Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan ja korvataan sopeutumisrahalla – perussuomalaiset kritisoi uutta sopimusta

Kritiikkiä saanut kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan. Järjestelmä korvataan sopeutumisrahalla, joka on jo käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla.

– Tämä sopeutumiseläkejärjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan, arvioi eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) perjantaina.

– Yleisen hyväksyttävyyden kannalta tämä on oikea ratkaisu, sanoi keskustan edustaja Matti Vanhanen.

Monen mielestä räikeä ongelma sopeutumiseläkkeissä on ollut se, että niissä on huomioitu kansanedustajan ansiotulot muttei pääomatuloja.

– Tämä mahdollistaa sen kikkailun, että vaikka oikeasti on tuloja, niin ollaan sopeutumiseläkkeellä, joka on tarkoitettu työttömyysturvaksi, kritisoi muun muassa kansanedustaja Silvia Modig (vas.) maaliskuussa, kun eduskunta käsitteli sopeutumiseläkkeistä tehtyä kansalaisaloitetta.

Ongelmallisena on pidetty myös sopeutumiseläkkeiden kestoa: eläkettä on voinut nykysäännöillä saada aina vanhuuseläkkeelle siirtymiseen saakka. On siis ollut mahdollista, että pisimmillään etuus kestää kymmeniä vuosia, jos on jäänyt eduskunnasta pois nuorella iällä.

– Sopeutumiseläkejärjestelmää ei ollut mitenkään ajallisesti rajattu eikä se ottanut huomioon pääomatulokysymystä. Tämä ratkaisu nyt tuo vastauksen näihin (molempiin) kysymyksiin, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen perjantaina.

Siirtymäkausi eläkettä nostaville

Sopeutumiseläkettä maksettiin viime kuussa yhteensä 30 entiselle kansanedustajalle tai europarlamentaarikolle, kertoo työeläkevakuuttaja Keva .

Ajallisesti rajattua sopeutumisrahaa ei saanut viime kuussa kukaan, koska sopeutumisrahaa voi nauttia korkeintaan kolme vuotta ja edellisestä vaaleista on kulunut jo sen verran aikaa.

Nyt sopeutumiseläkettä nostavat entiset kansanedustajat saisivat lakimuutoksen jälkeen sopeutumisrahaa kolme vuotta lain voimaantulosta. Risikon mukaan siirtymäkausi tehtiin perustuslakiasiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Ensimmäisen ja toisen kauden kansanedustajien sopeutumisrahaa on tarkoitus korottaa lähemmäs ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa.

– Jos jäät työttömäksi ensimmäisen tai toisen kauden kansanedustajana, sopeutumisraha on pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva, Risikko perusteli.

PS vastusti korotuksia

Perussuomalaiset vastusti sopeutumisrahan nostamista – ja irtisanoutui lopulta ainoana eduskuntaryhmänä koko sopimuksesta.

– Emme voineet hyväksyä tätä kokonaisuutta. Lähdimme korjaamaan ongelmia, ja tässä samalla tulee kuitenkin korotuksia kansanedustajien sopeutumisrahaan, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.).

Perussuomalaisten mukaan korotus olisi 200–300 euroa kuussa. Oikeus sopeutumisrahaan syntyy, kun on ollut kansanedustajana vuoden.

Puhemies Risikon mukaan tavoitteena on, että sopeutumiseläkkeitä ja -rahoja koskeva lakimuutos voisi tulla voimaan ensi vuoden keväällä. Tällöin pidetään myös seuraavat eduskuntavaalit.

Asia on menossa ainakin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jolla käsittelee tällä hetkellä mittavaa sote-uudistusta.

– Tiedämme, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on tällä hetkellä hyvin paljon ruuhkaa sattuneista syistä, mutta olemme sitä mieltä että tätäkin (sopeutumiseläke)asiaa eteenpäin viedään, sanoi Risikko perjantaina.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi