Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Anna lapsen juosta, älä juoksuta – "Lapsen omaa halua liikkua on harvoin tarvetta rajoittaa"

Turvallisen juoksumatkan rajaa ei ole olemassa, mutta 10 kilometriä on ylärajoilla myös urheilua harrastavalle alakouluikäiselle.

Kai Relander (vas.) ja hänen 15-vuotias tyttärensä Nea Relander juoksevat paljon yhdessä. -Olemme juosseet ennen Joensuu Runia seitsemän pitkää lenkkiä, Nea kertoo tyytyväisenä. Kuva: Mikko Makkonen

Suomalainen liikkumisen kulttuuri on muuttunut hurjasti viime vuosikymmeninä. Kun aiemmin aikuiset ja lapset liikkuivat kaikkialle joko jalan, pyörällä ja suksilla, niin nykyisin liikkuminen on usein järjestettyä liikuntaa ryhmissä ja erilaisissa tapahtumissa.

Pitkiä matkoja juokseva tai pyöräilevä lapsi on usein ihmetyksen aihe. Moni alakouluikäisen liikunnallisen lapsen vanhempi on saanut sivukorvalla kuunnella ihmetteleviä kommentteja. Paheksuvat katseet ovat jopa panneet miettimään, tekeekö joku lastensuojeluilmoituksen, kun lapsi juoksee.

Asiantuntijat pyytävät laittamaan jäitä hattuun ja maalaisjärkeä päähän.

Onko pitkän matkan juokseminen pienelle lapselle tarpeellista, terveellistä ja turvallista?

– Lapsen oma halu liikkua on kaikkein tärkeintä. Sinänsä erityisen pitkät juoksumatkat eivät varmasti ole lapsille tarpeellisia, mutta harvoin epäterveellisiäkään, jos lapsi sen omaehtoisesti tekee, toteaa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Miika Hernelahti.

Lasta ei kannata kieltää juoksemasta, jos lapsi haluaa liikkua ja oma motivaatio on korkea. Pakottaa ei saa.

– Lapsilla on tapana pitää tauko silloin, kuin he eivät jaksa. Lapset siis säätelevät itse aika tehokkaasti tekemisiään. Mielestäni lapsen omaa halua liikkua on harvoin tarvetta rajoittaa, toteaa Hernelahti.

Ei ole yksiselitteistä vastausta matkan pituuteen

Lapset jaksavat useimmiten enemmän kuin aikuiset uskovat.

– Enemmän on sitä, että lapsia suojellaan liikunnalta kuin että lapset liikkuvat liikaa, toteaa Hernelahti.

Lasten liikkumisen ohjenuora on UKK-instituuutin laatima virallinen lasten liikuntasuositus. Mutta vastausta siihen, miten monta kilometriä ikävuotta kohti voi juosta, ei sieltäkään löydy.

– Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, kuinka pitkä juoksumatka on ikään nähden turvallista ja terveellistä. Siihen vaikuttavat lapsen liikuntatausta, ruumiinrakenne, genetiikka ynnä muu sellainen. On hyvä tiedostaa, että yksipuolinen kova ja pitkä rasitus altistaa lapsia erilaisille nivel-, jänne- ja luustoperäisille vammoille, toteaa Ville Kallinen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta.

– Juoksukestävyyttä ehtii kehittää myöhemminkin, mutta pidemmän matkan juokseminen ei ole vaarallista, toteaa Tomi Pyylampi Joensuun Katajasta.

Viiden kilometrin matka juosten ja kävellen on varmasti kaikille lapsille turvallista ja terveellistä tekemistä. Pyylammen mielestä kymmenen kilometrin matka alkaa olla ylärajoilla alakouluikäiselle. Aktiivijuoksija kyseenalaistaa, miksi lapsen pitäisi edes juosta puolimaraton eli 21,1 kilometriä.

– Jos ei ole kyseessä kilpajuoksua harrastava lapsi, niin en suosittele puolimaratonia ennen kuin täysi-ikäiselle. Ei siis puolimaratonia alaikäiselle, toteaa Pyylampi, jolla on itsellään pitkä kokemus kestävyysjuoksusta ja -valmentamisesta.

Jaana Kainulainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi