Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huumekauppiaita kiinni viime vuonna ennätysmäärä - "Ekstaasin käyttö vakiintunut Suomessa"

Tulli ja poliisi pysäyttivät romanialaisen ja albanialaisen liigan Suomessa.

Tullin huumekoira oli viime vuonna apuna useissa isoissa hasis- ja metamfetamiinilöydöissä. Kuva: Laura Oja

Poliisi ja tulli paljastivat viime vuonna törkeitä huumausainerikoksia enemmän kuin viranomaiset ovat paljastaneet koskaan Suomessa. Käytännössä kyse on isojen huume-erien salakuljetuksesta Suomeen, hallussapidosta myyntiä varten tai levittämisestä Suomessa.

Poliisi ja tulli paljastivat viime vuonna 1 282 törkeää huumausainerikosta. Kymmenen viime vuoden aikana vuosittainen määrä on aiemmin vaihdellut pääosin noin 1 100 tapauksen molemmin puolin ja 2000-luvun alkupuolella noin 600–900 rikoksessa vuosittain.

Viranomaisten paljastaman huumekaupan kasvu tuli pääosin siitä, miten hyvin poliisi ja tulli pystyivät puuttumaan perinteisten suomalaisten ja virolaisten huumekauppiaiden lisäksi kahteen uuteen ilmiöön: romanialaisiin pillerikauppiaisiin sekä albanialaisiin ammattirikollisiin, jotka hakivat jalansijaa Suomesta.

– Romanialaisten tekemä huumelääkkeiden kauppa on ilmiö, joka näkyy koko EU-alueelta. Poliisi ja tulli tekivät heiltä viime vuonna suuria, satojentuhansien tablettien, takavarikkoja, erikoistutkija Jari Leskinen keskusrikospoliisista kertoo.

Rivotril-tulva Romaniasta

KRP kerää kootusti tietoja viranomaisten huumausainerikosten määristä, huumetakavarikoista ja huumausainerikoksista epäiltyjen henkilöiden määristä ja jakaumista.

Huumetakavarikoissa suurin muutos viime vuonna oli juuri romanialaisilta välittäjiltä takavarikoitujen Rivotril-lääkkeiden iso määrä: yli puoli miljoonaa tablettia huumaavia lääkkeitä.

Törkeistä huumausainerikoksista epäiltiin viime vuonna Suomessa 70:tä romanialaista ja 60:tä albanialaista. Molemmat määrät ovat poikkeuksellisen suuria ja liittyvät juuri ammattimaisiin rikosmaailman ilmiöihin.

Suomalaisia epäiltyjä oli 1 045, mikä sekin kasvoi aiemmista vuosista.

– Albanialaiset ovat olleet vahvoja monen ammattimaisen rikollisuuden saralla muualla Euroopassa. Suomessa on vain odotettu, milloin sama toiminta ulottuu Suomeen, Leskinen sanoo.

– Heidän välittämänsä huumeet ovat olleet metamfetamiinia, ekstaasia ja kokaiinia.

– Albanialaiset tekijät ovat tunnettuja hyvin tehokkaasta, ammattitaitoisesta ja väkivaltaa kaihtamattomasta toiminnastaan.

Leskisen mukaan poliisi seuraa tarkkaan, mitä albanialaisten Suomessa aloittamasta huumekaupasta seuraa. Käytännössä poliisi siis pelkää, että albanialaisten liigojen toiminta voi johtaa kiristykseen, kostoihin tai muuhun väkivaltaan.

– Heillä on omat henkilöt rekrytoimaan huumeiden kuljettajia, osa henkilöistä järjestää piiloasuntoja myyjille ja huumeille ja omat henkilönsä huolehtivat yhteydenpidosta suomalaisiin tukkuostajiin.

Ekstaasia liikkuu koko maassa

Romanialaisten ja albanialaisten toimintaan ovat iskeneet etenkin tulli ja Helsingin poliisi. Molempien toiminnan vaikutukset näkyvät kuitenkin koko maassa. Esimerkiksi romanialaisten tuomia Rivotril-tabletteja tavattiin viime vuonna runsaasti myös Kuopion seudulla huumeiden käyttäjiltä.

Myös ekstaasin tarjonta on runsasta koko Suomessa ja osoittaa isojen ammattimaisten salakuljettajien toiminnan ulottuvan vaikutuksiltaan koko maahan.

– Ekstaasin käyttö ja takavarikot ovat vakiintuneet Suomessa korkealle, Leskinen sanoo.

Huumemarkkinat

Havaintoja Suomen tilanteesta

Kannabiksen kotikasvatus on vähentynyt Suomessa selvästi, ja marihuanaa tuodaan paljon ulkomailta. Suomessa kannabikselle on kova kysyntä ja siitä maksetaan melko hyvin, joten se on tuottoisa kohde salakuljettajille.

Pieniä kokeiluja on tullut ilmi, että suomalaiset rikolliset ovat pyrkineet saostamoissaan valmistamaan itse nestemäisestä amfetamiiniemäksestä amfetamiinia. Tutkijan arvion mukaan kokeilut ovat kuitenkin Suomessa harvinaisia.

Amfetamiinisaostamoihin sisältyy tulipalon, räjähdyksen ja myrkkykaasujen vaara.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi