Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mitä vaikutuksia sote-kapinalla on? – "Jos pitäisi veikata ase ohimolla..."

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ei usko, että suuret kaupungit kaatavat sote-uudistuksen.

Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan valtuustot keskustelivat tiistaina 15. toukokuuta maakunta- ja sote-uudistuksesta. Kuva: Roni Rekomaa

Pääkaupunkiseudun kuntien "sote-kapina" lisää entisestään painetta sote-uudistuksen ympärillä, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Tässä puhutaan osin samoista puolueista, jotka kuntatasolla vastustavat uudistusta ja hallituspuolueina ovat eduskunnassa ajamassa tätä läpi. Kun tällaisia rintamarakoiluja tapahtuu, niin jännitekenttä on hyvin erikoinen.

Espoon, Vantaan, Helsingin ja Kauniaisten kunnanvaltuustot hyväksyivät tiistaina yhteisen lausunnon, jossa kunnat tyrmäsivät sote-uudistuksen. Myös Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee kesäkuussa kiireellisenä lausunnon, joka tähtää sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen.

Eduskunta päättää, sanoivatpa suuret kaupungit mitä tahansa

Mitä merkitystä kapinalla on? Jokisipilä ei usko, että isot kaupungit onnistuvat kaatamaan sote-uudistuksen.

– Pohjamuuttuja on, että eduskuntahan uudistuksesta päättää, suuret kaupungit eivät tästä päätä. Jos pitäisi veikata ase ohimolla, että meneekö tämä eduskunnassa läpi, niin uskon, että riittävä parlamentaarinen enemmistö tämän läpimenemiseksi löytyy.

– Vaikka yksittäiset hallituspuolueiden kansanedustajat ovatkin esittäneet julkisuudessa kriittisiä kommenttejaan, uskon, että ryhmyrit saavat omat kansanedustajansa kuriin.

Vaikkei kritiikki kaataisi, hidastaisi tai merkittävästi muuttaisi sotea, se tuskin on täysin merkityksetöntä.

– Sillä on valtakunnallista merkitystä, mitä Helsinki tekee. Kuntasektorilla seurataan tarkasti, mitä isot tekevät, Jokisipilä muistuttaa.

"Lausunnot on syytä noteerata"

Kuntaliiton varatoimitusjohtajaa Timo Reina ei yllättynyt pääkaupunkiseudun kapinasta.

– Kunnat ja Kuntaliitto ovat tuoneet koko ajan näitä samoja huolia esille. Tämä ei ole millään tavalla yllättävää, päinvastoin täysin ymmärrettävää ja ihan odotettua. Kuntien tähän mennessä antamat lausunnot ovat vaikuttaneet aika vähän uudistuksen valmisteluun, Reina sanoo.

Myös Reina toivoo, että nyt annetuilla lausunnoilla on vaikutusta, kun keskustelu sote-uudistuksesta jatkuu.

– Kysymys on siitä, minkälaisia korjaussarjoja tehdään seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, ja sitä silmällä pitäenkin nämä lausunnot on syytä noteerata.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg kommentoi tiistaina Lännen Medialle, että pääkaupunkiseudun kunnat ovat myöhässä kapinassaan. Nergin mukaan sote- ja maakunta-uudistusta on tässä vaiheessa mahdotonta muokata.

– Tällä aikataululla ei ole mitenkään mahdollista edes harkita, että pääkaupunkiseutu voitaisiin irrottaa omakseen, Nerg sanoi.

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi