Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sote-kapina jäämässä osaan Etelä-Suomea - Lahti ei tiettävästi ole mukana

12 suurimmasta kaupungista sotea kaatamaan lähdössä pääkaupunkiseudun lisäksi ehkä vain Turku ja Tampere.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori osallistui pääkaupunkiseudun kaupunkien Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan valtuustojen yhteiskokoukseen Kulttuuritalo Martinuksessa Vantaalla tiistaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ainoastaan Turku ja Tampere näyttäisivät olevan vastaamassa pääkaupunkiseudun aloittamaan suurten kaupunkien sote-kapinaan. Suomen muiden 12 suurimman kaupungin joukossa ei sote- ja maakuntauudistusta kumoamaan pyrkiviä aloitteita ole toistaiseksi näkynyt.

Tampereen kaupunginvaltuustoon on kesäkuussa tulossa käsiteltäväksi lausunto, joka tähtää sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen. Turussa on niin ikään jätetty paljon allekirjoituksia sisältänyt aloite, jossa vaaditaan valtuuston kutsumista koolle ottamaan kantaa sote-uudistukseen.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien valtuustot ovat jo linjanneet, ettei sote-uudistusta ei tule nykymuodossa hyväksyä.

Uutissuomalainen selvitti 12 suurimman kaupungin tilannetta puhelinkierroksella kaupunginhallituksen puheenjohtajille.

Kuopiosta ei ymmärrystä

Kuopiosta ei heru ymmärrystä pääkaupunkiseudun ja Tampereen yrityksille kaataa sote.

– Ei meillä ole minkäänlaista liikettä siihen suuntaan, että lähdettäisiin tähän. Enkä usko, että tuleekaan, Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) sanoo.

Kivelä pitää Tampereen tapaa lähteä kaatamaan sote- ja maakuntauudistusta täysin poikkeuksellisena.

– Hämmästelen vaan, että millä järjellä tähän on lähdetty. Pirkanmaalla niin kuin Pohjois-Savossakin rakenteet on jo pitkälle viety, ja virkamiespuolella nähdään tässä myös paljon positiivista. Vaihtoehtoiskustannusten käsite on nyt hämärtynyt, sillä missään ei ole kerrottu, miten nämä asiat sitten hoidettaisiin, Kivelä sanoo.

Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Eskelinen (sd.) toivoo, että Pohjois-Karjalassa voitaisiin jatkaa nykyisellä mallilla, eikä tuleva lainsäädäntö toisi siihen enää rajoituksia.

– Meillä on sikäli erilainen tilanne, kun sote-palvelut on järjestetty vuosi sitten Siun soteen.

Jyväskylässä ja Lahdessa ei aloitteita

Lahdessa ei tiettävästi olla liikkeellä uuden lausunnon tekemiseksi, mutta kaupungissa seurataan tarkkaan isojen kaupunkien tekemisiä.

– Lahdelle kaupunkien C21-ryhmä on tärkeä viiteryhmä, jonka kanssa pyritään yhteisiin näkemyksiin. Pääkaupunkiseudun ja Tampereenkin kanssa tehdään luonnollisesti jo paljon yhteistyötä, joten se on Lahdelle oikea porukka olla mukana, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) sanoo.

Myöskään Jyväskylässä tai Porissa ei ole merkkejä tai aloitteita uusista lausunnoista, vaikka ymmärrystä kapinoitsijoille heruu.

– Minusta pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien huoli on aiheellinen. Jos korjauksia ei voi enää tehdä, näkisin parempana hylätä koko uudistuksen, toteaa Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.).

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) ei halua ottaa kantaa Tampereen lausuntoaikeeseen.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarisella (kesk.) ei ole tiedossa, että Oulussa toistaiseksi missään valmisteltaisiin uutta lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta.

– Oulu on antanut jo kriittisen lausunnon, ja lakia on parannettu lausuntojen mukaisesti, Oikarinen sanoo.

Hän kertoo, että kahvipöytäkeskusteluissa on kuulunut toisinaan toiveita uuden lausunnon sorvaamisesta, hänen itsensä mielestä se on kuitenkin turhaa.

Myöskään Kouvolassa ei ole kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helmisen (sd.) mukaan minkäänlaista merkkiä kapinalausuntojen valmistelusta. Päin vastoin, maakunta suunnittelee maakunnan kattavan kuntayhtymän perustamista.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi
Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi