Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huumeiden käyttö tulee ilmi liikenteessä

Selvityksen mukaan suurimpaan osaan huumeiden käyttörikoksista liittyy muita vakavampia rikoksia.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei näe perusteltuna sitä, että huumausaineisiin liittyvää rikollisuutta alettaisiin katsoa läpi sormien. Kuva: Tuire Punkki

Huumausaineen käyttörikos tulee valtaosassa tapauksista ilmi toisen vakavan rikoksen yhteydessä.

Yli 70 prosentilla henkilöistä, joista poliisi kirjaa rekisteriinsä huumausaineen käyttörikoksen, poliisin puuttumisen syynä on jokin muu vakavampi rikos.

Yleisimmin huumausaineiden käyttörikos tulee ilmi rattijuopumuksen ja muiden liikennerikosten yhteydessä.

Rattijuopumusten lisäksi huumausaineiden käyttörikoksia tulee ilmi esimerkiksi pahoinpitelyjen sekä muun häiriökäyttäytymisen yhteydessä.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna lähes 17 000 huumausaineiden käyttörikosta, joista epäiltiin yhteensä reilua 11 000 eri henkilöä. Heistä yli 7 800:aa henkilöä epäiltiin myös muusta vakavammasta rikoksesta. Vain noin 3 200:lla käyttörikos oli vakavin rikosnimike, mutta ei välttämättä silloinkaan ainoa rikosnimike.

Tarpeellinen rikosnimike

Päijät-Hämeessä tuli viime vuonna ilmi 635 huumausaineiden käyttörikosta.

– Huumausaineen käyttörikos on rikosnimikkeenä tarpeellinen. Oleellista on, että henkilön huumausaineiden käyttöön puututaan. Huumausaineiden käyttörikokseen puuttumisen mahdollisuus on poliisille tarpeellinen myös siksi, että se auttaa selvittämään usein huumausaineiden välitysketjuja, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

– Poliisi suhtautuu huumausaineiden liberalisointiin pidättyväisesti. En itse näe perustelluksi, että huumausaineisiin liittyvää rikollisuutta alettaisiin katsoa läpi sormien.

Lue myös: Lapsiin kohdistuu seksuaalirikoksia ja kuritusväkivaltaa – "Näiden rikosten tutkinta on prioriteettilistan kärjessä"
 

– Eräät puhuvat julkisuudessa, että huumausaineiden käyttörikoksena on kriminalisoitu vain käyttäjään itseensä vaikuttava teko. Olen siitä täysin eri mieltä. Kun meillä viime vuonnakin jäi kiinni tuhansia huumeiden tai sekakäytön takia päissään ajavia, kyse on merkittävästä riskistä.

– Huumeiden käytön takia kuljettajan toimintakyky on väistämättä heikentynyt, ja liikenteessä riskeerattiin näin viime vuonnakin tuhansia muita ihmisiä. Käyttörikokset paljastuvat siis muun tekemisen ohessa: Henkilö on törttöillyt liikenteessä tai syyllistynyt varkauteen tai pahoinpitelyyn tai johonkin muuhun rikokseen.

– Näen huumausaineen käyttörikoksen toimivana rikosnimikkeenä, jolla tilanteeseen voidaan puuttua.

– Poliisi ei metsästä käyttäjiä, vaan huumeiden välittäjäporrasta.

Liikenteessä eniten

Pieni kannabisaktivistien joukko on väittänyt, että poliisin puuttuminen käyttörikoksiin kohdistuisi kannabiksen kokeilijoihin, ensikertalaisiin ja syrjäyttäisi ihmisiä esimerkiksi opinnoista. Poliisihallituksen selvittämien tilastojen mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa.

Liikenteessä tehdyt rikokset eli huumerattijuopumukset ovat merkittävin syy käyttörikosten määrän kasvulle.

Lisäksi jo vuosia vääristelty väite käyttörikosten kohdistumisesta kannabiksen käyttäjiin ei pidä paikkaansa. Ylivoimaisesti yleisin huumausaineesta johtuvan rattijuopumuksen syy on luvattomien huumaavien lääkkeiden käyttö eli huumausaineena on käytetty yleisimmin niin kutsuttuja pameja.

Toiseksi yleisin syy huumerattijuopumuksiin on amfetamiini, kolmanneksi yleisin kannabis ja neljänneksi yleisin metamfetamiini. Poliisin kanssa tekemisiin joutuvista kannabiksen käyttäjistä moni on myös lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttäjiä.

H-merkintä

Päihdeongelma

Aikuiselle huumausaineen käyttörikoksesta seuraa sakko, mutta hoitoon hakeutuneelle tai ensikertaiselle huomautus. Nuorille seuraus on puhuttelu, mutta usein toistuessa sakko.

Käyttörikosmerkintä ei suoraan vaikuta nuoren tai aikuisen opintoihin tai töihin, sillä poliisin rekisterit ovat salassapidettäviä. Ainoastaan tietyillä aloilla henkilöstä saa teettää turvallisuusselvityksen. Usein näissä ammateissa on myös päihdeseula eli huumeiden käyttö paljastuu siinä. Alaikäisellä rekisteritieto poistuu merkinnän vanhenemisen vuoksi yleensä ennen kuin hän voi olla hakemassa vastuutyöhön.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi