee varsinaista sopimusta.

– Tässä on toisenlainen systeemi kuin nykyisissä hankintasopimuksissa, jossa sitoudutaan määräajaksi tekemään sopimuksia. Tässä on jatkuvasti täydentyvä juokseva mekanismi. Sopimuksissa sovitaan käytännössä vain teknisistä asioista, ja ne annetaan hallintopäätöksinä, joita voidaan yksipuolisesti muuttaa, Valli-Lintu kertoo.

– Se ei ole niin, että sopimukset purkautuisivat ennenaikaisesti vaan kysymys on juoksutusjärjestelmästä, johon voi koko ajan liittyä ja joita järjestäjä voi koko ajan muuttaa. Tältä osin tällaista sopimusoikeudellista vahinkoa ei maakunnille synny. Tämä oli meidän perusviesti.

Rinne ja Attendo

Asia on ajankohtainen, koska mielipidemittausten kärjessä oleva SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on toistuvasti sanonut, että hän aikoo muuttaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ”markkina- ja maakunta-mallin pohjalle rakentuvaa sotea ”merkittävästi”, jos SDP pääsee valtaan.

Terveydenhoito- ja hoivapalveluyritys Attendo puolestaan ilmoitti torstaina myyvänsä Suomen terveyspalvelut Terveystalo Oyj:lle. Attendo Suomen terveyspalvelut koostuvat henkilöstöpalveluista, perusterveydenhuollosta, työterveyshuollosta, suun terveydenhuollosta sekä kokonaisulkoistuksista.

Liiketoiminta käsittää noin sata palveluyksikköä, joissa työskentelee noin 1 600 kokoaikaista työntekijää. Liikevaihto vuonna 2017 oli noin 230 miljoonaa euroa ja liikevoitto noin 20 miljoonaa euroa.

Perjantaina tuli tieto, että kansainvälinen sijoitusyhtiö CVC Capital Partners Fund VII ostaa enemmistöosuuden terveysyhtiö Mehiläisestä. Suomalaisomistajien eli LähiTapiolan, Varman ja Ilmarisen omistusosuus nousee noin 40 prosenttiin.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi