Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

SDP yhä suurin puolue, Trump haukkui siirtolaisia, Leijonat puolivälierässä - lue yön uutiskooste

Suurin oppositiopuolue SDP on pitänyt kärkipaikkansa Helsingin Sanomien tuoreimmassa gallupissa. Kuvassa puheenjohtaja Antti Rinne. Kuva: Sami Kuusivirta

Sähköalan työkiistan osapuolet hyväksyivät sovintoesityksen – lakot peruuntuvat

Sähköalan työkiistan osapuolet ovat hyväksyneet virkaa tekevän valtakunnansovittelijan Jukka Ahtelan sovintoesityksen. Asiasta Twitterissä kertoneen Ahtelan mukaan lakkouhat peruuntuvat. Sähköliitto oli aiemmin ilmoittanut työnseisauksista, jotka olisivat alkaneet tänään sähköistys- ja sähköasennusalalla Paltan ja Sähköteknisten työnantajien jäsenyrityksissä.
Valtakunnansovittelijan toimiston tiedotteen mukaan syntynyt sopimus on 26 kuukauden mittainen ja se on voimassa vuoden 2020 maaliskuun loppuun asti. Sopimus sisältää muun muassa 3,4 prosentin palkankorotukset, mikä vastaa liittokierroksella syntynyttä työmarkkinoiden palkankorostuslinjaa.


HS-gallup: SDP säilyttänyt paikkansa suosituimpana puolueena

Suurin oppositiopuolue SDP on pitänyt kärkipaikkansa Helsingin Sanomien tuoreimmassa gallupissa. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, saisi SDP 21,2 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä saisi kokoomus, jota äänestäisi 20,5 prosenttia.
Kolmanneksi suosituin puolue on edelleen keskusta 15,7 prosentin kannatuksella. Neljättä sijaa pitää hallussaan vihreät 14,2 prosentin kannatuksella.
SDP kiri kokoomuksen ohi HS:n edellisessä gallupissa. Vielä maaliskuun gallupissa kärkipaikkaa piti kokoomus.
Tuoreimman gallupin toteutti Kantar TNS huhti–toukokuussa. Kyselyyn vastasi reilut 2 400 ihmistä. Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.


Sähköratavaurio korjattu – junaliikenne Pieksämäen ja Kuopion välillä kulkee taas

Pieksämäen ja Kuopion välinen junaliikenne kulkee taas normaalisti, kertoo Liikenneviraston Rataliikennekeskus. Rataosalla ilmeni eilen illalla viiden aikaan vika sähköradassa, jonka myötä junat korvattiin Pieksämäen ja Kuopion välillä linja-autoilla.
Rataliikennekeskus tiedotti häiriön päättymisestä tänään puoli neljän aikaan aamulla.


Muslimien paastokuukausi ramadan alkaa Suomessa tänään

Muslimien pyhä paastokuukausi ramadan alkaa Suomessa tänään.
Paasto aloitetaan uuden kuun havaitsemista, ja se päättyy, kun uusi kuu havaitaan uudelleen. Ramadan ei ole joka vuosi samaan aikaan.
Paastokuukausi päättyy id al-fitr -juhlaan, joka on tänä vuonna Suomessa kesäkuun puolivälissä. Myöskään päätösjuhlaa ei vietetä joka vuosi samaan aikaan.
Id al-fitr -juhlaa viettävät sekä sunni- että shiiamuslimit. Juhlaan liittyvissä tavoissa on pieniä eroja eri maissa.


OAJ valitsee puheenjohtajan – Luukkainen valmis jatkamaan

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ valitsee tänään puheenjohtajan. Puheenjohtajana vuodesta 2010 toiminut Olli Luukkainen on ilmoittanut, että on valmis jatkamaan tehtävässä.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) pitää OAJ:n valtuustossa ajankohtaiskatsauksen ennen puheenjohtajavaalia.
OAJ:n jäsenet ovat muun muassa lastentarhanopettajia sekä peruskoulun, lukion, ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajia. Ammattijärjestössä on noin 120 000 jäsentä.


EU-maat valavat toivoa Länsi-Balkanille Bulgariassa

EU-maiden ja kuuden Länsi-Balkanin maan johtajat ovat tänään koolla harvinaisessa huippukokouksessa Bulgarian Sofiassa.
Vastaavanlainen huippukokous järjestettiin edellisen kerran 15 vuotta sitten, ja nyt on jälleen tarve muistuttaa, ettei EU ole unohtanut aluetta.
Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn jääminen pois on etukäteen varjostanut kokousta. Taustalla on se, että Espanja ei ole neljän muun EU-maan tavoin tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.
Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).


Lähde AFP:lle: EU-johtajat sopineet yhteisestä lähestymistavasta Iran-sopimuksen pelastamiseksi

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Bulgariaan kokoontuneet EU-johtajat ovat sopineet yhteisestä lähestymistavasta Iranin ydinsopimuksen pelastamiseksi. Asiasta uutistoimistolle kertoi EU-lähde.
Lähteen mukaan EU-johtajat muun muassa sopivat tukevansa sopimusta niin kauan, kuin Iran kunnioittaa sitä.
Vuonna 2015 voimaan astuneessa ydinsopimuksessa Iran sitoutui pitämään ydinohjelmansa rauhanomaisena, minkä vastineeksi EU ja Yhdysvallat lupasivat purkaa pakotteitaan. Yhdysvallat ilmoitti aiemmin tässä kuussa jättävänsä ydinsopimuksen ja asettavansa jälleen pakotteita. (Lähde: AFP)


Kongon demokraattisen tasavallan miljoonakaupungissa todettiin ebolatartunta

Kongon demokraattisessa tasavallassa on havaittu ebolaa yli miljoonan asukkaan Mbandakan kaupungissa. Asiasta kertoo muun muassa Lääkärit ilman rajoja -järjestö.
Järjestön mukaan Mbandakassa raportoitiin eilen laboratoriossa varmistettu ebolatapaus.
Tautia oli aiemmin todettu ainoastaan Kongon luoteisosassa sijaitsevan Bikoron alueella. Mbandakan ebolatapauksen myötä näyttäisi toteutuneen Maailman terveysjärjestö WHO:n syvä huoli siitä, että ebola leviää suureen asutuskeskukseen.
Maahan saapui eilen ensimmäiset annokset kokeellista ebolarokotetta. WHO:n mukaan rokotukset on tarkoitus aloittaa viikonloppuna.


Trump kuvaili osaa siirtolaisista eläimiksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen kohahduttanut sanavalinnoillaan. Tällä kertaa Trump on kuvaillut joitain Yhdysvaltoihin tulevia siirtolaisia eläimiksi.
Trump antoi kommenttinsa Valkoisessa talossa keskiviikkona, kun keskustelussa oli Yhdysvaltain ja Meksikon rajamuuri ja lainvalvonta.
Trump sanoi, että jotkut maahan tulevat ihmiset ovat pahoja ja että he eivät ole ihmisiä, vaan eläimiä. Trumpin mukaan heidät viedään pois Yhdysvalloista.
Muun muassa demokraatit tuomitsivat Trumpin sanomiset pian kommentin lausumisen jälkeen. (Lähde: AFP)


Suomi pelaa jääkiekon MM-välieräpaikasta Sveitsiä vastaan

Suomi ja Sveitsi kohtaavat tänä iltana jääkiekon MM-turnauksen puolivälierissä. Ottelu alkaa Herningissä Tanskassa Suomen aikaa kello 21.15.
Suomen ja Sveitsin ottelun voittaja kohtaa Venäjän ja Kanadan välisen puolivälierän voittajan ylihuomenna Kööpenhaminassa pelattavassa välierässä.
Muut puolivälieräparit ovat Ruotsi–Latvia ja USA–Tshekki.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi