Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaismiestä syytetään poikiensa huijaamisesta – pesetti petoksella hankittuja rahoja kustantamalla vaimolleen Porschen

Kuva: Juha Peurala

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on alkanut käsitellä rikosjuttua, jonka taustalla on myös avioero. Syytettyinä ovat lahtelaismies ja tämän nykyinen puoliso. Rikoksen uhreja ovat miehen entinen puoliso ja parin kaksi poikaa.

Pariskunnan avioero tuli vireille kuusi vuotta sitten. Pari on neuvotellut osituksesta, mutta sopua ei ole syntynyt.

Syyttäjän mukaan mies oli yrittänyt erehdyttää naisen ositukseen jättämällä ilmoittamatta kaikkea avio-oikeuden alaista omaisuuttaan. Jos teko olisi onnistunut, naiselle olisi aiheutunut noin 1,4 miljoonan euron suuruinen vahinko. Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeän petoksen yrityksestä.

Mies omisti yhdessä poikiensa kanssa yhtiön, joka omisti amerikkalaisen yhtiön osakkeita. Lisäksi mies omisti osakkeita henkilökohtaisesti Syyttäjän mukaan mies sai tietää, että amerikkalaisyhtiö on ostamassa takaisin omia osakkeitaan. Hän ei kertonut tästä pojilleen, vaan kiirehti näitä myymään osakkeensa, koska hän väitti sen olevan muuttumassa arvottomaksi.

Mies teki pojilleen "houkuttelevalta ja reilulta" kuulostavan tarjouksen, jonka nämä hyväksyivät. He saivat osuudestaan yhtiössä yhteensä 24 000 euroa. Syyttäjän mukaan osakkeiden arvo oli todellisuudessa yli 1,1 miljoonaa euroa.

Viisi päivää myöhemmin miehen nyt yksin omistama yhtiö myi amerikkalaisyhtiön osakkeita runsaalla 830 000 eurolla. Osakekaupan jälkeen hän sai yhtiön jakamat osingot yksin itselleen.

Syyttäjän mielestä mies oli syyllistynyt törkeään petokseen ja käyttänyt häikäilemättömästi hyväkseen poikien luottamusta isäänsä. Mies kiisti kummankin syytteen. Hänen avustajansa huomautti, että kyse oli yrityskaupasta, jossa osapuolilla on ankara huolellisuusvelvoite.

Osingot pesuun

Talousrikoksista syytetty mies on sittemmin avioitunut uudelleen. Huijattuaan syyttäjän väittämällä tavalla poikiaan mies sai yli 200 000 euron osinkotulot. Syyttäjän mukaan puoliso auttoi miestään häivyttämään rikoshyödyn alkuperän.

Mies oli siirtänyt kahdella tilisiirrolla naisen tilille hieman yli 100 000 euroa uuden Porsche-henkilöauton kauppahintana. Auton ostajaksi ja käyttäjäksi oli tilausvaiheessa merkitty mies. Rekisteriin merkitty omistaja on nainen.

Mies oli siirtänyt naisen tilille kahdella eri kerralla rikoshyötyä yhteensä 60 000 euroa. Nainen kiisti syytteen törkeästä rahanpesusta. Mies oli siirtänyt naisen tilille 60 000 euroa verojen maksamista varten, sillä hän väitti oman tilinsä joutuneen hakkeroinnin kohteeksi.

Oikeus käsittelee juttua kolmena päivänä.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi